Германската армия търси хора от ЕС, България притеснена

Заради по-високите заплати е възможно изтичане на кадри
Обновена: 27 дек 2018 17:12 | 27 дек 2018 16:00, Елка Василева
157
Германската армия търси хора от ЕС, България притеснена
Снимка: архив, Reuters

Германската армия ще търси кадри в страните от ЕС. Бундесверът има нужда от медицински персонал и специалисти по информационни технологии. София е реагирала въздържано на поканата, съобщи "24 часа".

България, както и повечето страни-членки от Източна Европа са обезпокоени от намерението на Бундесвера да вербува кадри сред техните граждани.

Само Чехия и Дания са реагирали положително, Франция не е отхвърлила идеята, но не е обещала и подкрепа.

Главният инспектор на германската армия Еберхард Цорн обяви, че Бундесверът има спешна нужда от медицински персонал и IT специалисти.

"Търсим ги и гледаме във всички посоки, включително и към други страни от ЕС", каза той.

Германия вече се е консултирала със страните-членки от ЕС, но повечето са реагирали въздържано. България е показала притеснението си, че заради по-високите заплати в Бундесвера е възможно да има изтичане на кадри, от която самата страна има нужда. Подобни опасения е изразила и Румъния.

В Германия живеят около 530 000 граждани на други страни-членки на възраст между 18 и 30 години, които представляват потенциал за Бундесвера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Който има мерак да служи да пробва няколко години в БА и после ако не му оттърва на запад,да работиш в частна фирма в Германия е едно(годишно 360 000 високо квалифицирани германски специалисти емигрират в Америка Канада Австралия Англия факт защо) в Бундесвер(посреднически фирми подизпълнители АйТи сектор и тн)е пълно със фашисти за предпочитане е френският легион поради факта че е пълно със чужденци от цял свят вкл и германски жители културата отношението и традиците са други.
114
2
 
4
 
! Отговори
жаго преди 5 години
Ото фон Бисмарк, въртиш ли се долу...конекрадци и синхали от долния Дунав да заместят прусаците....светът на цивилизацията е тръгнал към края си..идва чалга, джуки, *** с много отвърсктия...арапите ще ви порят, батко, каква стана тя...
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вземете си от пустинните инженери и хирурзи бе, нали за това ги внесохте.Ама не, пак искате да доограбите де щото е останало нормално в Източна Европа...
112
1
 
2
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
След тия въздържани реакции от страна на страните на ЕС, да не стане така, че да вербуват войници от бежанците, които са им под ръка и да поканят Израел за кадри...
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докторе, от военното окръжие работа няма да ти свършат, ВМА е отговорната част от МО за тебе.Но все тая де ...
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"България, както и повечето страни-членки от Източна Европа са обезпокоени от намерението на Бундесвера да вербува кадри сред техните граждани."България била ПРИТЕСНЕНА???!!!От какво е притеснена???България НЕ Е притеснена, понеже в момента в армията се влиза САМО с връзки. Аз лично съм доктор и отидох да си търся работа във военното окръжие. Изсмяха ми се и ми показаха вратата и ми казаха, че за мен работа НЯМА при тях. Говорил съм с приятели инженери и те казват, че с тях е станало същото
109
1
 
3
 
! Отговори
Български офицер преди 5 години
" DEUTSCHLAND , DEUTCHLAND uber alles , uber alles in der WELT ...... ! "
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами направете така, че да не бягат кадри, едни хора откраднаха милярди и продължават, други едва отцеляват и най-важното няма справедливост.
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия има 4 мил. руснаци. Участвали във войни , ако се отсеят ще станат. За работа ги няма по простата причина , че никога не са захваща ли..
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бундесвера не отивам. Като го направят отново Вермахт - може.
105
2
 
5
 
! Отговори
Коки преди 5 години
Що не назначат от мигрантите такива специалист, или от турското малцинство, те са 5 милиона?
104
2
 
4
 
! Отговори
akud преди 5 години
така е бг селСК чорбадженца , страх ви е да вдигнете заплатите от жизнен минимум на беден. скоро и малцинствата няма да искат да работят за бг чорбаджите. ромите ще ви изкупят бизнеса на безценица и ще напълнят щерките ви с малки чевета
103
1
 
2
 
! Отговори
абв преди 5 години
До До 111Абе като стане родината на Корни и БСП повече ли ще я обичаш.
102
2
 
6
 
! Отговори
Do 121 преди 5 години
Ако смяташ, че IT специалисти и медицински лица ще са на фронта, значи не си дочел статията след заглавието.
101
3
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
видяхме ги през 1942 при сталинград
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои си правят бъзик с Вермахта ли, с Бундесвера ли... Туй не могли, онуй не ги бивало. ще видим.
99
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяла жабата ,че подковават коня и тя надигнала крак...Много ясно е посланието на Бундесвера : търсят висококвалифицирани офицери и войници. Къде сте видели такива в България?
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Умрете за чужда държава или някоя корпорация, може и да спечелите нещо. Нпример - хубав ковчег! Може и медал посмъртно. Иначе файдата е да ядете на аванта докато ви очистят."Ето това се търси.
97
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помислете си добре,защо немците търсят такива кадри и защо трябва да са от ЕС,те нямат ли си достатъчно медицински и ИТ кадри?За да се завишава бройката на медицинските военни лица,не означава ли,че може би се очакват много ранени хора?И още - "В Германия живеят около 530 000 граждани на други страни-членки на възраст между 18 и 30 години, които представляват потенциал за Бундесвера." , потенциал за КАКВО? За война,за медицински лица,за обслужващ персонал,за пушечно месо? За какво?Ужас!
96
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На България ИТ карди не и трябват. Ако и трябваха щеше да ги уважава. И примерно да ги освободи от данъци. Който може да се маха. няма нужда да работите и да храните децата на комунистите, дето станаха капиталисти и демократи.