Ферари, Бентли... Луксът, прогонен от комунизма, се връща в Полша

Той е индикатор, че се формира нова класа от богати хора
4 юли 2018 19:49, Елка Василева
48
Ферари, Бентли... Луксът, прогонен от комунизма, се връща в Полша
Снимка: Pixabay

Сиво ферари спира на две крачки от сградата на полското президентство във Варшава. От него слиза млада жена със спортни обувки и слънчеви очила "Шанел", която държи в ръце "добре коафирано" кученце, и влиза в хотел "Рафълс Еуропейски", символ на завръщането на лукса в Полша.

Тя отива в сладкарница "Лурс" - освен стаите и апартаментите с цени от 250 до 4000 евро на нощ, в хотела има и прочута стара сладкарница, която носи името на швейцарския си основател Лоран Лурс, пристигнал във Варшава през 1820 г.

Легендарният хотел "Еуропейски", смятан през 19-ти век за най-добрия хотел в Източна Европа и където днес всеки клиент може да разчита на личен иконом, неотдавна отвори врати след петгодишен ремонт и реновиране, пише Франс пренс.

Говори се, че догодина в него може да бъде открит първият в Полша бутик на "Ермес". От Париж френската компания се ограничава да потвърди, че "планира да стъпи във Варшава в края на 2019, началото на 2020 г.".

Луксът в Полша е все по-явен и показва, че се формира нова класа от богати хора - собственици на преуспяващи семейни компании, строителни предприемачи и инвеститори в недвижимо имущество, банкери. . .

Дълго време в тази страна нямаше лукс, първо поради огромните разрушения през Втората световна война, после заради официалната уравниловка при комунистическия режим.

"Вертикално село"

Символ на този лукс е 44-етажният небостъргач с апартаменти "Космополитън" - минималистичен като дизайн, дело на американския архитект от германски произход Хелмут Ян, проектирал също така централата на Европейския съюз в Брюксел.

Сред 100-те най-скъпи имотни сделки във Варшава през 2015, 2016 и 2017 г., 79 са за апартаменти в кулата "Космополитън", казва за АФП президентката на полското дружество "Тасит инвестмънт", финансирало строежа, Каролина Каим.

Цената на апартамент в тази луксозна сграда варира според етажа и гледката. Най-високо ценени са тези с гледка към река Висла и Стария град. Квадратният метър в тях струва близо 10 000 евро. Такава цена не е изненадваща в Париж или Лондон, но е потресаваща за Полша, където средната месечна заплата е 1100 евро.

В голямата си част собствениците на жилища в кулата са поляци (чужденците са само 10 процента) и представляват нещо като общност в това "вертикално село", в чието изграждане са вложени над 100 милиона евро, казва Каим.

"Хората си говорят непринудено в асансьора", който прилича на малък салон.

Впрочем някои от обитателите нямат нужда от представяне - сред тях има известни певци, театрални и футболни звезди, любимци на телевизиите и таблоидите.

"Ролс Ройс" и "Ламборгини"

Друг символ на лукса са автомобилите: "Ролс Ройс", "Ферари", "Бентли" или "Ламборгини". . . Допреди няколко години появата на кола с черно конче на жълт фон събираше тълпа от зяпачи. Днес, поне във Варшава, ферарито вече няма същия ефект.

Италианската марка има оторизирани представителства на две места - в Катовице (Шльонско воеводство) и във Варшава. Маркетинговият им директор Каролина Шуленцка не иска да говори с числа за продажбите, но споделя, че интересът на клиентите постоянно расте и че ако не е умишленото ограничаване на производството от страна на италианската автомобилна компания, поляците биха купували "10-15 процента повече" нови автомобили.

След рухването на комунизма в Полша там на практика бързо възникна класа от богати бизнесмени и предприемачи. Немалко от тях са бивши ръководни кадри на приватизирани предприятия, които са ги придобили и развили, или дребни търговци или занаятчии, които бързо са се приспособили към новите условия и са създали или развили семейна фирма.

После, след приемането на Полша в Европейския съюз през 2004 г., към страната потекоха европейски субсидии и инвестиции. Вносителите на многобройни чуждестранни стоки, за каквито полският пазар беше зажаднял, също бързо направиха състояние.

Между 1990 и 2015 г. брутният вътрешен продукт на Полша нарасна повече от два пъти. Днес износът се увеличава, а растежът за 2018 г. според прогнозите на Международния валутен фонд" се очаква да надхвърли 4 процента, поддържан от "силно вътрешно потребление".

Дванайсет ферарита

Днес Полша има свои колекционери на луксозни спортни коли. Инвеститор в имоти, който работи за голяма международна агенция, казва, че има три ферарита в гаража. Най-големият полски колекционер, който предпочита да остане анонимен, имал дванайсет. . .

Оторизираният дилър на "Бентли" и "Ламборгини" Пьотр Йендрах смята да продаде тази година петдесетина луксозни британски лимузини, включително т.нар. SUV.

Същите са перспективите за колите "Ламборгини", изложени във Варшава в обстановка, която напомня футуристичен храм.

Тези състезателни автомобили карат много поляци да мечтаят. Някои обаче казват, че не разбират тези, които ги "събират", като пенсионерката Хана Мровец, която е бивш ръководен кадър и живее в малък двустаен апартамент.

"Ако имахме толкова пари, аз също щях да си купя ферари. Обаче да имаш три? Абсурдно е, не можеш да караш и трите едновременно", казва тя за АФП.

Луксът "по полски" често е по-дискретен, по-свързан с културното меценатство, отколкото със светския блясък.

Собственичката на "Рафълс Еуропейски", свръхбогатата швейцарка Вера Михалски, собственичка на издателство "Черно на бяло" (Noir sur Blanc), е финансирала покупката на около 500 творби на съвременни полски художници и скулптори и (за декорирането на хотела си) е предоставила някои творби от личната си колекция.

На 42-рия етаж на небостъргача "Космополитън" всеки жител на Варшава, а не само малцината щастливци, които живеят в сградата, можеше да разгледа безплатно тази пролет експозиция от творби на художника и скулптор Войчех Фангор - единственият поляк, който е имал честта да представи самостоятелна изложба в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
Агниешка Войчеховска преди 5 години
Яко зомбиране пада в последно време ( и в предпоследно) по всички медии ,яко отклоняване на вниманието със всякакви глynocтu и насадени мнения.Работя във фирма , която има клон и в Полша и често пътувам до там и твърдя , че статията е една абсолютна промивачка на мозъци ! Всъщност какво да очакваме в една евроатлантическо-ориенталска "държава" като България ?!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Провинциална реклама на Полша! Това са неща,където ги има навсякъде! Платена реклама,това не е живота там! Живеят на кредит- 250 милиарда евра!
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът не издържа, колкото и да го хвалите - това е факт.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очи пълни ръце празни !Лукса който прогониха !Това се казва пропаст между бедни и богати !
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ще сравнявате българи с поляци?Те комунизма го отрекоха тотално, лустрация, забрана на комунистическата партия, забрана на престъпната идеология. Забележе и средната им заплата, при положение, че цените им са като в България. И като отидете навън да работите ще видите, че ако вие взимат на ден 60 евро, то полякът взима 120 евро на ден за същата работа. Само това говори вече много. Умеят да си отстояват интереса, и не обичат да са прекарани.А българите, мачкани, мачкани, мачкани...
35
1
 
10
 
! Отговори
Работеща с поляци преди 5 години
Copy-Paste с милата родна действителност...Работя с поляци, това, което пиша е самата истина. Уникални хора, много ведри и слънчеви, много задружни. Работят черната работа в Германия, която немците не поглеждат. Пътуват всеки ден по над 400 км. За да работят. И работят. И рискуват и здравето, и живота си...снощи имах колеги, претърпели ПТП...всеки ден им е руска рулетка....защото трябва да оцелеят...а у дома няма как...и тях, както и нас ни "пуснаха", за да не ни мислят...
34
14
 
11
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
При комунизма според такива като *** /защото комунизъм не е имало, а социализъм/, нямаше банани, портокали и Бентли-та, защото държавата даваше валутата /долари/ за да купува технологии от развитите страни. С тези технологии започна собствено производство, започна изграждането на химическа, лека и тежка промишленост, на развито селско стопанство и т. н. Но...дойдоха "демократите" и се започна приватизация, ликвидационни съвети, РМД-та и някои станаха милионери, а други по кофите за ***.
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При режимът на демократите е така, едни живеят в лукс, други ровят по кофите.
32
11
 
27
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Каква статия само, възхваляваща престъпниците натрупали милиони и милиарди на гърба на обикновените хора. Луксът бил прогонен от комунизма. Да, но тогава нямаше клошари, бездомници, спящи в кашони. Всеки имаше достъп до образование и здравеопазване. А сега какво? Най-бедните нямат право на медицинско обслужване /освен само по спешност, а после.../ По-заможните висят пред кабинетите и ги прехвърлят от доктор, на доктор. А богатите като Митьо Очите, Вежди Рашидов и компания се лекуват в чужбина.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо Запада не си задържи Бентлитата за себе си и върне парите на поляците, защо Запада прибира гнусни комунистически пари и се разделя със тези прекрасни Бентлита.
30
1
 
4
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 5 години
Много убаво! Преди комунизма имаше 4 пъти повече ферари и бентли в Полша.
29
0
 
18
 
! Отговори
Поляк преди 5 години
Карам си аз червеното ферари и изведнъж... звъни БУДИЛНИК!
28
2
 
12
 
! Отговори
ХАХАХАХАХААА преди 5 години
АБСОЛЮТНА ПРИЛИКА С НАШИТЕ СИНЧЕТА И ДЪЩЕРИЧКИ НА ЦЕКАИСКО-ПОЛИТБЮРОВСКАТА ***--И ТАМ СА ТАКИВА--НОВОБОГАТАШИ-ДЖЕНДЪРЧЕТА--КРАЛЬОВЦИ И МУТРИ-НИЩО НОВО....
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Какво ти подари мъжът ти за рождения ден?Жената отговорила:- Виждаш ли онова сребристо Ферари пред нас?- Ъъъъъъъъъъъ... Да!- Същият цвят тенджера!
26
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 6В салама кучешка радост нямаш смлени черва и да не описвам какви неща, а имаше месо. Ако питаш един американец какво слагаха в кренвиршите от които правеха хот-дог през същата година Американеца ще ти се изсмее и ще ти каже, че хот-дога не e нещо каквото става за ядене. САЩ започна да се развива земеделси точно от емигранти от Балканите, допреди туй отглеждаха едни крави и бизони и нищо повече свинско им пращаха от Европа.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ситуацията силно напомня на "комшията си купи Ферари и умря от глад".
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая си е цензурирала името ХАХАХАХАААААААААААААААААААААААААЖАЛКА ИСТОРИЯ
23
9
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 5 години
Много избирателна памет имаш! И често те лъже - не комунистите, а крадливи бакали бяха купувачите в "Кореком4"! Помниш ли когато кило бял хляб струваше 30 ст., киселото мляко - 13 ст., доматите - 20 (2!) ст., а скумрията - 70 ст.? "Кучешката радост" беше в пъти по-качествена от сегашната! Ама нямаше банани и тоалетна хартия! Абе то нямаше и киви, ман-го, папая, личи, помело, тамаринд! Е, кивито още не беше селекционирано, ама сигурно пак комунистите са виновни! А сега защо няма........?
22
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
"ВИДЯЛА ЖАБАТА, ЧЕ ПОДКОВАВАТ ВОЛА И ТЯ ВДИГНАЛА КРАКА...?" Народна поговорка .
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно плоско и повърхностно мислене от страна на автора. Присъствието на луксозни марки на пазара в никакъв случай не означава, че населението масово е забогатяло, означава, че има кой да купува. Само че тези марки разчитат на малка клиентела и крайно ограничени продажби откъм бройки, което компенсират с цени, непосилни за голяма част от населението.