Бюрокрация: За строеж на къща у нас искат 50 документа

За същата процедура в Англия се изискват три
28 юни 2017 07:53, Александър Попов
21
Бюрокрация: За строеж на къща у нас искат 50 документа
Снимка: Булфото, архив

50 проектни документа са необходими в България за разрешение за строеж на жилищна сграда, докато в Англия институциите изискват 3 документа, а в Германия – 9. Това стана ясно от доклад за административната тежест в строителството в Европа, който представи на бизнес форум Адриана Спасова, председател на Българското общество по строително право, цитирана от "Труд".

"Режимът за одобрение на проекти у нас е най-бюрократичният в цяла Европа", заяви Спасова. Според нея причините са дългите срокове за разрешение на строеж, множеството проектни документи, които изискват институциите, увеличението на административните разходи и такси по време на процеса, както и липсата на "мълчаливо съгласие".

Според доклада, администрацията в България изисква една процедура в повече за разрешение в строителния процес, за разлика страни като Франция и Германия, където режимът е един. Двете процедури, уредени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), са за издаване на разрешения за строеж и въвеждане на готовите строежи в експлоатация.

Спрямо времето за одобрение на строеж на жилищна сграда сме на второ място по административна тежест на Стария континент, като за това чакаме средно 51 дни, а преди нас по бюрокрация е само Франция с 60 дни. В Италия и Англия обработват документите за ден.

"За да се намали административната тежест е нужно проектантите да носят отговорност за строежа през целия процес. В момента за всичко е отговорен само архитектът на сградата”, заяви пред журналисти главният архитект на Столична община Здравко Здравков.

Той смята, че единственият възможен начин хората да намалят достъпа си до администрацията е създаването на максимален брой електронни услуги, включително и в сектор строителство.

“По отношение на въвеждането на електронните документи, считам, че първата стъпка е направена с изменението на ЗУТ, а именно внасянето на документите в общинската администрация в хартиен и електронен вид. Това ще стимулира общинските администрации да създадат обезпеченост да одобряват електронните документи и да издават разрешителните за строеж в електронен вид", каза инж. Милка Гечева, началник на ДНСК.

"Нужна е дигитализация на процесите в Закона за устройство на територията", заяви от своя страна строителният министър Николай Нанков.

Той посочи и че ще продължи работата в посока електронизация на услуги и цифровизация на документи, като коментира, че в това отношение е свършена много работа от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, но възможностите на кадастралната информационна система не се използват пълноценно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Garmen Karmen преди 6 години
Ama nai-vajnite dokumenti sa ot bg zdravnia ministar po bg darjaven zdraven standart i noi.
15
0
 
0
 
! Отговори
Odalj преди 6 години
...v bg e palno s grozni panelni nedovarsheni ili izostaveni stroeji...naprimer v smolian ima edin desetetajen panelen strashno izkormen groznik....i toi li e delo na bg arhitekti i bg sadebna palatnikova systema...ili moje bi na bg armia i bg policia, koito plamenno zastitavat, paziiat i ohraniavat bg kazarmi i bg zastavi ot bombardirovachite na vrajeski armii i bg piloti?!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук българин с чист български не може да се оправи по гишетата, какво остава за чужденец. Много сме далече от нормалния свят, много.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха тая се изказа! Всевишния й е позволил. Имаш ск.п.н.а администрация с нископлатени служители. Просто не знам как издържат на тоя .х. Мойта жена ти работи от 2010 до 2016. Ем сама напусна, щото не издържа. Сега е шест. Добрите или си тръгват бързо, или се пенсионират. Със смешни заплатчици администрация не се прави Уважаема гУспожо.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не ги чете тези документи и не ви искат документите а да си платите. Болен защо спря песента гербери крадливи и не само гербери но и новите попълнения на властта са същите.
11
0
 
6
 
! Отговори
къщи а не боксониери преди 6 години
После защо нямат деца хората.Прекалено много документи и подписи са нужни, за да си постри човек къща, а в малък и скъп апартамент няма как да се гледат много деца.Да направят инфраструктура в селата около големите градове и да намалят бюрокрацията.Така ще има повече деца!
10
0
 
7
 
! Отговори
Я преди 6 години
Така е - трети мандат на Герб - сами сте си го поискали !
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че ще искат 50 документа. цялата тази партийно назначена администрация иначе как ще рекетира народа. И партийния функционер е човек, и той иска ферари да кара.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е как ще обосноват 20-те калинки на работа ако няма 50 вида документи?+ невероятните такси и всичко, че си решил ТИ да строиш нещо, а не определените фирми за това. А ако имота е апетитен , то това са 50 причини да ти докарат истерия.
7
0
 
20
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Вместо да намаляват броя на документите и да правят разрешителните електронно - да направят рушветите електронни. Всички разрешителни ще излязат за един ден като внесеш по личните сметки на чиновниците съответната сума.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано и сега премиерът да се ядоса както за бюрокрацията в КАТ и да раздаде ли заповеди за промяна в системата! На него чакаме!
5
0
 
29
 
! Отговори
От лична практика. преди 6 години
И докато ги набавиш, на първите документи им изтекъл срока. И аре с начала. Та така две години и половина...После излизат в отпуск и чакай пак, после пак просрочие, и после разправии и скандали до почти бой. И всичко се оправя - за нула време... Същински ад.
4
2
 
32
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Метла трябва, не мрънкане!Да попаднеш в администрацията и да ти трябват документи, разрешителни! БЕЗЦЕНЕН ЕКСПИРИЪНС! Попадаш на вечно намусени, нелюбезни и корумпирани служители. Ако нямаш "подводница" те чакат дъъълги месеци нерви и чакане. Такси, нерви, документи и пари под масата, това са първите стъпки към желания дом. После идват енергото и ВиК, некачествени материали и неможещи и мързеливи майстори, алчни и нагли предприемачи!Успех!
3
2
 
37
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
50 документа означава, че 50 човека чакат рушвет... и кво казва доклада за корупцията???? на кое място от водещите бяхме, че забравих??...
2
2
 
38
 
! Отговори
ИВО преди 6 години
НЯМА ТЪКАВА КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА В ЦЯЛА ЕВРОПА
1
1
 
38
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Значи на 50 места искат и нещо под масата, иначе документите не минават.

Спонсорирани публикации