Хотелиери искат "зелен коридор" за румънците за Великден

Туризмът по Северното Черноморие е заплашен от сериозни загуби
19
Хотелиери искат "зелен коридор" за румънците за Великден
Снимка: Pixabay

Туризмът по Северното Черноморие е заплашен от сериозни загуби покрай Великденските празници, ако изискванията за PCR тест за румънците не отпаднат, смятат хотелиери. През последните години много от северните ни съседи избират да празнуват Великден у нас, предава БНТ.

В хотелиерския и ресторантьорския сектор са предпазливи в очакванията си за предстоящите празници. Притеснени са, че румънците са започнали да отменят резервациите си у нас.

"Заради  PCR тестовете започна анулиране на направените резервации. Други се въздържат от резервации и засега положението е доста отчайващо за Великденските празници, а това е период, който ние използваме за нелош старт на летния туристически сезон", коментира председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев. Заради ръста на заболелите у нас Румъния дори въведе ограничения за влизащите от България. Така всеки румънски турист, който се прибира в страната си, трябва да похарчи 45 евро за PCR тест.

"Искат PCR тестове, искат 10 дена карантина, независимо какво показва тестът. Ако това продължи, ще трябва да забравим за Великденски туризъм", казва проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара. Именно поради тази причина от туристическия бранш у нас предлагат да има зелени коридори за ваксинираните туристи. Споре експерти друго решение би било въвеждането на електронен здравен сертификат, в който всеки ще има досие.

Въпреки това обаче не липсват ранни записвания за летния сезон  - 60% от тях са на румънски туристи, 30 на сто са поляци, чехи и словаци, а останалите 10% са от други западноевропейски страни.


19
Още от Бизнес
Година пандемия: Спад на износа, 170 000 загубени работни места
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тонито-7 Туристи по време на чума, брей голямо спасение?! Който дойде, да кара карантина и на 8ия ден- тест. Икономиката си сринахме, учениците две години без училище, а ти казваш-румънците щели да ни спасят. LOL
15
5
 
1
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 седмици
Пуснете румънците! В тях е спасението:))
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия м охо нахални станаха ...а не искате ли една дрянова тояга
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В целия свят е така-иска се тест и карантина!! Ние икономиката си унищожихме, учениците 2 години почти не учат, сега за някакви лиготии на туристи да се доунищожим. Който иска да влезе в Бг- карантина и тест и солени глоби за тарикатлъци!! Както е навсякъде по света!! Между другото, отново се прави същата грешка- заради няколко чуждестранни туристи- гоните българите!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съгласен съм, че перачите по бетономорието не могат да хванат ръка, което се жалко за шерсонал, че няма работа. Но както видяхме перачите не са в състояние да защитят правата на работниците си, дървиха се за стачки, неподчинения и както винаги млъкнаха. Някой да е видял барма, сервитьор или готвач да стачкуват!?! Цункаха се с вожда и се разбраха ;) Срам, голям срам!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само аз ли си спомням как през 1990-те, като се отвори границата между България и Румъния, нашите виеха като линейки, че по Черноморието ще дойдат румънски туристи, ау, ужасните румънци, дето ще ни развалят хубавите курорти.
Хората се оказаха почтени платци, трезви и с прилично поведение за разлика от така желаните дотогава западняци. Но пък взеха да подминават нашия бряг и да отиват в Гърция.
Та, късно се сетихте да искате румънски туристи. Пак ще трябва за български да се сетите. Горките!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трите най-голямо огнища на зараза са училищата, обществения транспорт и зелените коридори
9
1
 
13
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 седмици
През Голямата депресия в братските САЩ никой не е давал 60/40 ! Който е некадърен-фалира !!! Това е...
8
1
 
12
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 седмици
Смееше се бай Ганьо на румънците, че не им трябвала тоалетна хартия, щото нямало какво да ядат.Сега бай Ганьо чака румънския турист в руманска "Дачия" и го моли, много го моли да наеме таксито му.
7
0
 
20
 
! Отговори
. преди 3 седмици
На Велик ден хората трябва да са в Божия храм а не в хотелите!!!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия не схванаха ли че туризма е аут като отрасъл? Налели си парите в хотели - еми сори.

Редица круизни кораби вече ги режат на скрап защото не се очаква да се възстанови сектора в обозримо бъдеще. Просто трябва и тия да приемат суровата реалност и да си преобразят хотелите например в болници или старчески домове. Иначе какво - пет години да ги влачим на помощи ли? И на специални закони и данъчни преференции?
5
0
 
21
 
! Отговори
Джо преди 3 седмици
До кога ще търпим призивите безсмислени на тия алчни търгаши?
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Работил съм с такива туристи , супер нагли и стиснати .
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На аверчиту от Варната, варналията, мой мога са кажа само-мноо си зле, мой, мноо.Предполага се да знаеш, че има епидемия, кви турист, кви пет лева. Скоро и колегите ви перачи Сл. Бряг ще се обадят. Дано по-бързо да свърши с тоя вирус
2
2
 
27
 
! Отговори
DivockХампарцомян преди 3 седмици
Стига простотии. Заради два автобуса туристи да си рискуваме населението. Без болници, лекарство и ваксини сме в момента.
1
0
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 седмици
Да поомешаме вирусите !