Домакинствата спестиха нови 114 млн. лв. през февруари

Депозитите на населението достигнаха рекордните 38,5 млрд. лв.
Обновена: 25 мар 2014 15:06 | 25 мар 2014 15:06,
44
Домакинствата спестиха нови 114 млн. лв. през февруари
Снимка: www.sxc.hu

През февруари населението е добавило само 114 млн. лв. към депозитните си сметки, след като през януари общата сума на депозитите се увеличи с малко над 800 млн. лв., от които 650 млн. лв. спестиха домакинствата. Това разкриват данните на Българска народна банка (БНБ).

Въпреки по-малката заделена сума и през втория месец на годината спестяванията на населението нараснаха до рекордни стойности. Статистиката показва, че депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД)*, през февруари нарастват с 9,5% на годишна база до 38,461 млрд. лв.

Огромните суми, които населението трупа в банките, продължават да се увеличават главно заради икономическата и политическата несигурност. Фактор, който се посочваше като причина за нарастване на спестяванията, бе и понижената икономическа активност на самите потребители. Влиянието му обаче е поставено под съмнение, защото от последните статистически данни за търговията на дребно видяхме, че през март тя е нараснала за седми пореден месец.

Оптимистични са и прогнозите на БНБ за първото полугодие на 2014 г. относно икономическата активност както на населението, така и на предприятията. Според централната банка това ще се случи на фона на плавното възстановяване на частното потребление и на инвестиционната активност на фирмите.

Така към 28 февруари 2014 г. депозитите на нефинансовите предприятия са за 15,4 млрд. лв., като нарастват с 8,9% за година. Средствата в банки на финансовите предприятия обаче се понижават с 0,2% в сравнение със същия месец на миналата година. В края на втория месец на годината те възлизат на 3,685 млрд. лв.

Сумата на спестяванията в икономиката продължава да бъде по-голяма от сумата на отпуснатите от банките кредити към домакинствата, финансовите и нефинансовите предприятия.

В края на месеца общата сума на кредитите в икономиката възлиза на 54,723 млрд. лв., като на годишна база тя се увеличава с 0,7%. Общата сума на депозитите пък вече е 57,546 млрд. лв. Така обемът на спестяванията в банковата система нараства с цели 8,7% на годишна база, показват още данните на Българска народна банка (БНБ).

Но според централните банкери заради високата норма на спестяване растат и привлечените средства в самата банкова система. Според тях това, в съчетание със сравнително ниското търсене на заемни ресурси, обуславя поддържането и на висока ликвидност в система. Това БНБ отчита като положителен знак за състоянието на сектора. За състоянието на икономиката и в частност – за потреблението – това обаче е лош сигнал.

Кредитите, получени от домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации, са за 18,538 млрд. лв., като през февруари на практика остават без промяна. Те регистрират минимално повишение от 0,04% на годишна база, след като се понижиха през януари.

Потребителските кредити възлизат на 7,381 млрд. лв. и са с 2,1% повече спрямо края на февруари 2013 г. В края на отчетния месец жилищните кредити са за 8,808 млрд. лв., като намаляват с 0,9% на годишна база. В четвъртък от БНБ предстои да разберем какви са тенденциите при лихвите по видовете кредити. Последната статистика показа, че през януари лихвите по новите потребителски и жилищни кредити в левове са спаднали.

През януари заемите за нефинансовите предприятия се покачват с 1% на годишна база и достигат 35,219 млрд. лв. Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са за 966,1 млн. лв. за същия период, като в сравнение с февруари 2013 г. те се повишават с 1%, разкриват още данните на БНБ.

* Към категорията „домакинства и НТООД“ се причисляват освен физическите лица, също така и едноличните търговци, синдикатите, политическите партии, фондациите, сдруженията, църквите и религиозните общества, читалища, културни организации, спортни клубове и др.

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: БНБдепозитикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Парите на хората винаги са били трън в очите на управляващите.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо толкова задълбочено се следят тези депозити.Какво произхожда от това?
32
0
 
5
 
! Отговори
do 33 преди 10 години
Нещо си се пообъркал. Хубавото сега, за разлика от 1996, е че мнозинството банки са с чужди собственици, и не са държавни. Дали чиновниците, бандитите, държавата (което е едно и също) се облизва за тях, на банките им е все тая - просто решенията за наш късмет в банковата система се вземат извън държавата, още по-добре че е и извън България. Така че депозитите са си ок, капитализацията и ликвидността на БГ банките си е ок, спи спокойно.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен-31Напълно си прав , затова спасението от тази чиновническо-демократична напаст е в сивия сектор !
30
0
 
7
 
! Отговори
Гошо Хубавеца преди 10 години
На българина му дай само да реве и да се оплаква! Един съсед тегли кредит за телевизор - 1500 лева. Тегли за телефон - 1200 лева. Тегли за мотор - 4000 лева. После бачкал за 800 лева и не му стигали, че имал кредити...
29
0
 
10
 
! Отговори
zz преди 10 години
Депозитите на населението достигнаха рекордните 38,5 млрд. лв.Банкерът : " Време е да им ги приберем ! "
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма как да редиш консерви в Кауфланд и да пестиш...Това е неквалифицирана работа, особено за висшисти! Ако си учил за инженер - работи като такъв! А не да работиш нещо "неангажиращо" и да ревеш по форумите как ти давали по 400 лева!
27
0
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
До 111Момче, теб никак не те слуша главата. Допреди малко рева как само мошенниците имали пари, а "нормалните" хора нямали, а сега сам се изкарваш голям баровец. Работил бил, когато си иска... Възможно е, но само, ако си си надвил на масрафа. Аз също работя, когато си искам, но поне не се оплаквам, за разлика от теб. Щом ти доставя удоволствие, продължавай да си мислиш, че ми плащаш. Мечтите са безплатни... ;-)
26
0
 
8
 
! Отговори
Пролетарий преди 10 години
Много малко бре, аз с огромни лишения спестих 7 бона. Я се стягайте, че депутатите гладни ги държим с толкова малко заработка!
25
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 10 години
До чиновникЕх, че хубаво излъга.А за мен не се грижи, имам си достатъчно и да плащам на такива като теб, но това не ме прави сляп за проблемите у нас, за разлика от теб. И ако обичаш не ме обиждай, защото аз не го правя спрямо теб.Има си граници, които не се прекрачват, дори и във форум. А аз работя когато си пожелая, защото професията ми е такава, не съм на график, имам си добра свободна професия.
24
5
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
До 111А ти защо не работиш бе, льоло? И не си мисли, че ми плащаш. Ти за себе си нямаш, камо ли на мен да ми плащаш. Много сте ми смешни такива скъсани и мизерни "плащачи" като теб, дето си мислите, че целия свят се върти около вас.
23
3
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
До 111Глупако, аз не съм държавен чиновник. Работя в частна фирма. А и кой ти каза, че съм в София? Ти си някакъв комплексиран дивак, бе. Това, че ти си внушаваш някакви неща за хората, не означава че трябва да им ги вменяваш.
22
1
 
8
 
! Отговори
111 преди 10 години
И ако си чиновник, интересно защо не работиш сега в работно време, ами си губиш времето тук, за това ли ти плащаме?
21
1
 
8
 
! Отговори
111 преди 10 години
До чиновникАко наистина си чиновник, можеш ли да ми кажеш кой те сложи за такъв и от коя политическа квота, че ми е много любопитно и евентуално на кого си роднина или приятел, за да си чиновник в София. Като те гледам какви нелогични работи пишеш, без да ме обориш по същество...
20
4
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
До 111Нещо си се объркал, че инженерите взимат малко пари. И недей да съдиш за хората по колите, които карат. Не всички са простаци не си купуват черен джиБ като се видят с пари.
19
0
 
9
 
! Отговори
сиромах преди 10 години
брех аз и не знаех колко много съм спестил ...
18
3
 
6
 
! Отговори
Циолковски преди 10 години
До GiБелгия и Холандия си имат колонии, от които са грабят и затова имат пари и злато и живеят нашироко.
17
2
 
10
 
! Отговори
111 преди 10 години
До 12Абсолютно си прав, нека да напишат и колко процента от българите държат 80-90% от тези пари. За крадците и мошениците и послушната им клика от чиновници е само свинското, за честните и почтени хора е само зелето. Не може да сме държава, в която един юрист или инженер кара кола до няколко хиляди, а пък в същото време един *** сводник или наркопласьор да кара коли за по 100-200 хил. лева. Това показва, че у нас ПОЧТЕНОСТТА И ИНТЕЛЕКТА не се ценят.
16
3
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Ало народонаселението, бензинеца, как е, скъп ли е? Май доста е поевтинял, защото по улиците вече едва се кара.
15
1
 
8
 
! Отговори
Gi преди 10 години
Хора не им се сръзвайте на подвеждащата информация. Поинтересувайте се за сравнение колко са депозитите в Белгия или Холандия, държави с численост на населелние близко до на нашето. Ще видите,че нашето нищо не е:))))))

Спонсорирани публикации