Евростат: България е четвърта по спад в строителството в ЕС

Ръст са записали Румъния, Германия и Нидерландия
18 фев 2021 20:11, Петя Славова
9
Евростат: България е четвърта по спад в строителството в ЕС
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На четвърто място сме в Европейския съюз по годишен спад на строителната продукция през декември. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас строителната продукция през последния месец на миналата година се сви със 7% на годишна база, което беше и най-големият спад от май насам. Сред страните членки, за които са налични данни, по-голямо понижение на строителството на годишна основа в ЕС от България регистрират само Белгия (-13%), Чехия (-12,4%) и Франция (-9,7%).

Ръст на годишна база записват само Румъния (+11,5%), Германия (+2,2%) и Нидерландия (+0,7%).

На месечна база най-голям спад на строителната продукция е отчетен в Словения (-13,1%), Франция (-8,6%) и Германия (-3,2%). Ръстове се наблюдават в Словакия (+9,1%), Румъния (+2,2%), Полша (+1,9%) и Испания (+1,8%).

В ЕС като цяло строителната продукция е намаляла с 3,3% през декември спрямо ноември, а в еврозоната спадът достига 3,7%. На годишна база тя се е свила с 2,3% в еврозоната и с 2,1% в ЕС.

Месечните спадове през декември в ЕС и еврозоната се дължат на по-голямото свиване на сградното строителство в сравнение с гражданското и инженерното строителство, като първото намалява с 3,8% в еврозоната и с 3,3% в ЕС, а второто със съответно 3,4% и 3,1%.

На годишна база спадът при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, има по-голям принос за намаляването на строителната продукция.

То се е свило с 3,8% в еврозоната и с 4,2% в ЕС като цяло, докато сградното строителство намалява на годишна база съответно с 1,8% и 1,5%.

За цялата 2020 г. произведената строителна продукция в еврозоната е намаляла с 5,7% на годишна база и с 5% в ЕС като цяло.
 


9
Още от ЕС
Откриха първи случай на нигерийския щам на COVID и в Неапол
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
да 5 преди 2 седмици
До Анонимен

надай се чепе на пияна жена
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро строителните компании ще питат къде ходят по голяма нужда гладните, особенно и след като краля Слънце загуби изборите.
4
5
 
9
 
! Отговори
Държава преди 2 седмици
Нека ББ да ходи, да полага асфалт като обикновен лопатар.
Нека това бъде съдбата му.
Нека хвърля и Прибира!
3
3
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 седмици
ФакултетоБойс :по 5 на човек.Ебре -Дебре
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой не ще да живее в една дупка.
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За кого да строят? За ромите ли? Българи не станахме вече в България.