Локдаун на бизнеса в празничния сезон ще нанесе огромни щети

Магазините от типа "Направи си сам" (DIY) се считат за съществени
15 дек 2020 15:17, Бойчо Попов
17
Локдаун на бизнеса в празничния сезон ще нанесе огромни щети
Снимка: БГНЕС

През месеците, които иначе се характеризират с ограничаване на продажбите в основния сезон на отпуските или в края на градинарския сезон, индустрията на DIY (направи си сам) отчита добри резултати в Европа. Тенденцията със сигурност се дължи главно на липсата на възможности за пътуване през странната 2020 г., но проучванията също така ясно показват новото желание за „направи си сам“.

На всичко това обаче скоро може да се сложи край, поне за България. Очаква се докрая на седмицата правителството да ревизира мерките след 21 декември.

По-рано във вторник от Сдружението на заведенията в страната призоваха за незабавно отваряне на всички затворени със заповед на министъра на здравеопазването бизнеси и обявяване на правилата, при които ще работят. От сдружението настояват забрани за работа да се въвеждат само и единствено за всички сектори, които не обхващат стоките от първа необходимост.

Но докато в повечето страни от ЕС магазините от типа "Направи си сам" (DIY) се считат за съществени магазини и са изключени от блокиранията, това не е така в България и при евентуално затягане на мерките може да се стигне до затварянето им. Което би било нелогично, защото тези магазини също са особено важни поради нуждите на потребителите от спешни ремонти и подобрения в дома (отопление, ВиК, електричество, заключване и пр.), особено когато голяма част от населението остава вкъщи.

Едно евентуално пълно cпиpaнe нa бизнeca - и тo тoчнo пpeди пpaзничния ceзoн, би нaнecло нeпoпpaвими и дългoтpaйни щeти и върху цялата икономика. Като цяло тъpгoвиятa нa дpeбнo генерира огромен дял за икономиката, а в Coфия cпopeд cĸopoшнo изcлeдвaнe нa ИПИ тoзи ceĸтop cъcтaвлявa нaд eднa пeтa oт иĸoнoмиĸaтa, генерирайки 19 млpд. лв. пpeз 2019 г. И понеже никой сектор не е самостоятелен сам по себе си, може да се очаква и „ефект на доминото“ върху поддоставчиците и производителите. Те може да са принудени да намалят разходи и работни места, което може да се отрази негативно и на потребителското настроение.

Смисъл би имало не пълното затваряне на бизнесите, а балансиран и гъвкав подход, по подобие на взетите в европейските държави решения.

Как е в Европа и в скандинавските страни четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърде зле е положението само за 2 седмици. Поне месец. Просто се забавиха с мерките...
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 1989 Бизнес Няма. Всичко се разграби от шайката управници. Младите хора напуснаха България.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви щети? Всички ще спестим пари от безсмислени подаръци, от прекомерно плюскане, и от изморителни пиянски купони. Много ще си е добре даже.
14
1
 
4
 
! Отговори
ну ПОГОДИ преди 3 години
ПО ЕДНА ФИЛИЯ ХЛЯБ намазана с МАС като в КОТЕЛА ..И НИ КОРОНА НИ МОРОНА ..И МЕЖДО ДРУГОТО ОБСАДАТА НА ЛЕНИНГРАД СЪЩО 700-800 денаса ИЗКАРАЛИ ..А АКО БЕШЕ ЖИВ ,бай ТОШО нито КРЪВНО ни ХОРИСТИРОЛ нито КОРОНА нито МОРОНА...
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаун на бизнеса в празничния сезон ще нанесе огромни щетикакъв бизнес са няколкото ресторанта, хотелчета и фитнеси бе?
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавна ваксинация на сто хилядната банда щатни корумпета, и двойна доза за пенсионираните копои на държавна хранилка. Защото са много важни, или по-скоро и да се затрият много важно.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус няма спиране,ще мине през всички ни.С мерки се забавя само за да насмогват докторите и погребалните бюра.
10
4
 
14
 
! Отговори
Lina преди 3 години
Боцъ знае, че ще се провали на изборите- за това и не играе ролята на " спасителя вече. Няма смисъл, целта му е да прибере максимума от идващите милиони. За хората вече не се прави , че мисли. По- лошо ще става, за съжаление
9
7
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Теб трябва да те затворят не за две седмици а поне за две години, при това не у яас а в затвора!
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след две седмици край няма вирус!Излизаме и си живеем спокойно както преди!
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армията на улиците и да се затвори всичко за две седмици!
6
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За две седмици да затворят всичко,АМА ВСИЧКО,без водата да спират и тока.Във всеки квартал на град и в селата,само хляб да раздават без пари на всяка врата и неотложни медикаменти по заявка доставка.Само така ще се пресече за известно време тоя вирус.Така го спряха в Китай.Две седмици ще изтърпиме а?
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен кръчмите и тук там чалготеките в София нищо друго не е затворено.Какъв бизнес ще фалира единствено моловете със магазини за дрехи с цени от порядъка на 2000 лева за едно яке е те няма да работят.Какъв удар за икономиката !
4
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стотици хиляди семейства в България са без доходи или с драстично орязани такива вече от месеци.Как си мислите, че ще стане, когато всякакви спестявания се стопят напълно?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога да чакаме увеличение на данъците?
2
1
 
17
 
! Отговори
V преди 3 години
За кой бизнес става въпрос ? Китайската икономика генерира огромен растеж заради подкрепата на потреблението зад океана . А наща що не расте ? Ами щото на търговците им вика ,,бизнеса,, тиквата и се заблуждаваме. Магазините ,моловете и баровете не са ,,бизнеса,, както лъже тикавата. Амо имахме бизнес сега той щеше да генерира ръст на икономиката ,ама заради герб нямаме и затова на търговците викаме - ,,бизнеса,,
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според гербавите "експерти" няма никакъв проблем хората да стоят затворени и гладни, без никакви доходи!Скоро ще има веселба!