ЕК иска глобално да се увеличи производството на ваксини

Призовават държави, които могат да помогнат
20 май 2021 21:00, Петя Славова
31
ЕК иска глобално да се увеличи производството на ваксини
Снимка: БГНЕС

 Европейският съюз ще предложи на Световната търговска организация да се призоват държави, които могат да помогнат с увеличаването на капацитета на производство на ваксини в развиващите се страни, да го направят. Смята се, че това ще помогне с изнасянето на повече дози, докато се проучи патентоването на продукта, съобщава Bloomberg.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, заяви пред Европейския парламент във вторник, че универсалният и справедлив достъп до ваксини и лечения трябва да бъде приоритет номер едно на глобалната общност.

Още по темата

По-конкретно това би означавало да се ограничи прилагането на ограниченията за износ, за да се запазят веригите за доставки отворени, и да не се прилагат ограничения за износа към развиващите се страни, които са включени в програмата Covax.

Предложенията на комисията са отговор на призива на САЩ да се откажат от патенти за ваксини, който беше посрещнат скептично от няколко държави-членки. Лидерите на ЕС призоваха президента Джо Байдън да премахне ограниченията върху износа на ваксини, за да отговори на нуждите на развиващите се страни, преди да започне сложни преговори за отказ от патент.

Домбровскис заяви, че ЕС е отворен да се ангажира с предложения за целенасочен и ограничен във времето отказ отпатенти, но добави, че все пак ще отнеме време за увеличаване на производството  на ваксини в развиващите се страни. Междувременно блокът планира да започне инициатива за подпомагане на разширяването на производството на ваксини в Африка.

"Страните трябва да са готови да изнасят справедлив дял от вътрешното си производство“, подчерта Домбровскис.

Той заяви, че очаква всички производители и разработчици на ваксини да дадат конкретни обещания в подкрепа на увеличените доставки за уязвимите и развиващите се страни.

Предложението на ЕС към СТО се основава на три компонента. Първо - засилване на търговията с ваксини и ограничаване на ограниченията върху износа. Второ - разширяване на производството с помощта на  сегашните производители на ваксини. Трето - преглед на правата на интелектуална собственост, включително потенциално задължително лицензиране, пише bloombergtv.bg.

"Докато доброволните лицензи са по-ефективни като инструмент за улесняване на разширяването на производството и споделянето на ноу-хау, задължителните лицензи са напълно легитимен инструмент в контекста на пандемия“, заяви Домбровксис пред Европейския парламент.

Вицепрезидентът отново призова страните, които имат капацитет и са ваксинирали голяма част от населението си, да последват примера на ЕС и да започнат да споделят производството си с нуждаещи се страни.


31
Още по темата: ваксинаСЗОЕСЕК
Още от ЕС
Как Италия се готви да посрещне първите си туристи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Призовава, призовава... и за какво са ни тези ваксини? Скоро епидемията ще отмине, кой ще си ги бие? Даже най-големите поддръжници на това ваксиниране ще се усетят ,когато започнат да излизат още ,,странични ефекти''.Ще останат няколко десетки от по-тъпичките ентусиасти...и това е.
10
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Да не забравяме, че ек бяха тези, които многократно и брутално неглежираха опасността от вируса, лъгаха за маските, лъгаха за ваксините, лъгаха за сделките с ваксините... а сега въвеждат жълти зв.... пардон зелени паспорти
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нещо аман с тази пропаганда. То се видя, че там работят кроманьонци. Писва вече само с ваксини да занимавате хората, закривайте се , ако нямате новини!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Психопати от ек слуги на роштилд, рокфелер, сорос и бил гейя
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Докога о, Кстилина, ще злоупотребявашдс нашето търпение!Финалът е всеизвестен
6
1
 
10
 
! Отговори
ДО Валдис преди 4 седмици
Баце , не се напиняй като гладен на сране .Вече се увеличено производството на ваксини в целия Свят .Подозирах че ЕС има бавноразвиващи Ръководители , но този *призив*ме убеди .Закъсняват с 1 до 5 години с решения когато има Война .
5
0
 
9
 
! Отговори
Солар Еклипс преди 4 седмици
До човек Искаш ама хората чакат там едни пари за тях , само ваксината оп сиренето в капана е безплатно
4
0
 
15
 
! Отговори
човек преди 4 седмици
аз пьк искам да има храна и вода за всички хора по света
3
0
 
17
 
! Отговори
😉&#1 преди 4 седмици
Наврете си ги отззаде
2
1
 
12
 
! Отговори
Жокея преди 4 седмици
"универсалният и справедлив достъп до ваксини и лечения трябва да бъде приоритет номер едно на глобалната общност."Няма как да стане, лицемери. Не сме имали равен и справедлив доход. Сега, вие ще се инжектирате, ние ще си гледаме кефа, защото не сме взели "30 сребърника"Минимална работна заплата в Дания - 49 евро на час?!! Златни яйца ли снасят?Ще има яко, ама яко неравенство, вие го поискахте.
1
0
 
25
 
! Отговори
Леша преди 4 седмици
Фашистите от ЕС-Вавилон започват да ми лазят по нервите.