Ферма за щурци и у нас, това ли е част от менюто на бъдещето?

Белгия иска да се узакони, чака Европейската агенция за храните
50
Ферма за щурци и у нас, това ли е част от менюто на бъдещето?
Снимка: Pixabay

В България вече работи ферма за отглеждане на щурци. Тя е регистрирана в Агенцията по храните. Създаването й е по-скоро провокация и излизане от зоната на комфорт, обясни пред БНР собственикът на фермата Стоян Вълев.

„Аз съм инженер по електроника и автоматика. Отглеждам около 350-500 хиляди щурци. Според Световната организация по прехрана населението на земята към 2050 година ще достигне около девет милиарда души. И тогава рязко начинът на прехрана ще стане много актуален. В килиограм телешко има около 190 грама протеини, в килограм свинско - 150 грама, а в един килограм суха маса от щурци има около 200 грама протеини. 40 на сто от едно живо теле е за ядене, при прасето е 55 на сто е за ядене, а от щурците около 80 на сто е за ядене“, заяви той.

В много точки по света все по-често гледат на щурците и скакалците например като на достъпна възможност за набавяне на висококачествен протеин. Има специални ферми, в които тези насекоми се отглеждат.

Една от най-успешните ферми за скакалци в САЩ се намира в Меката на каубоите - Монтана, там, където традицията по принцип повелява да имаш ранчо и стадо крави. Около два милиарда души по света се хранят с насекоми, уточни фермерът.

„Щурците като храна се посрещат добре от клиентите от северните страни. Проблем е, че Европейската комисия все още не е разрешила този тип насекоми като храна. Но Белгия е подала заявление за одобрение на тоя тип храна, чака се да се произнесе Европейската агенция по безопасност на храните. Ние гарантираме, че щурците са много добра храна, защото освен протеини, имат високо съдържание на желязо, повече отколкото в спанака и Omega 3 повече, отколкото в сьомгата“, посочи още той.
 


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Вълев преди 2 седмици
До Анонимен
Няма как да стане това! В свинята само 55% става за ядене, В щурците - 80%! За 1 кг. протеин от щурци са необходими 1,9 кг. фураж - за 1 кг. свинско 5,5 кг. Времето за отглеждане на 1 кг. свинско е 6 пъти повече за 1 кг. протеин от насекоми. Да продължавам ли?
47
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Откакто навремето сготви дакела на съседите съм издал 10висши заповеди,който не се обсъждат,дискутират,а се изпълняват безприкословно.Под страх от телесно и физическо наказание.И тя ги изпълнява вече повече от двадесет год.
46
3
 
5
 
! Отговори
Честно преди 1 месец
Да не ги внасят от Китай, че да са с корановирус? Кой ще яде гъсеници или скакалци? На кой му е дошъл такава идея в България? Трябва да е наистина луд.
45
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Яжте си ги щурци скакалци и др.Една от висшите заповеди която съм издал мреди много,много години към съпругата която е азиатка с дръпнати очи е:Не се готви змийско,кучешко,котешко,и всякаква друга безгръбначна твар,както и други влечуги по какъвто и да е повод!!!.Не се ловят змии по никакъв повод.
44
2
 
4
 
! Отговори
Лично мнение преди 1 месец
Пфу до разни гадини ли стигнахме? Днес щурци, утре ***. Аз си мислех, че щурците само си свирят в тревата. Кой българин ще иска да яде буболечки или други летящи твари?
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проверих пастърмата, 1 кг пастърма съдържа 300 - 340 гр протеин, зависи от източника. Доста по-добре от сушен бръмбар.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Инженерче"по електроника аз без да имам ферма ти гарантирам че с три добре охранени шопара ще изхраня повече люде от произведената гад от твоята"ферма"!
41
1
 
6
 
! Отговори
бай х преди 1 месец
като ни налегне глад ще ручаме бубалечки и скакалци
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предпочитам леко запържено крехко свинско филе с манатарки,а умника гдето щял да прави ферма за скакалци може да прави като Вятъра!
39
1
 
4
 
! Отговори
баико преди 1 месец
еми като избиваме йггвотните 4е ядеме скакалци па 4орбадйите нека мъат калки и парйоли.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде на бас, че всеки момент ще мине тежката модераторска гума през коментарите, това е рекламно послание и е спонсорирано от маркетинговите компании на новия световен анти-утопичен ред. Ммм, вкусни скакалци с много протеин. Очаквайте скоро в списание кулинар -"двадесет рецепти за изтънчена кухня със скакалци".
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бих ги опитал пържени или панирани,само се чудя,ако почнем да ги развъждаме,каква болест ще им измислят и на тях - щурчев грип,скакалецова чума или шап по насекомите,хаха,все ще им дойде идея да ги трепят
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би, в един килограм изсушени човешки *** има 300 грама протеин? Да направим ферма за това?
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Според Световната организация по прехрана населението на земята към 2050 година ще достигне около девет милиарда души. И тогава рязко начинът на прехрана ще стане много актуален."

Ами да се увеличи производството на месо според консумацията бе, защо да ви ям гнусотиите?
34
3
 
4
 
! Отговори
Лудвиг Бахов преди 1 месец
Щурците са добри нанизани на клечка и леко запечени. Може и сурови но трябва здрав стомах. По улиците на Бангкок, Хошимин и други азиатски градове се предлагат такива печени щурци на клечка и европейките ги хрускат като пуканки.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В килограм телешко има около 190 грама протеини, в килограм свинско - 150 грама, а в един килограм суха маса от щурци има около 200 грама протеин" Тогава сравнявай сухата си маса от буболечки с ИЗСУШЕНО месо бре, измамник? Колко протеин има в килограм ПАСТЪРМА? Какво ми сравняваш изсушени скакалци с прясно месо? А знаеш ли какво няма в килограм телешко месо? Няма буболечки
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Около два милиарда души по света се хранят с насекоми, уточни фермерът."

Ами яжте си щурците, за да има повече месо за нас, нормалните.
31
2
 
5
 
! Отговори
Банкярски тулуп преди 1 месец
А аз като най-виден гербав милиардер ще ям каквото намеря. Не мога с моите възможности да си позволя такава ценна храна. Ето сега българите живеят като царе и ядат само скъпи яденета освен че ходят на море в чужбина ( Гърция )
30
3
 
4
 
! Отговори
Pf преди 1 месец
Ми то хайвер,жабешки бутчета и охлюви ми звучи по-гадно от щурец или скакалец каквото в действителност е трябвало да напишат,но се считат за деликатеси. Тъй че не се знае как ще потръгне и тази храна.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво,изтрепахме прасетата и пилетата сега ще минаваме на скакалци и щурци!