Харчим ток повече от всички в ЕС

Димитров: България става енергиен център на Балканите
12 юли 2008 13:32,
5
Харчим ток повече от всички в ЕС
Снимка: БГНЕС

България притежава капацитет да стане енергиен център на Балканите, каза на работна конференция в Поморие министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Конференцията е организирана от Атлантическия клуб в България със специалното съдействие на МИЕ.

Българите са най-разхитителна нация в сравнение с останалите граждани на страните членки на ЕС, посочи министърът. Българинът харчи 7 пъти повече ел. енергия.

Той съобщи че през 2007 България е изнесла с около 30% по-малко ел. енергия за Балканския регион в сравнение с минали години.

Според него е неразумно 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ да стоят затворени, а Гърция да е в паника заради липса на ел. енергия. Димитров препоръча да бъда отворени отново двата блока до построяването на АЕЦ "Белене".


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
gonzo преди 14 години
Джурнализи! Не знам какво е казал министъра, но истината е малко по-инаква. За производство на продукция за 10 евро, например, в България се харчи 7 пъти повече ток, отколкото за производството на същата продукция там, 1250 километра на запад. Или с други думи сега - с тока, с който ние правим 10 евро, там правят 70 евро. Ферщеен?
3
0
 
0
 
! Отговори
... преди 14 години
нашето разхищение идва от това, че цялата система за пренасяне на ток е толкова остаряла, че се получават вече повече загуби, отколкото ток стига до крайния потребител. И ако от ЕВН и др компании се сетят да почнат да подменят далекопроводите бихме могли да намалин драстично загубите, и съответно водещато се като използвано количество енергищ.Друг е въпроса, че цената в БГ е най-висока в цяла европа. Пример- в Норвегия, страната с най-висок стандарт, респективно най-високи заплати на глава от населението, цената на тока там е 2 стотинки на киловат час... а в БГ колко е ? 30 35 40???и какво се получава... най-бедния народ плаща най-вискоия ток...
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Това сигурно е според електроснабдяването и трябва да се преведе: Българите са платили най-много ток от всички в ЕС.
1
0
 
0
 
! Отговори
bg.post преди 14 години
Не го вярвам-да го докажат.Невинни сме до доказване на противното.