Бизнесът иска среща с премиера заради цените на тока

АИКБ, БСК и КРИБ плашат с искане на оставката на Теменужка Петкова
15 юни 2015 18:55,
18
Бизнесът иска среща с премиера заради цените на тока

Три национално представителни организации на бизнеса - АИКБ, БСК и КРИБ, настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов във връзка с енергийните цени, съобщиха от пресцентъра на БСК.

Те ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на КЕВР, ако не бъдат предприети мерки за въвеждането на европейски практики при ценообразуването на електроенергията.

Работодателските организации са изпратили отворено писмо, адресирано до премиера.

В продължение на нашите протести срещу планираното поскъпване на електроенергията от 1 юли 2015 г. - между 13 и 20 на сто за преобладаващата част от активните предприятия в България и между 4 и 13 на сто за най-големите енергоинтензивни производства - отново категорично настояваме в България да се приложат европейските политики и най-добри практики в сектора "Енергетика", се посочва в писмото.

От организациите заявяват, че ако и този път не бъдат отчетени исканията им, ще поискат оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, поради демонстрирания отказ от провеждането на реформи в сектор "Енергетика", и оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов, поради решението всички натрупани дисбаланси да бъдат платени от местния бизнес.

Работодателските организации заявяват, че ще сезират и прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Поставеният проблем е изключително важен за индустрията и българската икономика и поради това настояваме за спешна среща с Вас, в качеството Ви на министър-председател и председател на партията - мандатоносител - ПП ГЕРБ, се посочва в писмото.

Въпреки Вашето разпореждане от преди два месеца, все още няма индикации, че износът на електроенергия ще сподели с всички български битови и стопански потребители разходите за преференциални електропроизводства - централите "Марица Изток" 1 и 3 , ВЕИ и когенерациите. Тези субсидии и днес се заплащат само от българския бизнес и населението, отбелязват организациите.

Отвореното писмо е подкрепено от Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската камара на химическата промишленост, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската браншова камара "Машиностроене" и Българската асоциация на електротехниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Въпросителна преди 8 години
А може ли да се изясни на хората кои са в тези АИКБ,БСК и КРИБ!При по-задълбочено разглеждане ще се окаже,че в тези "закрилници" на българския бизнес са старите червени номенклатури и техните отрочета,които навремето изнесоха "черните" куфарчета и приватизираха страната ни.Вместо в затвора, сега размахват пръст и заплашват. Като са толкова про-европейски настроени, защо не направиха заплатите на работещите в тях европейски?!?Напротив-овладяха и синдикатите и хората не смеят гък да кажат...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнесът иска среща с премиера заради цените на тока - меринджеи чукат тиква. Срещнали се патологична алчност и върховна простотия. Но ... иде време разделно. Чорбаджийската *** да бяга към Фашингтаун, докле е време.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм против да си плащам задълженията, НО:КОЙ И КОГА ще ми покаже реална калкулация КОЛКО СТРУВА "ТОКА" В БГ ?!Аз на "тея бележки дето ми ги дават" мога да напиша каквото си искам - няма подпис, няма печат, няма МОЛ, на телефоните никой не знае за какво става дума ... КАКЪВ СШ...ГЕН?
9
2
 
8
 
! Отговори
дас преди 8 години
Нека бизнеса мине,след това сме ние.Премиера явно е забравил,че предния път се разделихме именно заради увеличението на тока,Ако не иска да управлява да си подаде оставката,защо трябва да увеличава тока
8
2
 
6
 
! Отговори
Сиганин преди 8 години
Пичове, евтиния ток свършва. От следващия месец само нагоре докато не стане 25 евроцента. Сега 2 есента 10 другата година пак. За отвличане на вниманието ще има нови правила за етажната собственост. Ще се измислят още мероприятия!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следва нова стачка и то яка до изтребване на продажниците.Не може държава с най ниски доходи да плаща най-висока цена на тока .иМА ХОРА ЗА УБИВАНИ .бОКО , ОПРАВЯЙ ГИ , ИНАЧЕ ЩЕ ТИ ИЗЯДАТ ГЛАВАТА
6
4
 
3
 
! Отговори
! преди 8 години
Ми да застанат сега на Позитано 20 и да поискат обяснения за лъжите на партийните лидери. Нали щяло да има недостиг на ток и търсене в района? Ама се оказва точно обратното и сега плащаме да бездействат.
5
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
,от които не сме излизали.
4
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Само на мен ли ми се струва че съм се върнал в едни други времена?
3
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Inaroda iska pensiite i zaplatite da sa kato v Evropa,no biznesa ne dava .Sega da gi pitam boli ,li ,a boli li
2
2
 
7
 
! Отговори
Борисов преди 8 години
Нали няма да повтори грешка ,след стачката пак ще съжалява
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затвор за Тиквата