У нас ли е боклука на Италия: Ставаме ли втора "Тера дей Фуоки" с онкоболни?

Коментира експерт по калабрийската мафия Ндрангета - Антонио Никазо
Обновена: 11 яну 2020 18:41 | 11 яну 2020 18:30, Петя Славова
170
У нас ли е боклука на Италия: Ставаме ли втора "Тера дей Фуоки" с онкоболни?
Снимка: БГНЕС

Крием ли токсичния боклук на Италия, коментира един от най-големите експерти по калабрийската мафия Ндрангета - Антонио Никазо.

"Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му." разкрива пред Нова тв Никазо.

Той работи рамо до рамо с прокурор Никола Гратери - организаторът на мега акцията от миналия месец, с над 300 арестувани мафиоти. Оказва се, че италианската мафия се интересува от България в тази схема.

"При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, излязоха наяве нови, доста притеснителни факти. А именно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци. Името на България, като потенциална дестинация, се споменаше често в разговора. Това, освен всичко друго, означава и още нещо - че връзката между Ндрангета и българската организирана престъпност става все по-солидна. Вече не говорим само за трафика на дрога, с който досега най-често ги свързвахме", коментира Антонио Никазо, изследовател на Ндрангета.

Още по темата

Един от най-големите експерти по въпросите с италианската мафия, в частност - с калабрийската Ндрангета, Антонио Никазо е роден именно в Калабрия. Днес Никазо живее и работи в Канада и Съединените щати. Преподава "Култура и поведение на мафията" в няколко северноамерикански университета. Изследва как работи Ндрангета из основи и разкрива това пред света като издава книги - вече близо 40. Половината от тях, написани съвместно с прокурор Никола Гратери, с когото се познават от деца и работят заедно от години.

Прокурорът, посветил живота си на борбата срещу калабрийската мафия и който от 30 години живее под полицейска закрила. Гратери ръководи мега акцията от миналия месец, когато в Италия бяха задържани над 300 членове на Ндрангета, а между тях имаше и българка.

"Ндрангета е свирепа и жестока мафия. Там всички са роднини и никой никого не издава. Може би, един на хиляда арестувани прави признание. Кокаинът е най-доходоносния им бизнес. Всички вече употребяват кокаин - това е дрогата на масите. В Италия струва 50 евро на грам. В Колумбия цената е 1200 евро на килограм. От един килограм чист кокаин обаче, се правят четири за продан", казва Никола Гратери.

По информация на прокурор Гратери шест мафиотски клана перат пари у нас. Причината - ниските данъци. Примерът е хотел на българското Чероморие на стойност 160 милиона евро. Строежът бил спрян тази година - още преди да започне.

Освен връзките, за които прокурор Гратери разказа в специално интервю за „Събуди се” преди няколко години, според Антонио Никазо, в момента има и още. Двете акции от миналия месец, в които се забърка името на България, не били сврързани помежду си, казва експертът. Въпреки това обаче от известно време в Италия усилено се говори за връзка между Ндрангета, България и боклукa.

„Ако не беше засечен този разговор и ако не беше спрян влакът, натоварен с боклук, може би отпадъците щяха вече да са завхърлени някъде около вас и никой нямаше да знае за това”, добавя Никазо.

"Всъщност, в началото токсичен боклук се складираше в Италия. Освен в района станал известен като "Тера дей фуоки" до Неапол, бяха открити и други незаконни сметища. Но обществото реагира изключително бурно срещу тоновете токсични отпадъци, захврълени наоколо. Имаше протести и скандали. Тогава започнаха да товарят боклука на кораби и го потапяха в Средиземно море, далече от Италия. Но и това не можеше да продължава вечно. Трябваха им нови територии. В България, очевидно, някой е помогнал. Направил е така, че част от този боклук да започне да пристига у вас. Със сигурност е било осигурено и място, където да се складира. Много е вероятно от българска страна да са криминални организации, с които и преди са работили заедно - може би по каналите за трафик на дрога. Обикновено схемата е такава, спечелили са си доверието взаимно и сега просто сменят бизнеса", посочи още Никазо.

"За обработката на токсични отпадъци, така че да не създават опасност за живота и здравето, трябват пари. Страшно много пари. Затова на този, който ги произвежда, му е много по-лесно просто да ги захвърли някъде, като плати на някого да направи това за него. Парите пак са доста, но са много по-малко от това, което иначе би платил за обработката им. Печели се много и се рискува малко. В цифри печалбата е десетки милиони евро", разкрива още той.

"Боклукът, със сигурност, е източник на огромни печалби. Въпреки че други често го подценяват, мафията все повече разчита на боклука като източник на доход. Това е печеливш бизнес, цяла индустрия дори и мафията отдавна е сложила ръце върху него", обяснява Никазо.

"В момента Ндрангета е страшно богата, най-вече благодарение на кокаина. Когато инвестира тези пари обаче, вече не го прави в Италия, а на места, където е по-лесно да се скрие произхода им. Страни, където действията на организираната престъпност, не се следят толкова изкъсо. Затова Източна Европа е много привлекателно място. А еврофондовете, които се насочват натам, засилват този интерес още повече. Едно време Ндрангета правеше това в Южна Италия. Създаваха най-различни дружества със смесено участие, инвестираха, кандидатстваха, точеха фондове, перяха пари. Сега фондовете са основно във вашия регион. Така, парите от дрогата се озовават невероятно лесно на легалния пазар. Те разбраха, че не трябва да вдигат шум. Насилието и показните убийства вече не са част от начина им на работа, както беше преди. Сега модерна е корупцията, еврофондовете и бизнеси като боклука, например. Стратегията им е различна - опитват се да са тихи и неведими", добавя изследователят на Ндрагента.

"Затова България сега трябва да вдигне много шум, за да пресече намеренията им и да не позволи да се превърне във втора "Тера дей фуоки", където всяка година се регистрират все повече случаи на онкозаболявания. Токсични течности отдавна са се просмукали в почвата и кой знае какво очаква хората от района вбъдеще. Мафията не е италиански проблем, тя е проблем на целия свят, защото изгражда гигантска мрежа, в която оплита всички", обобщава Антонио Никазо.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отрече да са извършвани арести у нас във връзка с италианската мафия и с токсичния боклук от Италия.
 


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
3
 
! Отговори
До един преди 3 години
Не са мухльовци , а големи крадци и престъпници !
94
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 3 години
От този *** някои хора взеха милиони , а народа български да мре! Нено Димов и Каракачанов със сигурност !
93
0
 
3
 
! Отговори
ТАКА ВИ Е ПИСАНО преди 3 години
ВСЕКО ЧУДО ЗА ТРИ ДНИ ( поговока)СЛЕД ТОВА ПРОБЛЕМА ЩЕ СЕ ЗАБРАВИ.СЛЕД ТОВА НАШИТЕ ХОРА ЩЕ СИ ВНАСЯТ БУКЛУКА КОЙТО ДРУГИТЕ СЕ ОТЪРВАВАТСЛЕД ТОВА ЩЕ ГОВОРИМ ЧЕ *** ОТ ФАКУЛТЕТО СА ПРЕСТЪНИЦИТЕ ДЕТО НИ ЗАДИМЯВАТПОСЛЕ ЩЕ СИ КУПУВАМЕ ЗЕЛЕНИ БИЛЕТИ ЗАРАДИ ТЕЗИ ПРЕСТЪНИЦИ ОТРОВИТЕЛИ И ЩЕ СИ ГОРИМЕ ИТАЛИАСКИ *** В ЕКАРИСАЖА И КЪДЕТО МОЖЕ НАВСЕКЪДЕ В СТРАНАКОЙТО СЕ РАЗБОЛЕЕ СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМКАКВО ПЪК ТОЛКОВА Е СТАНАЛО - КОЙ ПО РАНО ,КОЙ ПО КЪСНОТАКА МУ Е БИЛО ПИСАНО
92
0
 
13
 
! Отговори
Ани преди 3 години
И Биовет Пещера гори отпадъци, дрехи и каквото му падне, внесени от Италия, Румъния. Тук не се диша. За откриването на новия завод специален гост на Домусчиев беше Бойко Борисов Вие си направете сметката.
91
0
 
12
 
! Отговори
Един преди 3 години
И как някой ще си изхвърли *** в чужд двор без стопаните да му отворят портата!?А??!!Нашите мухльовци са дали зелена светлина, няма как иначе!
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може по погрешка да са изхвърлили някое забравено Ферари с цвят зелен.
89
1
 
8
 
! Отговори
Митака преди 3 години
Верно е, какво по-сигурно скривалище за наркотици и оръжие от балите от опакован б0клук кръстосващ Италия ?А, в нашия случай, кръстосващ Европа .Е, Тиквите се усетиха, като гледам от поне 5 години.
88
0
 
6
 
! Отговори
има резон преди 3 години
Аферата с *** е много доходоносна и много опасна за Тиквите.За това ни се размива вниманието със водата, Толл система, данъциТиквата излезе голям комбинатор, с един коршум, няколко заека.Защо Нено е в ареста ?1. "Само Аз оправям проблемите на БГ "2. Обиск, белким открият и скрият документи уличаващи Тиквата в нелегални схеми с боклука3. Арест за Нено, да се уплаши малко и да не говори никога за фирмите за боклука4. В *** е възможно да е имало и неоткриваеми за митницата наркотици
87
2
 
1
 
! Отговори
Вирсачи преди 3 години
В *** има ли Армани, дънки, палтенца, туй онуй?
86
0
 
14
 
! Отговори
!!!!??? преди 3 години
Преди седмица по БНТ 1, излъчиха италиански двусериен игрален филм, по действилен случай, за *** в Южна Италия!Филма се казва: "Не се предавам"Бях потресена, хиляди онкоболни деца и т.н.
85
1
 
7
 
! Отговори
ъ преди 3 години
30'000 вагона за 5 години !!!! Да нулите са четири !
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че някой близък до ГЕРБ е осъществил тая далавера с *** -Защо обаче си траем че не излизаме на улицата всички .Защо арестуват министър който не е от ГЕРБ това не ви ли прави впечатление .Един казус и измества другите такива -завоалиране от страна на управляващите -тогава Вие си отговорете
83
1
 
21
 
! Отговори
Vs преди 3 години
Това значи че Ковачки е най-големия мафиот. Площадката му на ТЕЦ Бобов дол е пълна с бок.ци за изгаряне {дали са от Италия никой не знае}. Това което не изгаря го карат в рудника с камони и го заравят в земята.
82
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това внасяне на отрови не става без рамо от правителството!!!!!!!Като не можаха да ни унищожат с глад опитват с болести!
81
0
 
41
 
! Отговори
1 преди 3 години
БНТ, БТВ, НОВА ТВ и т.н. не им е интерсна тази тема. Заети са с ураганите, пожарите, войните по Света... и чат пат пускат нещо за проблемите на българския народ. Ужас! В България управляват предатели и послушковци, които и майките си ще продадат!
80
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма спасение, нашите корумпирани политици казват че нищо не са видели и разбрали. Източват язовири под носа им, внасят отрови от Италия и какво ли още? Това е положението на алчните бедни българи, ще умират без да раберат откъде им е дошло.
79
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да дочакате справедливост от властта.Вие сте силата,но не зад компютъра.
78
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че ГЕРБ и Боко са в далаверата.Итал.мафия и ГЕРБ са духовно и материално близки.
77
1
 
8
 
! Отговори
XIKS преди 3 години
До SHEFAМИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА - КАРАКАЧАНОВ..
76
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждате ли че нарочно ни противипоставят, за да отклонят народното възмущение от себе си! Няма Русия, няма Америка, тровят ни всички българи наред! За няколко сребърника раздадоха всичко което имаше България, но и това им се видя малко та източиха и водите, а сега посегнаха и на въздуха който дишаме! Това е последното! Народеее!