Евростат: Все повече хора на 65-74 години работят

Хората в ЕС работят повече години, преди да се пенсионират
11 ное 2019 20:30, Елка Василева
35
 Евростат: Все повече хора на 65-74 години работят
Снимка: архив, Reuters

Равнището на заетост на хората между 55 и 64 години в ЕС през 2018 година е било по-високо от средната заетост в Евросъюза, посочва в публикуван днес доклад Евростат.

Миналата година равнището на заетост на мъжете на възраст между 55 и 64 години е било 65 процента, а на жените - 52 процента спрямо средно за мъжете 60 процента, а за жените - 48 процента миналата година в ЕС.

Между 2003 и 2018 година равнището на заетост в тази възрастова група се е увеличило във всички страни от блока с изключение на Гърция.

В България и Словения увеличението е двойно в този период, а в Словакия - 2,2 пъти, сочат данните на Евростат, цитирани от БТА.

През 2018 година равнището на заетост сред хората на възраст 55 до 64 година е било над 70 процента в Швеция, Германия и Дания, а в седем страни е под 50 процента.

В България показателят е бил над 60 процента при средна стойност за ЕС - 59 на сто.

Един от начините да се повиши финансовата стабилност на старини е да се работи по-дълго. Възрастните хора, които отлагат пенсионирането си, печелят повече пари, трупат допълнителни пенсионни права и евентуално могат да спестят повече или да насочат средства към частни пенсионни планове, посочва Евростат.

Все по-голям дял от населението на ЕС на възраст между 65 и 74 години продължава да работи. През 2018 година над една четвърт (26 процента) от тази възрастова група в Естония работи.

В Румъния, Литва, Португалия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Латвия над 15 процента от хората на възраст 65-74 години са работили миналата година.


35
Още по темата: ЕСЗаетостпенсиониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ммм-да, казвам ти дъще сещай се снахо - "за какво са ти пари- бачкай, бачкай и ***"
29
0
 
1
 
! Отговори
до наблюдател преди 1 година
Ами то има и някои единици, които живеят по 120год., да направим толкова пенс.възраст, а? И хайде горе на скелето, в мините или секретарки с невиждащи очи....
28
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Все повече хора в ЕС живет до 90 и повече също.
27
1
 
3
 
! Отговори
Дан Кихххот преди 1 година
Аз съм на 83 години , офицер от запаса. И работя в строителството. Алпинист по санирането. Пенсията не стига за нова яхта. Трябва да се работи , а да не се мрънка.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Sonia"Искам лична партида, както е в белите страни"В "белите" страни белия човек бачка а неге ра и араба живеят на негов гръб и изнасилват децата му.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално. Как иначе ше хрантутим неге рите.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм пенсионер на 74 военнен но продължавам да работя като охрана защото младите не ги бива за тая работа пък и не са съгласни да работят за 700 лв
23
0
 
7
 
! Отговори
Европейка преди 1 година
Някаква германска министърка предложи да увеличат годините за пенсия до 79.С толкова хрантутници и до 90 г да работят няма да стига. Освен това има значение дали работиш миньор,хирург,леяр,учител или си чешеш .... на някое бюро като евродепутат,чиновник,секретарка.Тя сигурно иска да е министърка до 100 години.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че дори в богатите държави като Германия социалните системи се задъхват, защото станаха твърде много лентяите, които само ползват, а не са изработили и внесли и стотинка. Сътоветно пенсиите не се индексират, инфлацията си върви и много от техните пенсионери също започват да изнемогват само на пенсия, така че или се изнасят в някоя страна с нисък стандарт /като нашата/ или бачкат до гроб, щото иначе ще мизерстват.
21
2
 
15
 
! Отговори
50 год преди 1 година
Хората са различни и затова е така. Аз съм на 50 и имам всякакви познати. Едни са много амбициозни и работят за себе си или за 10ки хиляди месечно, а други са вече военни пенсионери и бистрят политика с 75 годишните дядовци в парка, трети са абсолютни алкохолици и цял ден се наливат с бира и мастика пред мини-маркета. Интересното е, че активните хора са много по-здрави, изглеждат по-млади за годините си и като цяло май е по-добре да се прави нещо докато можеш. Но не по принуда.
20
1
 
10
 
! Отговори
Sonia преди 1 година
Не желая да ми удържат пари за разни фондове на общо основание-каца без дъно. Искам лична партида, както е в белите страни!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 17 Брех да му се невиди, ти си бил голям мозък, бе!Значи аз ако съм строителен работник и навърша 65 години и заслужавам пенсия понеже имам 30 години стаж в бранша, не мога да взимам полагащата ми се пенсия, ако реша на 65 години да взимам заплата като охранител на строителен обект...примерно?
18
2
 
7
 
! Отговори
В България преди 1 година
Да се пенсионират всички депутати и администратори над 65 г възраст и да се пренасочат към клонове с липсваща работна ръка с метла, кирка и лопата.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Системата за пенсиониране е закоравяла, ме е гъвкава. Трябва всеки след 55 навършени години и 25 години трудов стаж да избира между това дали иска и има възможност да работи или да излиза в пенсия. Това всеки трябва лично да си го решава, а не всички да сме под общ знаменател. А кой до колкото иска да работи, а не да взема пенсия и заплата. Или само пенсия или само заплата. Като се чувства, че на 70 е здрав и може да я върши няма да се пенсионира, щом има желание още да работи.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А истината е че нещата в света стават все по-зле! Старите хора вече нямат на какво да се надяват и за да оцелеят бачкат. Това няма как да се представя в положителна светлина. Бачкане до гроб- това ли е бъдещето?! Нали либерализма и пазарът оправяха всички недъзи на обществото? Всички ще остареят, не го забравяйте. Правете си сметка какво ви чака.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двамата ми родители с малка разлика във времето починаха на 72 г - болни,грохнали и скапани от труд,като майка ми - инвалид 1 група. Не се оплаквам, но не пожелавам никому тяхната съдба. Човек трябва да се учи и работи качествено,и да изживее достойно останалото му време.
14
1
 
18
 
! Отговори
TerribleThunderLizza преди 1 година
Каква е ползата от все по-голяма продължителност на живота като ще се работи до последно? Ако на работещ 75 годишен търсиш качество на живот....а стая за памперси има ли по фирмите?
13
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до РеалистЗависи какъв начин на живот водиш, брат! Аз познавам служителки в банки дето от 20 години са на стол, но са в перфектно физическо състояние, защото сутрин стават и бягат 1 час в парка и отиват на работа след взетия душ и кафе. След работа пак отиват да бягат 1 час. И на 45 години изглеждат като на 35.
12
4
 
29
 
! Отговори
На ви демокрация преди 1 година
При "диктатора" бай Тошо и при "фалиралия" социализъм мъжете се пенсионираха на 60 години а жените на 55.Сега при либерализма капитализма и демокрацията ще работите докато сте живи да се гаврят с вас и да ви подритват и да ви подиграват за 1 филия хляб дневно.Сега до 74 години а после направо до 104 за да няма пенсионери със сигурност.
11
5
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Реалността е, че тези дето работят на бюро са изхабени над средното ниво. Причината е продължителното седене и липсата на движение. Най-малко изхабени от работа са фуражките. Бързо се изхабяват ИТ специалистите, особено програмистите, но те са малко. Тези дето се пенсионират по-рано се счита, че се изхабяват по-бързо, но това не винаги е вярно.