120 млн. евро са необходими за екоинсталации на ТЕЦ–Варна

Централата не работи 15-и ден и служителите й излязоха на протест
7
120 млн. евро са необходими за екоинсталации на ТЕЦ–Варна
Министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

120 млн. евро е стойността на необходимата инвестиция за екологичните инсталации, които трябва да бъдат изградени в ТЕЦ-Варна. Собственикът на централата – ЧЕЗ България, е готов да осигури средствата, но иска да получи гаранции за своите инвестиции.

Пред Нова телевизия директорът на централата Минчо Минчев уточни, че от началото на годината е създадена работна група с представители на Министерството на икономиката и енергетиката и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която търси решение на проблема.

Той призна, че собственикът е поискал гаранция за инвестициите, но това не означава договор за дългосрочно изкупуване на електричеството, защото това противоречи на европейските директиви.

Готови сме на всякакви варианти, които ще предложи работната група, коментира още Минчев.

В същото време централата не работи вече 15-и ден, като се поддържат само тези дейности, които не могат да бъдат спрени. По тази причина и служителите в ТЕЦ-Варна започнаха протест с опасенията, че се готви окончателното закриване на мощностите.

В централата работят 320 души. Те готвят протест и в центъра на София с настояването правителството да се намеси.

Припомняме, че вчера по време на изслушването му в енергийната комисия министър Драгомир Стойнев коментира, че разбира исканията, но държавата не може да се меси в работата на частния инвеститор.

Според него исканията за гаранции за инвестициите означава само дългосрочен договор за изкупуване на електричеството, което е невъзможно предвид предстоящата либерализация на енергийния пазар.

Още икономически новини вижте в Investor.bg


7
Още по темата: Минчо МинчевТЕЦ-Варна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Играта на това правителство е да изиграе ролята на Янукович в Украйна.Целта е да се дестабилизира страната и да се иска присъединяване към Путин.Лекарството е физическо изтребление на руските агенти.
4
2
 
7
 
! Отговори
Николов преди 7 години
За какъв либерализиран пазар става дума?А задължителното изкупуване на ел. енергията от ВЕЙ, която е до 8 пъти по скъпа от тази произвеждана от ТЕЦ.А дългосрочните договори с двата американски ТЕЦ-а с цена на ел. енергията близо с 50 % по висока от цената на ТЕЦ Варна. А преференциалното изкупуване на ел. енергията произвеждана от топлофикации и заводски централи работещи с когенерация също на по високи цени.Кои централи ще се конкурират на този либерализиран пазар и къде са ревните условия?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА СЕ ПЛАЩА НАПРАВО НА НЕК НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ БЕ МАМА МУ СТАРА А НА ТИЯ МОШЕННИЦИ ДА ИМ СЕ ПЛАЩА ЗА УСЛУГАТА
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРП -тата да ги платят
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Припомняме, че вчера по време на изслушването му в енергийната комисия министър Драгомир Стойнев коментира, че разбира исканията, но държавата не може да се меси в работата на частния инвеститор.Не плащането от страна на НЕК не е ли вмешателство?