Спирането на разговорите за членство на Турция в ЕС, какво следва?

Икономически силна Турция е важна за нас, смята експерт
14 мар 2019 14:05,
20
Спирането на разговорите за членство на Турция в ЕС, какво следва?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спирането на преговорите за членство на Турция в ЕС може да доведе до масовото регистриране на фирми от съседката ни у нас, което не е добре в дългосрочен план, защото България се нуждае от силен икономически съсед, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Цветан Симеонов, председател на УС на Българска-търговско промишлена палата (БТПП).

Още по темата

"Българската търговско-промишлена палата винаги е стояла зад това намерение Турция да се присъедини към ЕС възможно най-бързо. Историята на този процес започва още от 1959 г. Би било жалко, ако се предприеме практически решението на ЕП да се прекратят преговорите за членство в ЕС. Турция граничи съвсем пряко с ЕС", смята Симеонов.

Турция е един от най-големите инвеститори в България. Почти 1 млрд.лева са дошли от южната ни съседка за периода от 1996 г. до днес. Българските туристи предпочитат най-много Турция, регистрирани са над 1 млн. 200 хил.посещения.
 
"Турция трябва да се поддържа като една по-демократична държава не само със заплахи, но и със стимули. Знаем нейната роля за бежанската криза. Знаем и че в сравнение с доста други ислямски държави е може би най-близо до Европа. В този смисъл Турция следва да усъвършенства вътрешната си политика, за да се съобрази с основните принципи на ЕС", сигурен е експертът.

Цветан Симеонов смята, че се наблюдават негативните ефекти от спада в стойността на турската лира. Нашият износ за Турция е спаднал доста сериозно, добави той. Турската икономика е показала качества и ние считаме, че ще се справят бързо и с тази криза, обобщи гостът.

Вижте видео материал с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На ЕС и трябва Турция като търговски партньор, но да я приемат като член на ЕС ще буде голяма грешка. Особено с Ердоган начело.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудно ще прилъжете гордите турци да влезнат в съюз в който някакви с меки китки в Брюксел да им нареждат какво да правят. Те сега са си добре, търгуват безмитно и смучат европомощи ама всеки както си постеше....
15
5
 
4
 
! Отговори
баста преди 5 години
Оставка на Цветан Симеонов,като председател на УС на Българска-търговско промишлена палата (БТПП).Турция като мюсюлманска държава няма място в ЕС.Тя дори не е в Европа.Да си прави съюзи с други мюсюлмански страни.Премахването на двойното българо-турско гражданство ще се отрази само положително на двустранните ни отношения защото ще се изчисти от използвачите получаващи привилегии и от двете държави.Който има турско самосъзнание няма място в България.Нямам нищо против турците в Турция и търговия
14
2
 
2
 
! Отговори
Ако ме питат преди 5 години
До Истамбул да преговарят за ЕС,останалата част да преговарят с Арабският съюз.
13
0
 
5
 
! Отговори
СикикБалък преди 5 години
Хахаха, Англия бягала за да не стане като Турция член а не заради вътрешността ата ***. СикикШаране ами, че нали много по-лесно е да блокират приемането и....
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този свят си отива от алчността на капитала.Тоя тип и подобни за пари и майка си ще продаде.
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейския съюз да не би да е нещо добро--по скоро не. На всяко нещо времето му минава, неговото също, и то много скоро. Най добре е далече от ЕС, далече от НАТО, далече от Русия, и далече от Турция.Далече от всички тези, не вдъхват доверие, а са подмолни. Една неутрална и необвързана България може би ще бъде по щастлива.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя юнак явно е меринджей някакъв - само цифри са му в главата, но никакъв мозък. Типично за тях.За него 1 човек е равен на 1 човек, 1 лев си 1 лев. Щом 3-месечието излиза - всичко е наред. С никаква идея в дългосрочен план.
9
4
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
На тоя експерт няма ли кой да му светне лампата че Англия бяга от EU от шубе да не стане Турция член, а не че имало поляци и българи. Като плъзне тая ми ти *** из Европа няма спасение, гледате как се месят в изборите в Германия правят си митинги като че са си у дома
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция няма място в съюз със законни еднополови бракове и родители под номер 1 и 2
7
2
 
5
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Анонимен 4не цъфваме защото ние си го правим да не ни се случи,всеки ден ни отправят препоръки да се реформираме ако искаме да заприличаме на тях но ние не щем а искаме да си я караме по балкански и ганювскиняма как да не се отбележи че все пак от приемането ни до сега подобряването на много неща в страната дори с не реформарини институции все пак сме по добре и то благодарение на кинтите на западноевропейския данъкоплатец,къде бихме били ако ги нямаше? може би русия щеше да ни даде нещо?
6
4
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
правилно ли е да искаш да принадлежиш към едно семейство чийто ценности ти не разбираш и не искаш да приемеш за да се впишеш към профила на член на това семейство?на първо място се ръководиш от конституция и едва тогава от религия а не обратнодори ние като по близки като манталитет не успяваме да се интегрираме към това семейство а какво остава за толкова силно контрастна култура като турската да успее?
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И мюсюлмани, и християни ненавиждат турците, защото си има много основателни причини за това!
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна трябваше да се откажат от преговори за влизане. Сега ще спечелят от независимата си политика. Също като Англия. Ние като сме в ЕС та да не сме цъфнали. ЕС е като СИВ - затворен пазар за скъпи и не особено качествени стоки. Всички държави с характер могат да проникнат в ЕС и без да са членки.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко ефенди би дал всичко Турция да е в ЕС.
2
7
 
27
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Премахване да двойното гражданство с Турция.
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма място в ЕС!

Спонсорирани публикации