Легендарният "Москвич" възкръсна от фабриката на "Рено"

"Лада" и китайски коли владеят руския пазар
Обновена: 5 дек 2023 12:55 | 5 дек 2023 11:16, Петър Бойчев
261
Легендарният "Москвич" възкръсна от фабриката на "Рено"
Снимка: БГНЕС

Съветската легенда "Москвич" през ноември за първи път влиза в списъка на 10-те най-продавани марки в страната, показват данни на руската аналитична агенция Autostat, съобщава Ройтерс.

Продажбите на нови пътнически автомобили в Русия през ноември са се увеличили със 113% на годишна база до 109 706 автомобила, съобщи БНР. Продажбите се възстановяват след спада, причинен от санкциите и напускането на страната от  западните автомобилни производители през 2022 г.

Производството на "Москвич" беше подновено тази година в завод в Москва. Руската държава закупи фабриката от Renault през миналата година за символичната една рубла, тъй като френският автомобилен производител напусна пазара след военната инвазия на Москва в Украйна. Източници посочиха пред Ройтерс, че моделът "Москвич 3" е JAC Sehol X4, сглобен в Москва с помощта на комплекти, закупени от китайски партньор.

"Москвич" е девети в списъка на най-продаваните автомобили през ноември, като е продал 1910 и заема пазарен дял от 1,9%. За първите 11 месеца на 2023 г. са продадени 10 676 автомобила "Москвич", сочат още данните.
Лидер по продажби през ноември е "Лада" - най-популярният автомобил в Русия, с продадени 32 651 автомобила и пазарен дял от 29,8%. Китайски автомобили заемат повечето от останалите позиции в списъка на най-големи продажби, измествайки напускащите европейски и японски марки.

Продажбите на китайски автомобили изглежда са достигнали своя връх при повече от 56% от пазара, тъй като вътрешното производство в Русия се възстановява след напускането на западните автомобилни производители, показват данните на Autustat.

Според Autostat през последните 11 месеца в Русия са продадени 939 254 нови пътнически автомобила, което е почти 65% повече на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
2
 
6
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 5 месеца
до 155:на Балканите Славяни няма бе овчиииии........ Славяните са Далитско племе прогонено от Индия(подобни на Сините венци) той Хитку затова ги е мачкал за норматив
169
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 189Точен Значи в Русия за 1 година се продават 6 милиона нови автомобила///Май не си много точен, защото в статията накрая пише, че в Русия за 11те месеца на тази година са продадени 930 хил. нови автомобила. Предимно китайски, разбира се.
168
6
 
11
 
! Отговори
Дори и за... преди 5 месеца
...българите не беше легендарен. Заедно с "прочутия" осмак ссре хората правеха ФОРД Ескорт Мексико и БМВ 2002, същите купета, но силни и пъргави мотори. На директна караха от т.А до Б със 120, мускалите бавни и тромави. 69-70г. Дори 12-така не покри критериите.
167
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хи, хи, хи то и Буркина Фасо може да купава китайски коли на части и да ги сглобява в Африка под буркинофаско име и да се гордее, че произвежда автомобили.
166
1
 
4
 
! Отговори
до 178 преди 5 месеца
В главата ти е каша от Аи Ти програми и управления и пр понятия които не може да вържеш в логично обяснение.Не се напрягай не ги разбираш нещата. Линиите (Конвеира) са мисля 3 или 4. т.е на даден етап едновременно са готови три/четири коли. Този тип конвеири се преработват за нов модел кола като се изготвят приспособления за конкретния модел. Нужните документации за конкретната позиция в предвид операциите се показват на монитори от стандартни програми и настроени бази данни. Ниво ***
165
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Учудва ме какво значение имаме ние към тяхното производсво , че да им завиждаме ! Те си имат коли и тях продават - икомиката им върви! а ако купуват коли от ЕС ще върви икономиката на ЕС която сега е в рецесия (виж те нета какво е рецесия ) Глупавите не разбират , че най важното е ДА ИМАШ ПАЗАР !!! за да върви ик-та! а когато произвеш и неможеш да продъдеш е Хвърлени пари на вятър ! нали хамериканофили
164
17
 
15
 
! Отговори
Точен преди 5 месеца
Значи в Русия за 1 година се продават 6 милиона нови автомобила. Западът загуби печалба от 60 млрд Евро, т.е. Европа, че слугува на САЩ.
163
3
 
11
 
! Отговори
Тираджията - Иван преди 5 месеца
Легендарен з а българите. В Европа не го познават освен ,,Лада".
162
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
на хамериканофилите има дълги шииите и трудно им стига до мозъка !!!! и затова дилог с тях е невъзможен !!!
161
18
 
18
 
! Отговори
Жалка история преди 5 месеца
Китайски keнеф, сглобен от неизтрезняли руски алкаши! Качество, което не всеки може да си позволи! Реално Русия е унищожена икономически и финансово. Глад ще има поне още 20 години, заради Джуджето от Бункера!
160
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
До Hahhahhahahha Умнико с изключение на няколко свръх скъпи западни марки останалата кинкалерия си се продава в РФ без особенни проблеми. А високи заплати има стига да имаш ценз. РФ внася работна ръка.
159
13
 
23
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Не завиждайте!!! Благодарение на санкциите на Запада, всички илюзии, с които живееше Русия се изпариха! Така нареченият Запад показа истинското си лице! Русия започна постепенно и поетапно да възстановява собственото си промишлено произодство, което ще й гарантира икономически и социален ръст, да, бавно, но нищо не става мигновено като с "магическа пръчка", ако Русия съхрани курса на "Импортозаменяемост", след 10-на години няма да познаете държавата, за ужас на Запада!
158
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що се отнася до геноцида на Зеленски(той е просто тухла в стената и прави всичко казано от бандеровските фашисти ) или точно на галичаните (бандеровците ) това го знае запад но мълчи защото слуша заповетта на Шархан (юсей) А ЗАПАДНОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ СЕ ВЗИМА НА ФРОНТ ПОД ПРЕДЛОГ , ЧЕ АКО РУСИЯ НАПАДНЕ НА ЗАПАД НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА Я ЗАЩИТИ ! ВСЕКИ РАЙОН ПАЗИ СЕБЕ СИ ! Всички останали на фронт носе получава само руско говярящи !
157
8
 
13
 
! Отговори
Hahhahhahahha преди 5 месеца
Искаха СССР, получиха го! Пак няма да има западни коли, пак няма да има високи заплати, хубава храна и качествени стоки. Браво, руски алкаши! Добри сте! Дори българите и укрите се оказахме по-умни от вас. Най-тъпия народ на планетата Земя!
156
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хе хе, доста хора явно живеят в миналото и робуват на стари стереотипи. А Светът се разви много през последните 30 години. Пропагандата си продължава със стереотипите от Студената война. То затуй сме на това дередже, де. Не сме мръднали и на сантиметър в развитието си. Само джаджите са ни фенси, ама не ги произвеждаме ние. :)
155
1
 
2
 
! Отговори
До 176 преди 5 месеца
За нищо не разбиращ, няма какво да кажеш дори и пред малко разбиращи!Заводите на рено са линии за сглобяване на автомобили. За всеки модел се подготвя екипировка, която се поставя на стандартни подемници и подържа съответните отделни възли които се сглабят на дадената установка. Тези подемници или транспортьори местят сглобката по разни позиции до пълното и завърване. Частите се подготвят от под доставчици и чакат на съответните позиции
154
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това, което произвеждат в момента в бившите заводи АЗЛК (ах, защо ли те купих), няма нищо общо с бившите Москвичи. Китайски *** с още по-бokлучава сглобка, на неоправдано високи цени! А иначе - да, китайските автопроизводители вече са номер 1 на световните пазари и особено в Русия, но бренда JAC не е такъв.
153
2
 
14
 
! Отговори
:) преди 5 месеца
1. Това не е завод на Renault, а откраднатия от руските престъпници БИВШ завод на фирмата. 2. Москвич не е кола, а каручка за пияни руски пpaceта!
152
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Политиката оставям настрана, аз гледам на този автомобил технически. Китайските коли отдавна не са еднодневки, а напротив - по нищо не отстъпват на останалите. Та за този автомобил един руснак ще плати 40 хил.лв., а ние на нашия пазар за аналог ще трябва да платим около 60 хил.лв.
151
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За тези които разбират от коли ще кажа всяка една част от колата се прави по един същ чертеж (чрез налагане един на друг се виждат изяните ако ги има ) другото е метала ! но русия и китай имат всички видове метали и сплави изатова правят резервните части точно такъв метал или спав ! Автоматите за производсво са същите И ЗАТОВА СЕ ПОЛУЧАВА НОВО РЕНО ЗА ПОЛОВИН ЦЕНА !!!!