ЕС прие условия за пътуване на ваксинирани през външните граници

Трябва да си имунизирани с ваксина, одобрена от СЗО или ЕАЛ
20 май 2021 16:00, Елка Василева
38
ЕС прие условия за пътуване на ваксинирани през външните граници
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес условията, при които да бъдат разрешени пътуванията през външните граници на чужденци по несъществени поводи.

Решението посочва, че от налагане на карантина и изследване за COVID при пристигане в ЕС ще бъдат освобождавани чужденци, имунизирани с ваксина, одобрена за спешна употреба от Световната здравна организация (СЗО) или Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). От поставянето на последната доза на ваксинирания трябва да са минали поне две седмици.

Още по темата

Одобрение от СЗО и ЕАЛ досега няма за руската ваксина "Спутник".

Държавите от ЕС ще имат правото при откриване на непознат или опасен щам на вируса на болестта да възобновяват забраната за пътуване от всички чужди страни. Следващата седмица се очаква Съветът на ЕС да утвърди списъка на страните, за които облекченията ще важат.

При задействане на т. нар. "внезапна спирачка", държавата от ЕС, предприела тази стъпка, ще трябва да обсъди причините с Европейската комисия и с останалите европейски страни. Ограниченията ще подлежат на преразглеждане на две седмици.

Сред условията за отпадане на ограниченията ще бъдат броят на ваксинираните в чуждата държава, достоверността на събираните данни, делът на положителните проби (до 4 на сто) при извършваните изследвания за зараза. Броят на заразените трябва да бъде до 75 на 100 000 души от населението на страната.

За граждани на ЕС, чужденци с право на постоянен престой и работещи в определени отрасли връщането на забраната за влизане няма да се прилага. За тях ще може да бъдат налагани при пристигане карантина и изследване, независимо дали са ваксинирани, щом идват от държава с тревожна промяна в епидемичните показатели.

Съветът на ЕС уточнява, че миналата година постигна съгласие за постепенна отмяна на забраните за пътуване през външните граници по несъществени поводи и въведе списък на "сигурни" чужди държави. По-рано този месец ЕК предложи промени в действащите ограничения заради напредъка на ваксинационната кампания. Одобрените днес правила са препоръчителни и държавите от ЕС си запазват правото сами да преценяват условията за пресичане на своите граници.
/БТА/
 


38
Още от ЕС
Как Италия се готви да посрещне първите си туристи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
мигриране на ковидоовцете
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не съм собственост на държавата и Няма да позволя Ваксина да отнеме или застраши живота ми за сметка на печалбата на ЕС и САЩ от продажбата на Ваксини !!!!!
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До пенционерТеб като са те боднали под кръста да не мислиш, че ще можеш да пътуваш?
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 5Пинционер ти прецака ли се? И сега си много отворен ще пътуваш в на ...!
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко ли щамове ще се пръкнат пак наесен майка ни жална
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само КУПЕШКИЯ "ИМУНИТЕТ" се признава! Сещай се, овчи! Дали е за твое добро тая история!
9
3
 
3
 
! Отговори
ho shi min преди 3 седмици
в китай са 9 души само болни ....да ги пускаме да идват
8
3
 
9
 
! Отговори
Овенен пенЦионер преди 3 седмици
Швейцария е в Европа, но НЕ в ЕС по подобие на скандинавската Норвегия. И вий сте едни пишман европейци...
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От това ,което прочетох ,става ясно ,че всички които работят и живеят в страни с по-висок риск ,ще трябва да се изследват-/тест/ и да спазват карантина-НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ВАКСИНИРАНИ ИЛИ НЕ
6
3
 
13
 
! Отговори
Лошо преди 3 седмици
Изпуснахме руските туристи.
5
21
 
4
 
! Отговори
Овенен пенЦионер преди 3 седмици
Руската ваксина е секретна и затова русо туристо и останалите ватенки ше вегитират в радная Матушка.Ние, ваксинираните с две дози, ше си ходиме където си искаме. Това е положението, другаре. Недоволните да подадат жалби до арменския.
4
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Да си припомним как миналата година ек спеше по въпросите на вируса, но активно работеше по въпросите на джендъризма и имиграцията, та се наложи Тръмп да спре полетите от/за шенген и да нарита урсулата, та държавите да вземат борбата с вируса в собствените си ръце. И чак тогава некадърниците в брюксел се размърдаха.ПП. А сега отново излизат с мало-умни мерки (дори това от статията да не е ек, а съвета на министрите).
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А Сърбия? Черна гора? Швейцария? - те също не са ЕС?Как седят нещатата там? дефакто са външна граница?
2
10
 
2
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
До ЛешаАми Путин да им осигури алтернативни ваксини. Или да предадат всички документи нужни за сертифициране. Защо поне в СЗО не са дали документи за сертификация? Защото са много велики и другите трябва да приемат думата им на юнашко доверие?
1
5
 
11
 
! Отговори
Леша преди 3 седмици
Единственото което разбрах е, че руснаците могат да забравят за ЕС.