Евростат: За българина колата е много по-любима от дома!

За нея даваме 7,6% от парите си, за къщата - 5%
9 дек 2017 07:30, Анисия Иванова
87
Евростат: За българина колата е много по-любима от дома!
Архив: Булфото

Българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото за битовото обзавеждане на домакинството, показват данни от анализ на Евростат за общите потребителски разходи за "обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата" в ЕС през 2016 г.

Според европейската статистика българинът отделя за автомобила си около 7,6 на сто от общите си разходи /при среден показател за ЕС от 6,3 на сто/, докато за поддръжката на домакинството, покупка на домакински уреди и обзавеждане отделя едва 5 на сто от същите разходи /при среден показател за ЕС от 5,5 на сто/.

През 2016 г. средният общ разход на домакинство у нас е бил около 11 хиляди лева, според данни на НСИ. За обзавеждане, поддържане на жилището /без консумативи като отопление и вода/ или купуване на различни уреди за дома - българското домакинство е отделяло средно по около 400 лв., а разходите средно на едно лице са били около 175 лева.

В същото време разходите за транспорт на едно домакинство у нас са били над 700 лева или за едно лице средно по около 320 лева, показват данни на родната статистика.

Според данните на НСИ през миналата година почти сто процента от българите са имали в дома си телевизор, хладилник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината от сънародниците ни - 52%, са имали компютри плюс Интернет, а около 35 на сто от домакинствата у нас са притежавали климатик.

Едва 50 процента от домакинствата обаче са имали личен автомобил. За него едно българско семейство е можело да си позволи да закупи средно по около 300 литра гориво годишно от общите си разходи, според статистиката, без да се броят разходите за ремонти или осигуряване на автомобила с различни застраховки.

През 2016 г. домакинствата в ЕС са изразходвали 5,5 на сто от общите си потребителски разходи за "обзавеждане, домакински уреди и обичайна поддръжка на домакинствата". Това представлява общ разход от над 443 милиарда евро, което съответства на 3 на сто от БВП на ЕС или 900 евро на жител на ЕС, показва анализът на Евростат.

През 2016 г. най-голям дял от общите си разходи за обзавеждане, домакински уреди и поддръжка на домакинствата са отделяли домакинствата в Малта /7 процента/, Германия /6,8 процента/, Австрия /6,6 процента/, Литва /6,5 процента/, Белгия и Италия /по 6,2 процента/ и Словакия /6 процента/.

В противоположния край на скалата, най-нисък е бил процентът за поддръжка на дома в Гърция - 2,8 на сто, Латвия - 4 на сто, Испания - 4,2 на сто, Ирландия и Кипър - по 4,3 на сто и др.

Най-много са "свили коланите" около поддръжката на дома в Гърция - през 2006 г. южните ни съседи са отделяли около 5,2 на сто от общите си разходи за обзавеждане и домакинска поддръжка, докато през миналата година този процент е спаднал до 2,8 на сто. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
6
 
! Отговори
До Ави преди 6 години
Не ни слагай под общ знаменател. Не всички имат толкова елементарно мислене. Който иска да робува на колата си, да се оправя. Не ми пречи да ползвам градски транспорт, обожавам да ходя пеш, колелото е страхотен начин за спортуване и придвижване.Иначе, статията е доста забавна, но предпочитам да чета вицове. Ако не е проблем за Анисия Иванова, моля да посочи източници на информацията.
82
2
 
3
 
! Отговори
До 76 Ави преди 6 години
Вземи си смени средата. Всичко това, което го пишеш, че е типично за българина, за мен е напълно непознато. Никой от моите познатии не се притеснява да пътува с градски транспорт, но също така никой не смята, че трябва да пътува непременно с градски транспорт, защото така е харесвало на Ави и Ави-подобните. Българите не са комплексирани, както ти се струва, с малки изключения, които твърдят по форумите, че българите били комплексирани и т.н. и т.н.
81
4
 
2
 
! Отговори
Боби свищов преди 6 години
Да кажа и нещо и аз аз съм на 41 годинки и имам авто къща в Свищов продавам добре колици и се изкарват бая мангизи българинат арчи доста за колици и ми званят и питат бат боби има ле нещо читаво събрали сме парици и дака гълтам мангизите и аз подържам автомобила си защоъо с него ловя пиченца из града возя ги говоря им за моя бизнес как се изкарват кинтите и те неспират да ме тъсят чера ги по кафенце да имам очи да си искам да ги лупкам колицата ми е любима и влагам в нея но пък ловя пичета
80
0
 
6
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Остави колата, ами бая мъже не обръщат внимание и не жените... После защо ходели при комшията
79
3
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Аз пък карам колело! В града стигам по-бързо от градския траснспорт, не се бутам с миришещи и изпотени тюлени и карам през парковете.
78
2
 
13
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Значи купил съм си велосипед за 1000+ лева и много хора гледат с надсмешка на това,че карам колело!Също имам познати хора,които карат коли за по 50 000+ и си купуват гуми втора ръка!Жалка работа,селски манталитет!
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.......... е комплексар тотален
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки е на кола,щото градския транспорт е *** и е скъп. На цената на хиляда билета си взимаш някой трошляк и си кибичиш в задръстването.
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евростат: За българина колата е много по-любима от дома!===Ето затова се махнах, защото сте прасета. Шоферски прасета.
74
6
 
18
 
! Отговори
Ави преди 6 години
За българина/българката ходенето пеша или с градски е крайна форма на унижение. По-добре да потънеш в земята от срам. Друго си да теглиш едно потребителско кредитче за купчина ламарини, докато вноскта за жилището ти е с двеста лева по-малко. Това е реален случай на приятел, който ми иска пари защото на мерцедеса взе, че му светна и някаква лампа. Просо българина е толкова комплексиран, че е готов да гладува, но не и да ходи с градския. Това за него е унижение, а не че е *** на ***. Това е Ок.
73
0
 
3
 
! Отговори
Начало преди 6 години
До Край1. Точно трошките ще се замразят по местата си.2. по 10 - веднага сменям колата за 20 годишна.3. Не е проблем.4. И общината фалира от загубени дела.
72
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът без кола не може. Така както дядо му не е могъл без каруцата.Ходенето пеша е за европейците. Българите са от по-високо ниво.За тях ходенето пеша е унижение.
71
3
 
15
 
! Отговори
Благо преди 6 години
Така е!Може тапетите му да са от комунизма, но колата трябва да е на ниво.Познавам доста такива хора. Не мога да кажа, че при всички е така, но голяма част от мъжете в България, обръщат повече внимание и заделят средства за автомобила си.
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е по-любима, а иска постоянни разходи за поддръжка. Евростат са.....
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обективен 69Предрасъдъка може да се дължи например на това, че старите коли ппокриват много по-ниски норми за чистота на въздуха, за безопасност, че на гаранционна кола не можеш да и отрежеш катализатора (което си е български национален спорт).
68
5
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Голям проблем за България е, че даже и когато нещата в България са близо до средните за ЕС, както е с разходите за транспорт и за дома, пак се намират нихилисти мразещи България и българското. Те лесно се разпознават по използваните определения за България и българите, като например ***/***, таралясник/бангия за колите, *** за България и т.н. Заради такива като тях е трудно в България и много неща не вървят.
67
3
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Всъщност и в другите страни на ЕС масово се карат така наречените от някои тук, "таралясници". в България са повече, но това не променя фактът, че навсякъде по света, вкл. и в ЕС, се карат стари коли. Разбира се "таралясник" се използва от не особено образованите хора, за които "таралясник" е синоним на по-стара кола. Проблемът в България е, че всеки малък разход за каквото и да е, за храна, за жилището, за колата, за ток, за отопление и т..н, е реално голям процент от разходите на българина.
66
7
 
8
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Е, не моеш свали *** от любимия тaраляс... Нали веднага ше му се свият топчетата за пинг-понг, че е едно голямо нищо без ламаринкята?!?...
65
1
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 6 години
Аз ще ви оправя :)
64
2
 
9
 
! Отговори
Хайде по-сериозно, а преди 6 години
Да се чете: "Евростат: За ПРOСТИЯ българин колата е много по-любима от дома!"Всеки нормален човек възприема колата просто като инструмент за придвижване. Селтиците, който живеят в коптор в Люлин, но карат скъп модел кола осма употреба не ги коментиране. Те са ....