Ще има ли повишение на цената на тока?

Очаква се становище на ЕК дали има непозволена държавна помощ
3 юни 2016 10:37, Екип на Bloomberg
8
Ще има ли повишение на цената на тока?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поради спада на цената на електрическата енергия на международните пазари, включително на регионалния, прибегнахме към набирането на необходимата сума във Фонда за енергийна сигурност, за да не се получава вдигането на цената на тока и т.нар. такса "задължение към обществото", и най-вероятно цената ще се задържи. Това каза Валентин Николов, зам.-председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

КЕВР е направила изчисления, според които тарифният дефицит в НЕК да бъде запълнен и тя да не търпи загуби, коментира още той.

По думите му КЕВР намалява т.нар. такса "задължение към обществото". Бизнесът ще може да получи облекчение, докато цената на тока към крайните потребители не нараства. Очаква се становището на ЕК относно това дали има непозволена държавна помощ.

"Когато имаше преговори между Министерство на енергетиката и  ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, т.нар. разполагаемост, изкупувана от двете централи, беше намалена със 100 млн. лв, припомни още той.

 Освен това е заложена опция за нови преговори при пълна либерализация на пазара. "Очаквам още добри новини", каза Николов. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да има много е евтин, а някой трябва още много да забогатее. Как я мислите те пари трябва да прявят!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука има-тука няма!!!За този п...... народ ВИНАГИ има................повишение!!!Реакции-никакви или почти безобидни!!
5
0
 
12
 
! Отговори
Б.Б. преди 5 години
Не се притеснявайте, увеличение ще има за всички и ще е само 60% - гарантирано от ГЕРБ.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
махнете се от чез. излезте на енергийния пазар и се закачете към някой доставчик на електроенергия.30 % по-евтино е.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Очаква се становище на ЕК дали има непозволена държавна помощ"ЕК, Амнести, ЕС и други толерасти. Има непозволена държавна помощ и тя е за всички роми дето не си плащат тока, ами лежат на гърба на българите. И ние им плащаме тока пред държавата с надценките на нашите сметки. Обаче вие искате хем едното - хем другото. Хем да не притискаме ромите да плащат, хем да било законно. Ами незаконно е ромите да не плащат и ние да им плащаме сметките. КАКТО И ДА ГЛЕДАТЕ. Глупави европейци.
2
0
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Трябва да се преосмисли цялата ситуация в България. Цени европейски заплати български. Има нещо гнило в България и това го знаят дори и децата, но не и политици, или поне не си го признават.
1
0
 
31
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Статията започва с "Поради спада на цената на електрическата енергия на международните пазари", а нашите ми говорят за повишение и как едвам сдържали цените. Да ви се струва, че ни правят на камилчета?