—тратеги€та на »ран - "огнен пръстен" около »зраел чрез откриване на н€колко фронта

“ехеран ръководи операциите чрез терористи и държавни агенти, които е въоръжил и финансирал
29 дек 2023 20:00, ≈лка ¬асилева
40
—тратеги€та на »ран - "огнен пръстен" около »зраел чрез откриване на н€колко фронта
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

"«ападът н€ма друга възможност, освен да атакува »ран", пише бивши€т съветник на Ѕели€ дом по въпросите на националната сигурност ƒжон Ѕолтън в стати€, публикувана в британски€ в. "“елеграф".

Ѕолтън коментира както напрежението по границата на »зраел с Ћиван, създавано от "’избула", така и ситуаци€та в „ервено море, където йеменските бунтовници хуси продължават да атакуват търговски кораби.

ќще по темата
"ћакар че нападени€та на "’избула" и на хусите трудно могат да се сравн€ват с варварството на "’амас", атаките се извършват с огромната подкрепа на »ран в областта на въоръжаването и разузнаването", пише Ѕолтън. —поред него “ехеран е прекрачил определени граници. “ой дава за пример отправената неотдавна заплаха да спре търговското корабоплаване в —редиземно море. "ѕотенциалната ескалаци€ се дължи на иранската войнственост, а не на самозащитата на «апада", подчертава бивши€т съветник на Ѕели€ дом.  

Ѕолтън см€та, че в момента “ехеран прилага стратеги€та на убити€ през 2020 г. ирански генерал  асем —олеймани за създаване на "огнен пръстен" около »зраел чрез откриването на н€колко фронта. "»ран ръководи операциите чрез терористи и държавни агенти, които е въоръжил, обучил и финансирал", пише Ѕолтън.

" раткосрочните цели на »ран остават не€сни. ƒали бруталната изненадваща атака на „’амас“ е еднократен ход, за да се види дали правителството на »зраел ще се срине, да се оцени подкрепата на «апада за »зраел и да се блокира изграждането на официални дипломатически отношени€ между »зраел и —аудитска јраби€? »ли пък н€каква комбинаци€ от всичко това? ƒали »ран не изчаква да види дали израелската арми€ н€ма да затъне в √аза и след това да реши как да действа?", пита се Ѕолтън.

Ќо той предлага и решение на казуса. "¬место (¬ашингтон и Ћондон) да насто€ват пред »зраел за повече "паузи", "примири€", "прекрат€ване на огън€" или други подобни, нека позвол€т на …ерусалим да постигне законната си цел - да елиминира "’амас" като военна и политическа сила. “ова е един сигурен начин да убедите а€толасите, че техни€т гамбит се е провалил", категоричен е бивши€т съветник на Ѕели€ дом.

»зостр€нето на напрежението по израелско-ливанската граница и продължаващите нападени€ на хусите в „ервено море засилиха опасени€та, че конфликтът в Ѕлизки€ изток може да се разрасне, пишат западни издани€.

»зраелските власти отправ€т все по-настойчиви предупреждени€ към ливанското шиитско движение "’избула", като изтъкват, че търпението им се изчерпва заради продължаващите престрелки по протежение на границата с Ћиван, пише испански€т в. "ѕаис".  

Ѕени √анц, член на израелски€ военен кабинет, за€ви в ср€да, че ако международната общност и ливанското правителство не ограничат действи€та на "’избула", то това ще бъде направено от »зраел. Ќачалникът на генерални€ щаб на израелската арми€ ’ерци ’алеви предупреди, че —илите за отбрана на »зраел са във висока степен на бойна готовност и че са приели планове за действие, които да бъдат приложени, ако стане необходимо откриването на фронт срещу "’избула".

ѕрестрелките по ливанско-израелската граница започнаха малко след атаката на "’амас" от 7 октомври, припомн€ "ѕаис". Ѕойци от "’избула" атакуват погранични израелски постове и села. ќсвен това шиитското движение атакува израелски цели с ракети и дронове. »зраелски танкове, артилери€ и самолети нанас€т удари по погранични райони в Ћиван.

Ѕойните способности на "’избула" са много по-големи от тези на "’амас", отбел€зва "ѕаис". ¬ъпреки това израелски представители все по-често предупреждават, че страната им е готова да разшири военните си действи€ и че "’избула" тр€бва да е готова да плати цената за щетите, които е нанесла през последните три месеца.

»зданието "ѕолитико" измества фокуса от сложни€ геополитически пъзел и към вътрешнополитическата реалност в »зраел. "Ќай-високопоставените израелски политици усещат, че е възможно скоро да се стигне до избори и подготв€йки се за подобен сценарий, те започнаха да създават усложнени€ около войната в √аза, както и в отношени€та между »зраел и —јў", пише изданието.

¬същност в момента никой от въпросните политици не говори за кратка война, нито пък възприема призивите на —јў и ≈вропа за съжив€ване преговорите за разрешаване на израелско-палестински€ конфликт чрез създаването на две държави.

“е не биха се и осмелили, дори и да искат, см€та "ѕолитико". ¬ »зраел н€ма интерес към възобнов€ването на преговорите за две държави, тъй като никой не може да си представи как това би донесло мир след бруталните атаки на "’амас" срещу ёжен »зраел от 7 октомври.

“ази колективна позици€ влиза във все по-гол€мо противоречие с правителството на —јў, което публично насто€ва за преминаване към по-прецизни и целенасочено военни действи€, за да се намал€т цивилните жертви, пише още изданието.

¬ понеделник Ќетан€ху беше безкомпромисен, като за€ви пред депутатите: "“р€бва да продължим докрай." “ой зави, че е дошъл в  несета директно от √аза и цитира командири на батальони, които му казали: "¬реме, тр€бва ни време".

Ќ€кои американски и европейски официални лица, с които "ѕолитико" разговар€, предположиха, че Ќетан€ху има интерес да води дълга война, над€вайки се това да помогне за заличаване на грешните стъпки, довели до неуспех в предотврат€ване на атаките на "’амас". Ќетан€ху се нуждае от време, за да възстанови публични€ си имидж на "г-н —игурност". ќсвен това религиозните и крайнодесните партии в оглав€ваната от Ќетан€ху коалици€ ограничават възможностите му за маневри, пише още "ѕолитико".
(Ѕ“ј)
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


40
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
25
3
 
3
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 6 месеца
...“ака, че след като ’амас и ’избалла си из€дат заслужени€ бой, най-веро€тното е да видим бързо сближаване на умерените арабски държави с »зраел и елиминирене на 70 годишната лъжа, че палестинците искат държава и мир с »зраел. ѕалестина? ѕо-скоро племенно управление в √аза и ».бр€г
24
3
 
3
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 6 месеца
–€дко точно преписана стати€. —амо да добав€ две важни неща, които ще определ€т бъдещето в района... ѕърво: »ран активира прокситата си, за да осуети мирни€ договор »зраел - —аидитска јраби€ и за да отвлече вниманието на запада от обогат€ването на уран за военни цели. » второ: 80% в ».бр€г и 70% в √аза оправдават клането на ’амас и са за унищожаването на »зраел, а не за мир редом с него. “ака, че след като ’амас и ’избалла си из€дат заслужени€ бой, най-веро€тното е да видим бързо сближаване на у
23
1
 
1
 
! ќтговори
JSWT преди 6 месеца
 акво са ревнали "“аз зем€ наша". »мало е война, войната спечелена преди 70г - територи€та на победител€. — хитрост, с оръжие с дипломаци€ - така са се водели войните винаги. јми ако ние ревнем и нашите съседи и макцинствата че зем€та разбираш ли т€хна, какво ще стане. —пазваш съвременните светски закони и н€маш проблем. Ўериати за неразбралите - н€ма да има. —тава въпрос за 20 кв км, колкото община ƒолно-Ќанагорнище. ’ората казаха за 1 убит - 10 от вашите и това ще направ€т за да не се опитва
22
3
 
3
 
! ќтговори
Ќекъф преди 6 месеца
ј »зраел ще изпепели огнени€ пръстен на иран с 20-на €дрени бомби!
21
10
 
5
 
! ќтговори
јууу преди 6 месеца
ƒвойни стандарти убиха двадесет и две хил€ди палестинци за двадесет евреина .÷ионистите начело с най големи€ терорист Ќатан€ху н€мат намерение да спрат този геноцит палесина и мюсюлманите са в своетто право да се защитават .»зраел не им е м€стото там къде б€ха толкова години преди втората световна война та да имат претенции за тази зем€.≈вреите обираха цели€ св€т с лихви и матодетсваха по банките сега ги защитават що за кощунство е това.
20
4
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
америка изгуби повечето от арабски€ св€т след »рак. —ега загуби и »ран и вече н€ма вли€ние над €дрената му програма. ќще се гушкат със —ј, но свърши ли петрола (а той все н€кога ще свърши), онези пак ще €дат камили, а сащ ще си намер€т другибудали.
19
10
 
8
 
! ќтговори
крундел преди 6 месеца
за съжаление, иранците игра€т игра, ко€то не сочи добре за т€х - евреите не са такива с които можеш да си играеш на мерене на инструменти, да не ми харесват, но действат доста...иновативно, то н€ма начин иначе, всичката козолюба сбирщина ги превъзхожда 50 към 1 че и повече...да кажем така - очаквайте доста изпърлени чалмички, като женералчето в ливан они€ ден...
18
17
 
13
 
! ќтговори
MNENIE преди 6 месеца
“ози конфликт ще прерастне във ¬ойна . ≈динствени€ шанс е –уси€ - както през 1945 година освободи евреите в ѕолша .Ќо всички се прав€т на биени мечки че –уси€ не е ќсвободила ≈вропа от Ќацистите .ћахайте паметници и на т€хно м€сто ще има на ’итлер и ћохамед «авоевател€ .
17
9
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
Ќе харесвам арабесковците но също така не харесвам и евреите така че колкото по малко останат и от двете страни толкова по добре за нас
16
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
„ичо —ам нервно потрива ръце.
15
6
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
ƒо јнонимен, "Ѕез подкрепата на —јў, арабите отдавна биха сринали »зраел, но нали »сус е евреин :)))" , —ега намери и извади генетични€ материал от преди 2000 години , и докажи, че това е точно еврейски генетичен материал и че »сус е евреин! ћожеш ли? »наче са само кухи, празни приказки, без доказателства.
14
5
 
1
 
! ќтговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
стратеги€та "на иран" е като в истори€та на българи€ "великите сили" за едно и също иде реч
13
11
 
23
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
Ѕ≈«ѕќЋ≈«Ќј —“ј“»я ѕ»—јЌј ќ“ »«–ј≈Ћ— ј“ј ѕ–ќѕј√јЌƒј. »«–ј≈Ћ √”Ѕ» ¬ќ…Ќј“ј «ј–јƒ» —ќЅ—“¬≈Ќ»“≈ —» √–≈Ў »,  ќ»“ќ ¬≈„≈ —ј ќЅя¬≈Ќ» «ј ¬ќ≈ЌЌ» ѕ–≈—“ЏѕЋ≈Ќ»я ќ“ ѕќ¬≈„≈“ќ ƒЏ–∆ј¬». ƒќ–» —јў »ћ «јя¬»’ј „≈ √”Ѕя“ ѕќƒ –≈ѕј.
12
4
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
»сус има връзка с евреите, предаден е от евреи защото им спр€л далаверите.
11
13
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
»–јЌ –ј«ЋјЅ» ѕ–Џ—“≈Ќј Ќј »«–ј≈Ћ
10
8
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
»ран насъска ’амас против »зраел, както —јў, ”крайна против –уси€!
9
15
 
7
 
! ќтговори
ами преди 6 месеца
–уси€ и »ран запазила тази война ќста на злото
8
20
 
18
 
! ќтговори
ј€толах ’омейни преди 6 месеца
»зраел ще спре да съществува!
7
11
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
Ѕез подкрепата на —јў, арабите отдавна биха сринали »зраел, но нали »сус е евреин :)))
6
3
 
21
 
! ќтговори
полковник —то€нов преди 6 месеца
M/у »зраел, ѕалестина и јрабски€ —в€т не може никога да има мир....никога и на никаква цена !!!