Лятото охлади страстите на пазара на имотите в големите градове

На годишна база обаче се наблюдава ръст при закупуване на жилища
24 окт 2017 19:05, Миглена Иванова
28
Лятото охлади страстите на пазара на имотите в големите градове
Снимка: Investor.bg

Летният сезон се отразява на сделките с имоти в България през третото тримесечие на годината – периода на активните летни почивки, показват данните на Агенцията по вписванията за периода юли–септември. На годишна база пазарът също отбелязва известно забавяне, отчитано и от агенциите за имоти през последните месеци. Цените в големите градове започват да се стабилизират, както и търсенето на жилища.

При ипотеките обаче процесът по рефинансиране явно продължава да тече с пълна сила заради по-ниските лихви по кредитите. На годишна база на отделни пазари ръстът на ипотечното кредитиране достига и над 30%.

През третото тримесечие на годината спрямо второто броят на сделките отбелязва 3% ръст до 56 293, показва статистиката на Агенцията по вписванията. На годишна база обаче се отчита понижение от почти 5%. Броят на сделките за деветмесечието достига 149 967 спрямо 158 300 за периода януари-септември 2016 г. Това е с 5,3% по-малко.

Броят на изтеглените нови ипотеки през третото тримесечие е малко над 16 хил., като намалява с почти 5% спрямо второто. На годишна база обаче е регистриран ръст от почти 26%. За деветмесечието на 2017 г. спрямо същия период на 2016 г. също има увеличение на изтеглените ипотеки – от над 28%.

Пазарите на жилища в големите градове – темпото се успокоява

В София през третото тримесечие Агенцията по вписванията регистрира 6 300 сделки спрямо 7 442 година по-рано, което представлява спад от 15,3%. На годишна база обаче се постига ръст от почти 4%, сочат данните.

За деветмесечието общият брой на сделките в столицата достига 18 765 спрямо 18 052 за първите девет месеца на 2016 г. Това представлява ръст от почти 4%.

При ипотеките тенденцията за третото тримесечие спрямо второто е подобна – отчита се спад от 7,5% на изтеглените кредити до 4 420 броя. На годишна база обаче ръстът почти достига 29%, а за периода януари–септември спрямо януари–септември 2016 г. се отчита увеличение от почти 30%.

Пловдив е единственият град от водещите за имотния пазар в страната, в който сделките отчитат спадове и за тримесечието, и на годишна база, и за деветмесечието.

За периода юли–септември общият брой на регистрираните сделки достига 3 896 спрямо 4 006 за периода април–юни, което е намаление от 2,7%. На годишна база понижението е под 1%. За периода януари–септември общият брой на сделките във втория по големина град в страната достига 10 878 спрямо 11 337 за същия период на 2016 г., което представлява понижение от 4%.

При ипотеките за тримесечието се отчита понижение от 4,3% до 1 220 заема. На годишна база обаче има увеличение от почти 32%, а за деветмесечието ръстът достига 30% до 3 431 кредита.

Във Варна броят на сделките през третото тримесечие на тази година спрямо второто остава почти стабилен до 3 015 броя, а на годишна база отбелязва спад от 3%. За деветмесечието сделките са 8 112 на брой, което представлява ръст от 1,4% спрямо същия период на 2016 г.

Що се отнася до ипотечните кредити в морската ни столица, през третото тримесечие изтеглените заеми намаляват с 5% до 1 338, но на годишна база това представлява ръст от 17 на сто. За деветмесечието заемите достигат 3 724, което е с над 24% повече спрямо деветте месеца на 2016 г.

В Бургас сделките през третото тримесечие се увеличават с 13,7% спрямо второто до 1 865, което е увеличение от 6,4% на годишна база. За деветмесечието обаче се отчита спад от 1% до 4 596 сделки.

При ипотеките за третото тримесечие няма промяна и пак са изтеглени 665 кредита. Това обаче е с 21% повече на годишна база. За периода януари–септември броят на ипотеките достига 1 859, което представлява увеличение от 21,6% спрямо същия период на 2016 г.

Още подобни новини четете в Investor.bg


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
няма значение преди 3 години
До АнонименИ какво точно се случва по време на криза, според елементарните курсове по икономика - парите в оборот изчезват в малки черни дупчици?? Да чакате криза, за да купите имот на безценица, прилича на приказката за лисицата и коча... Имотите, които се обезценяват по време на криза - не би следвало да са казус за закупуване и сега. Ако за вас са - не разбирам от къде вадите самочувствие, за да давате акъл на трети лица???
22
0
 
3
 
! Отговори
Моряк и половина преди 3 години
Ок, за София разбирам цените на квадрат в хубавите квартали да се върти около 1200 - 1300 евро квадрата, обаче за Варна, където няма никакъв бизнес - същата цена! На какво отгоре - не разбирам!
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Розовата пантера"но реалността е малко по-различна - количеството пари в оборот е постоянна величина, само сменя собственика си"Да бе да. Изкарай един елементарен курс по икономика, а не дрънкай празни приказки. Ако твоето беше вярно, нито щеше да има бумове, нито кризи, нито инфлация, нито пък икономиката щеше да расте.
20
3
 
4
 
! Отговори
Розовата пантера преди 3 години
До АзЗа мен е 100%. Затова имам представа как стоят нещата там. Интерес към строителство в ливади - нямам :)
19
2
 
6
 
! Отговори
Розовата пантера преди 3 години
До АзДоста просто си го представяте, но реалността е малко по-различна - количеството пари в оборот е постоянна величина, само сменя собственика си. Ако един бизнес "тръгне надолу", друг се развива добре. Нали не очаквате имотите на "Сан Стефано" да се продават по два за лев - там търсенето е константно високо, а предлагането оскъдно. Дори някой да продава на цена под пазара - купувачите ще започнат наддаване.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София много жилища и цели къщи са необитаеми, защото са наследствени и наследниците се съдят с десетилетия. Затова не се продават.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не разбирам - нали само преди жадни инвеститори се избиваха за имоти и цените търчаха нагоре по-бързо от брокерите след клиент?Какво точно се е променило от лятото насам?
16
8
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До Розовата пантераНе винаги цените се определят от купувачите. Представи си ситуацията, "бизнесмен" се е набълбукал с 5 апартамента в "добрите години" и сега бизнеса му тръгва на загуба и трябва да продава нещо. Ако иска да го продаде бързо, трябва да го пусне на атрактивна цена. И сега си представи, че много други "бизнесмени" правят същото в този момент.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро пак ще разберем колко са били в наличност и колко на кредит .Година 2009 та пак *** на вратата . Сега ще е 2019 та.
14
10
 
8
 
! Отговори
Розовата пантера преди 3 години
До АзМалко вероятно е цените да паднат - не на всички имоти, поне. Цените на имотите се определят от конкуренцията между купувачите, а не от търсенето и предлагането. Имотите с добри локации няма да променят цената си.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11.За строителството в мочурливите Манастирски ливади, Кръстова вада и прочие южни райони не ми говори.
12
16
 
7
 
! Отговори
Ананимен преди 3 години
Тъпи са сравненията с имотния балон преди около десет години. Сега доходите на хората в големите градове са много по-големи, а следствие на плоския данък вече има и с много пари. Така не беше преди десет години. Тогава правиш ипотека и като вдигнат лихвите - гърмиш, защото дохода ти е бил малък. Сега парите са вече в наличност и е безсмислено да ги държиш в банка, защото лихвите са ниски. Освен това тече инфлация, парите се обезценяват.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Абе не знам защо около мен все такива които имаха реват!
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Тези сравнително нови имоти вече се рушат та може и да се срутят по-бързо от старите. Нали купих ба сина в Манастирски ливади преди 7-8 години. Стълбището на главния вход е цялото напукано; някъде липсват целите стъпала. Да не говорим за фасадата, която е изцяло компрометирана.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каквото и да стане който е имал пак ще има а голодранците ще си чешат езиците
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иван М.: Прав сте, че населението намалява, но е трудно да се каже дали броя на имотите е константа. От едната страна имаме голям, все по-застаряващ и непривлекателен панелен жилищен фонд който в близко време може да почне и да се руши, от другата имаме сравнително нови и уредени имоти, които са кът. Първите ще станат непродаваеми и търсенето ще бъде главно за последните.
7
3
 
14
 
! Отговори
Много разбирачи.... преди 3 години
..тук. Нямало било пари. А гурбетчиите къде ги забравихте. А проститутки,сводници къде мислите че инвестират. И на ме ми се ще за 50000 да си купя 3-стаен в Лозенец ама няма да стане за жалост
6
7
 
29
 
! Отговори
Аз преди 3 години
В момента има много собственици на необитавани апартаменти, които нито ги продават, нито ги дават под наем. Държат ги с цел инвестиция, защото банките не са сигурни и хората не виждат по-добър начин да си вкарат парите в нещо. Излязат ли тези "скрити" апартаменти на пазара, цените могат да паднат и двойно.
5
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не си правете илюзии, че цените на хубавите и стойностни имоти ще падат.
4
0
 
30
 
! Отговори
Бургаски преди 3 години
Братчеда продава от година и половина апартамент в Бургас, дотук смъкна цената с почти 30 процента и все още му се обаждат само брокери, дето умират да го представляват и НИТО ЕДИН РЕАЛЕН КЛИЕНТ ! В началото вика директно се представяха,че са брокери, после почнаха да звънят разни бабички,дето искат информация и снимки за апартамента, пък се оказаха брокери от агенция:)