2,925 млрд. евро потичат към Гърция

Средствата са от капиталовите пазари
Обновена: 10 юни 2015 17:12 | 10 юни 2015 16:52,
7
2,925 млрд. евро потичат към Гърция
Снимка: Reuters, архив

Затъналата в дългове и заплашена от фалит Гърция успя да си осигури краткосрочно нови средства от капиталовите пазари. Както съобщи DPA, позовавайки се на дълговата агенция на страната PDMA, Атина успя да набере 2,925 млрд. евро за 13 и съответно 26 седмици под формата на краткосрочни държавни ценни книжа (ДЦК).

PDMA продаде 1,625 млрд. евро под формата на шестмесечни облигации с доходност от 2,97 на сто, което е непроменена стойност спрямо подобна акция миналия месец.

Коефициентът на покритие на емисията достигна 1,30, отново без промяна спрямо май, което показва запазване на стабилността на търсенето въпреки затегнатите условия на ликвидност.

PDMA също така продаде книжа на стойност 1,3 млрд. с падеж след три месеца при доходност от 2,70%. Коефициентът на покритие на този аукцион достигна също 1,30.

Гърция поиска от партньорите си от ЕС и Международния валутен фонд да се даде възможност за увеличаване на размера на държавните книжа, които тя може да издава, за да се справи с ликвидната криза и да отговори на плащанията по дълга си. Мерката е извънредна и ще помогне за стабилизирането на финансовия сектор на страната
Правителството в Атина е изправено пред нов проблем по-късно този месец. Властите дължат на МВФ 1,6 млрд. евро, като падежът за изплащане на сумата е 19 юни.

Във вторник заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис посочи, че Атина и нейните кредитори могат да постигнат споразумение за реформите "в следващите дни".

"Възможно е да се постигне споразумение в следващите дни, но е необходима преди всичко политическа воля на гръцките власти, следователно по-малко тактика, маневри и повече работа по същество", каза Домбровскис на пресконференция в Европейския парламент.

Международните кредитори на Гърция все още оценяват новите предложения за реформи, представени от властите в Атина. Ако кредиторите дадат зелена светлина, еврозоната ще трябва след това да се произнесе за деблокиране на транша от 7,2 млрд. евро от помощта за страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Ивайло преди 8 години
Хора не се подвеждайте. Заглавието трябва да е 3 млрд. изтичат от Гърция. Ако прочетете ще разберете, че въпросните облигации са продадени на местни институции, а с парите ще се плати на МВФ и другите кредитори. Така, че какви хвалби на Ципрас говорите.
4
2
 
1
 
! Отговори
математик преди 8 години
1 лрд. евро = 1 млрд. евро - м
3
9
 
12
 
! Отговори
Електорат преди 8 години
Искам Ципрас за БГ Премиер.
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко, че и ние нямаме управници като грците. Велики хора.
1
10
 
21
 
! Отговори
SD преди 8 години
Шапка им свалям на гърците !за разлика от нашите продажници !!!!!

Спонсорирани публикации