Спирането на разговорите за членство на Турция в ЕС, какво следва?

Икономически силна Турция е важна за нас, смята експерт
14 мар 2019 14:05, Павел Гълъбов
20
Спирането на разговорите за членство на Турция в ЕС, какво следва?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спирането на преговорите за членство на Турция в ЕС може да доведе до масовото регистриране на фирми от съседката ни у нас, което не е добре в дългосрочен план, защото България се нуждае от силен икономически съсед, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Цветан Симеонов, председател на УС на Българска-търговско промишлена палата (БТПП).

Още по темата

"Българската търговско-промишлена палата винаги е стояла зад това намерение Турция да се присъедини към ЕС възможно най-бързо. Историята на този процес започва още от 1959 г. Би било жалко, ако се предприеме практически решението на ЕП да се прекратят преговорите за членство в ЕС. Турция граничи съвсем пряко с ЕС", смята Симеонов.

Турция е един от най-големите инвеститори в България. Почти 1 млрд.лева са дошли от южната ни съседка за периода от 1996 г. до днес. Българските туристи предпочитат най-много Турция, регистрирани са над 1 млн. 200 хил.посещения.
 
"Турция трябва да се поддържа като една по-демократична държава не само със заплахи, но и със стимули. Знаем нейната роля за бежанската криза. Знаем и че в сравнение с доста други ислямски държави е може би най-близо до Европа. В този смисъл Турция следва да усъвършенства вътрешната си политика, за да се съобрази с основните принципи на ЕС", сигурен е експертът.

Цветан Симеонов смята, че се наблюдават негативните ефекти от спада в стойността на турската лира. Нашият износ за Турция е спаднал доста сериозно, добави той. Турската икономика е показала качества и ние считаме, че ще се справят бързо и с тази криза, обобщи гостът.

Вижте видео материал с целия разговор тук


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ЕС и трябва Турция като търговски партньор, но да я приемат като член на ЕС ще буде голяма грешка. Особено с Ердоган начело.
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно ще прилъжете гордите турци да влезнат в съюз в който някакви с меки китки в Брюксел да им нареждат какво да правят. Те сега са си добре, търгуват безмитно и смучат европомощи ама всеки както си постеше....
16
5
 
4
 
! Отговори
баста преди 1 година
Оставка на Цветан Симеонов,като председател на УС на Българска-търговско промишлена палата (БТПП).Турция като мюсюлманска държава няма място в ЕС.Тя дори не е в Европа.Да си прави съюзи с други мюсюлмански страни.Премахването на двойното българо-турско гражданство ще се отрази само положително на двустранните ни отношения защото ще се изчисти от използвачите получаващи привилегии и от двете държави.Който има турско самосъзнание няма място в България.Нямам нищо против турците в Турция и търговия
15
3
 
6
 
! Отговори
Събудете се преди 1 година
Ще продължават да вземат българско гражданство хора, чийто родители, баби и дядовци имат и такова, независимо, че не знаят български език. Крайно време е да премахнем двойното гражданство. Да видим тогава дали ДПС ще прескочи необходимия праг за влизане в парламента.
14
2
 
2
 
! Отговори
Ако ме питат преди 1 година
До Истамбул да преговарят за ЕС,останалата част да преговарят с Арабският съюз.
13
0
 
5
 
! Отговори
СикикБалък преди 1 година
Хахаха, Англия бягала за да не стане като Турция член а не заради вътрешността ата паплач. СикикШаране ами, че нали много по-лесно е да блокират приемането и....
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този свят си отива от алчността на капитала.
Тоя тип и подобни за пари и майка си ще продаде.
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейския съюз да не би да е нещо добро--по скоро не. На всяко нещо времето му минава, неговото също, и то много скоро. Най добре е далече от ЕС, далече от НАТО, далече от Русия, и далече от Турция.Далече от всички тези, не вдъхват доверие, а са подмолни. Една неутрална и необвързана България може би ще бъде по щастлива.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя юнак явно е меринджей някакъв - само цифри са му в главата, но никакъв мозък. Типично за тях.
За него 1 човек е равен на 1 човек, 1 лев си 1 лев. Щом 3-месечието излиза - всичко е наред. С никаква идея в дългосрочен план.
9
4
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
На тоя експерт няма ли кой да му светне лампата че Англия бяга от EU от шубе да не стане Турция член, а не че имало поляци и българи. Като плъзне тая ми ти паплач из Европа няма спасение, гледате как се месят в изборите в Германия правят си митинги като че са си у дома
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция няма място в съюз със законни еднополови бракове и родители под номер 1 и 2
7
2
 
5
 
! Отговори
панчо преди 1 година
До Анонимен 4
не цъфваме защото ние си го правим да не ни се случи,всеки ден ни отправят препоръки да се реформираме ако искаме да заприличаме на тях но ние не щем а искаме да си я караме по балкански и ганювски
няма как да не се отбележи че все пак от приемането ни до сега подобряването на много неща в страната дори с не реформарини институции все пак сме по добре и то благодарение на кинтите на западноевропейския данъкоплатец,къде бихме били ако ги нямаше? може би русия щеше да ни даде нещо?
6
4
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
правилно ли е да искаш да принадлежиш към едно семейство чийто ценности ти не разбираш и не искаш да приемеш за да се впишеш към профила на член на това семейство?
на първо място се ръководиш от конституция и едва тогава от религия а не обратно
дори ние като по близки като манталитет не успяваме да се интегрираме към това семейство а какво остава за толкова силно контрастна култура като турската да успее?
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И мюсюлмани, и християни ненавиждат турците, защото си има много основателни причини за това!
4
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна трябваше да се откажат от преговори за влизане. Сега ще спечелят от независимата си политика. Също като Англия. Ние като сме в ЕС та да не сме цъфнали. ЕС е като СИВ - затворен пазар за скъпи и не особено качествени стоки. Всички държави с характер могат да проникнат в ЕС и без да са членки.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко ефенди би дал всичко Турция да е в ЕС.
2
7
 
27
 
! Отговори
,.,., преди 1 година
Премахване да двойното гражданство с Турция.
1
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма място в ЕС!

Спонсорирани публикации