С розово масло, кисело мляко и вино се представяме на ЕКСПО 2005

Правителството е отпуснало 2 милиона евро за участието на България на ЕКСПО 2005 в Аичи, Япония
11 мар 2005 15:00,
С розово масло, кисело мляко и вино се представяме на ЕКСПО 2005
Проект на фасадата на българския павилион

Българските розово масло, кисело мляко, вино, минерални води, мед и билки са продуктите, с които България ще бъде представена на Световното изложение ЕКСПО 2005 в префектура Аичи, Япония. Изложението, чието мото е "Мъдростта на природата", ще бъде официално открито на 24 март и ще продължи до 25 септември.

Днес, в присъствието на посланика на Япония у нас Коичиро Фукуи, се състоя пресконференция, посветена на участието на България на ЕКСПО 2005. Темата на българското участие на световното изложение е "България - мъдростта и даровете на природата за здравето, пълноценния живот на човека и толерантното съжителство".

В ЕКСПО ще участват 127 страни и организации, сред тях ООН. Заетата площ на изложението е около 173 хектара. Очакват се 15 милиона посетители, поне два милиона от тях ще посетят павилиона на България. Националният ни павилион е разположен на площ от 324 кв. метра в централната част на изложението, до павилионите на Италия, Испания, Германия, Франция, Турция, Гърция.

В деня на официалното откриване на ЕКСПО гостите на павилиона ни ще бъдат посрещани с традиционен български обичай - с хляб и сол. Те ще бъдат посрещани от танцьорите от ансамбъл "Българе" и от български студенти, който ще работят на щанда и ще предлагат брошури за страната, представените продукти и малки подаръци.

Павилионът има ресторант, в който ще има български специалитети, и магазин, в който посетителите ще могат да купуват сувенири от България. За музикален фон са подбрани български фолклорни изпълнения.

Представянето на България ще бъде допълнено виртуално от филми за страната и за отделните продукти. Филмът "България - кодът на вечността" на режисьора Георги Торнев ще представя страната с рекламни клипове.

Националният ден на България на ЕКСПО ще бъде 13 май. Ансамбъл "Филип Кутев", формацията на Нешка Робева и Теодосий Спасов ще изнесат специална програма. В дните на изложението ще бъдат отбелязани също празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден, Денят на българската просвета и култура, Еньовден.

Орфеевото цвете или силивряк ще стои на българския печат за изложението. Организаторите от ЕКСПО осигуряват производството на специален печат за всяка страна участник с цел популяризирането на интересни животински и растителни видове и подпомагането на защитата им.

Правителството е отпуснало 2 милиона евро за участието на България на ЕКСПО. Изграждането на българския павилион от японска фирма струва 800 000 евро, 100 000 евро е цената на комуникационното му оборудване, по 500 000 евро са материалите и продуктите за изложението, както и издръжката на работещите в павилиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации