Китай изпревари Япония като най-голям износител на коли

През миналата година Китай измести Германия от второто място
19 май 2023 19:08, Елка Василева
86
Китай изпревари Япония като най-голям износител на коли
Снимка: архив, БГНЕС

Китай обяви, че е станал най-големият износител на автомобили в света, след като е изпреварил Япония през първите три месеца на годината, предаде Би Би Си.

От Китай са изнесени 1,07 милиона превозни средства от началото на януари до края на март, което е повишение с 58 на сто спрямо първото тримесечие на 2022 г., сочат официални данни, публикувани през миналата седмица. През същия период японският експорт възлиза на 954 185 превозни средства, което представлява увеличение от 6 на сто на годишна основа.

Китайският износ е стимулиран от търсенето на електрически автомобили и от повишените продажби в Русия на фона на западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради военната инвазия в Украйна.

През миналата година Китай измести Германия и стана вторият по-големина износител на автомобили в света.

Китайският експорт през 2022 г. възлиза на 3,2 милиона превозни средства, докато германският - на 2,6 милиона, показват официалните данни на митническите власти в Китай.

Преходът към електрически превозни средства спомогна за възхода на китайската автомобилна индустрия, отбелязва Би Би Си.

Износът на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници (NEV), които включват и електрическите автомобили, се е увеличил с над 90 на сто през първото тримесечие на годишна основа.

Китайското подразделение на американския производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) - "Ес Ей Ай Си Мотър" (SAIC Motor) и автомобилостроителна компания "Би Уай Ди" (съкратено от "Build Your Dreams" или "Изградете вашите мечти" - бел. ред.) са сред водещите износители от Китай на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници.
(БТА, Пламен Пенчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И АЗ ПОМОГНАХ НА КИТАЙЧЕТАТА. КУПИХ СИ 2 ЕЛ. СКУТЕРА. ПРИЯТНО СЕ ПЪТУВА. БЕЗШУМНО ЛЕКО И БЪРЗО.
74
2
 
3
 
! Отговори
Зевзек преди 10 месеца
Все по кофти новини....за съжаление сме слуги на умиращата Западна империя
73
2
 
4
 
! Отговори
За грантояда преди 10 месеца
Коментарът ти наистина е излишен. Китайците правят коли от доста години вече и са водещи, докато ти си направил НИЩО.
72
5
 
6
 
! Отговори
XA XA XA преди 10 месеца
Коментарът е излишен: made in China.
71
3
 
11
 
! Отговори
До 72 преди 10 месеца
До 72: Пич, Европа не е света. Отиди малко в Близкия изток, Дубай, СА, Израел 2/3 от колите са японски, 1/3 американски, корейски и китайски. Всяка 10-та кола е марка, чиято емблема виждаш за първи път т.е. китайска. Китайците имат още много ориз да ядат, но ядат много много бързо и в близко бъдеще автомобилите им ще са навсякъде.
70
7
 
7
 
! Отговори
Китай и русия преди 10 месеца
Безграничната любов свършва до парите. Факти...Китай изнася в Русия,но приходите от продажбите си получава в САЩ и ЕС, нов газов поток...Русия Китай..скоро няма да има, въоръжение китайско също,защото Китай бе предупреден...или Путин или край на търговията със запада. Е тогава,къде е любовта към Путин?
69
4
 
7
 
! Отговори
Британски УчЕн преди 10 месеца
Китайците има още много ориз да ядат докато стигнат японците. В Европа и Великобритания има много заводи за японски автомобили, това не се води експорт. Достатъчно е човек само да се огледа и да преброи китайските и японските коли около себе си за да прецени сам какво е съотношението.
68
9
 
8
 
! Отговори
Карлос Сайнц преди 10 месеца
Предпочитам японските или европейските.Нека великите руснаци карат китайски...
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 67 Кажи честно. Ти кво ще спечелиш ако Си смачка ЕС? Ортак ли си на Си?
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 61 "В Япония с кеф бих живял." - мда... И щяха да ти викат смрадливеца.
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 65 "А също и краден дизайн до безобразие" - мда... Но Фолксваген правят джоинт венчърс с китайците, за да имат достъп до китайските технологии за електрически коли. Защото Фолксваген са гола вода. Факт е другарю, факт, дето неграмотен про'с'так като ТЕБ няма как да вдене.
64
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Си, мачкай прокълнати в Запад! Смачкай ЕС по-бързо!
63
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тротинетките им се палят като за световно, какво остава за електричките им. Кой ги купува, Русия ли. Е може би в бъдеще и ЕС заради зелените си политики.))
62
12
 
4
 
! Отговори
будинов преди 10 месеца
До Анонимен.Така им е казала ККП и затова мълчат като пукели.Понеже темата е за големия чайна износ един човек по горе е абсолютно прав,количество не качество.А също и краден дизайн до безобразие
61
5
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 10 месеца
най-страшното е, че Китай драматично бързо подобрява не само количеството, но и качеството на колите си...
60
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като отида в магазина за части за колата най-честата фраза е "имам китайски бо клуци за 50 лв и качествени германски за 90 лв". И като си взема нещо китайско верно се троши след 3-4 месеца. Та не ми обяснявайте колко много са напреднали и как качеството е номер 1. Китайците търсят количеството ,а не качеството. Не случайно и цените са по-евтини. Просто влагат най-евтините материали. Това е факт. Иначе няма как да издържат на пазара.
59
12
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Иначе аз за Китай мнооооого мога да ви говоря неща къде не сте и чували:):):)Гришката Порожанов от Созопол къде беше там посланник ми е личен приятел:):):)На маса ми е разказвал как са искали да му изядат джак ръсела на некъв рожден ден:):):)
58
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Япония с кеф бих живял. В Китай не мерси. И понеже съм бил в Китай преди години по работа не ми хареса,че гледат на чужденците с подозрение. Мълчат и само за работа. Не смеят да кажат нещо извън работна тема. Все едно ги е страх да не издадат някоя тайна и някой да им иска обяснение. Доста дръпнати хора.
57
16
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Ние тук Българите с Русия не искаме да имаме нищо общо бе руски ботове:):):)Пискайте си безпомощно,но и културно тук под новините:):):)Тва само ви остана:):):)Над Витоша прелитат Натовски хеликоптери и пазят Българското небе от вражеска Русия:):):)
56
7
 
21
 
! Отговори
Тито13 преди 10 месеца
Полурамотни български сцървули, които не могат да отгледат даже едни домати, критикуват най-големият износител в света! Ама че китайците карат чисто нови автомобили, никога втора употреба, знаете ли това бе драги ми нещастници?