Sofia Tech Park - синергия между образование, наука и бизнес

В сърцето на научно-технологичния парк се намира инкубатор, който към момента е почти на 100% пълен
26 юни 2017 18:20, Екип на Bloomberg
4
Sofia Tech Park - синергия между образование, наука и бизнес
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Sofia Tech Park е замислен като научно-технологичен парк - мястото за синергия между бизнеса, образованието и науката. Това коментира изпълнителният директор на Sofia Tech Park Асен Ненчев в интервю на Ваня Цолова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в сърцето на научно-технологичния парк се намира инкубатор, който към момента е почти на 100% пълен. В него се намират 25 стартиращи и 5 зрели компании, подпомагащи стартиращите да достигнат до тяхната крайна цел, а именно - да изготвят и представят на международния пазар иновативни продукти и услуги.

Другата част, която е в сърцето на Sofia Tech Park е лабораторният комплекс, състоящ се от 11 високотехнологични и добре оборудвани лаборатории, допълни Ненчев. 

Целите на новото ръководство са да ускори процеса на синергия между науката, образованието и бизнеса, сподели той. Преди няколко седмици е спечелен конкурс за правото на строеж на една от зоните за бъдещо развитие с предложена 2 млн. лева по-висока от обявената цена, посочи Ненчев. 

"В момента настоящата инфраструктура е изградена по фаза 1 на ОП "Иновации и конкурентоспособност", за която са похарчени около 80 млн. лева", коментира още изп. директор. "Преди няколко седмици подписахме договор по фаза 2 на стойност 12,3  млн. лева, като по-голямата част от средствата ще бъдат похарчени за дооборудване на сегашните лаборатории. Последната фаза е на стойност 20 млн. евро", посочи Ненчев.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Жоро девЪ преди 3 години
Стига пишете глупости - не падаме от марс. Щом е намесена държавата едва ли ще има просперитет.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората, които са по навътре с материала са наясно, че никаква наука, камо ли пък голяма не се прави и няма шанс да се прави в т. нар Тех Парк, няколко лаборатории напълнени със скъпа техника, с която няма кой да работи, липса на проекти и идеи, с една дума-кражба!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къф хай, къф тецх?! Просто се поусвоиха терени и парички бюджетни и европески!