Повече хора може да умрат в Газа от болести, отколкото от бомби

СЗО: Ръст на броя на огнищата на инфекциозните заболявания
15
Повече хора може да умрат в Газа от болести, отколкото от бомби
Снимка: БГНЕС

Повече хора може да умрат в ивицата Газа от болести, отколкото от бомбардировките, ако здравната система в палестинската територия не бъде възстановена, заяви днес говорител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Ройтерс.

Здравните власти в Газа, считани за надеждни от ООН, твърдят, че в резултат на израелските бомбардировки в Газа е потвърдена гибелта на повече от 15 000 души, като около 40 % от тях са деца. Има обаче опасения, че още много хора са загинали под развалините.

Израел се е закле да унищожи "Хамас", след като бойци на военизираната групировка, която управлява ивицата Газа, нахлуха на 7 октомври в Израел, преодолявайки оградата по границата, като убиха около 1200 души и плениха 240.

"В крайна сметка ще видим, че повече хора умират от болести, отколкото от бомбардировките, ако не сме в състояние да направим отново функционираща тази здравна система", заяви Маргарет Харис от СЗО на брифинг в Женева.

Тя изрази загриженост за увеличаване на броя на огнищата на инфекциозните заболявания, особено диарийните.
Позовавайки се на доклад на ООН за условията на живот на разселените жители в северната част на ивицата Газа, Харис каза: "(Там) няма лекарства, няма ваксинации, няма достъп до безопасна вода и хигиена, нито храна. Видяхме много голям брой случаи на диария сред бебетата."

Тя описа случилото се с болница "Аш Шифа" в северната част на ивицата Газа като трагедия и изрази загриженост за задържането от израелските въоръжени сили на хора от нейния медицински персонал, които са били част от евакуационен конвой на СЗО.

Джеймс Елдър, говорител на Агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ), заяви пред репортери чрез видеовръзка, че болниците в Газа са пълни с деца с рани, получени при военни действия, и с гастроентерит от пиене на мръсна вода.

"Срещнах много родители... Те знаят точно от какво имат нужда децата им. Те нямат достъп до безопасна вода и това ги осакатява", каза той.

Елдър разказа как е видял дете, на което му липсва част от единия крак, да лежи на пода в болницата в продължение на няколко часа, без да му бъде оказано лечение поради липса на медицински персонал. /БТА, Пламен Йотински/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: СЗОГаза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Данните от 'здравното министерство' на газа е всъщност данни на Хамас'. Тоест лъжи. Хамас са единствената партия и власт в Газа, там няма кьорав евреин. И след като правителството на Газа започна война със съседна държава, не виждам защо трябва да ги разделяте - една държава обяви война на друга и сега си носят последствията. Нека протестират палестинците, да създадат и изберат друга партия, ок. Дотогава Хамас и Газа са едно и също нещо.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, скачаха и хвърляха гьобеци на площада в газа върху изнасилена и заклана германка. Сега с по -малко крака ще скачат,
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едва ли са повече от България. Тук е страшно. Защо никой не извади статистика в коя болница колко човека починаха от ковид за да лъсне къде са най-несадърни.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще рече че израелците изостават, и трябва да бомбят още болници
8
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 месеца
Арабските детеубийци-палестинците,тепърва ще усетят божието възмездие.Детеубиците не заслужават да живеят.Целия цивилизован свят е зад Израел.Дори мюсюлмансите държави не са единни в подкрепата към палестинците.
7
0
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 4 месеца
Щях да се учудя ако ако СЗО и хамаз нямат допирна точка,ковид терористите и тая ***.
6
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
"повече хора може да умрат от болести, отколкото от бомби".Може, след като стотици хиляди от тях, бяха прехвърлени от здравната система на Израел, на грижите на Световната Здравна Организация.Същата СЗО, която дори не осъди зверското клане на Хамас на над 1000 невинни бебета, деца, старци и жени, както и не посети или поиска освобождаването на над 200 отвлечени такива.Сега СЗО рИве за това, което Хамас докараха на главите си. Хак да им е
5
2
 
7
 
! Отговори
Тия гадове са диарии преди 4 месеца
По рождение и ген, естествено!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те израелците само загряват още. Тепърва има да чуваме за ликвидирани членове на Хамас по целия свят.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе мирно седяло, не би чудо видяло. Както можеха да се радват викат Алахуакбар по улиците, когато техните убиваха абсолютно невинни хора в Израел, така сега ще си сърбат папарата. Ако искат, да грабват калашниците и да изгонят израелците, да си правят държава или каквото там решат. И на мен да ми бяха избили семейството някакви питеци, ще грабна оръжие и ще ги избия до крак до девето коляно.
2
11
 
2
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
А това, как се нарича мисирчици... Кво вършат еврейте в Газа... ====)))
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е посочено нито едно инфекциозно заболяване конкретно заради което да се вайкат. Но тоя номер разбира се ни е познат. И тука си имаме плашила.