ЕС прие условия за пътуване на ваксинирани през външните граници

Трябва да си имунизирани с ваксина, одобрена от СЗО или ЕАЛ
20 май 2021 16:00, Елка Василева
38
ЕС прие условия за пътуване на ваксинирани през външните граници
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил днес условията, при които да бъдат разрешени пътуванията през външните граници на чужденци по несъществени поводи.

Решението посочва, че от налагане на карантина и изследване за COVID при пристигане в ЕС ще бъдат освобождавани чужденци, имунизирани с ваксина, одобрена за спешна употреба от Световната здравна организация (СЗО) или Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). От поставянето на последната доза на ваксинирания трябва да са минали поне две седмици.

Още по темата

Одобрение от СЗО и ЕАЛ досега няма за руската ваксина "Спутник".

Държавите от ЕС ще имат правото при откриване на непознат или опасен щам на вируса на болестта да възобновяват забраната за пътуване от всички чужди страни. Следващата седмица се очаква Съветът на ЕС да утвърди списъка на страните, за които облекченията ще важат.

При задействане на т. нар. "внезапна спирачка", държавата от ЕС, предприела тази стъпка, ще трябва да обсъди причините с Европейската комисия и с останалите европейски страни. Ограниченията ще подлежат на преразглеждане на две седмици.

Сред условията за отпадане на ограниченията ще бъдат броят на ваксинираните в чуждата държава, достоверността на събираните данни, делът на положителните проби (до 4 на сто) при извършваните изследвания за зараза. Броят на заразените трябва да бъде до 75 на 100 000 души от населението на страната.

За граждани на ЕС, чужденци с право на постоянен престой и работещи в определени отрасли връщането на забраната за влизане няма да се прилага. За тях ще може да бъдат налагани при пристигане карантина и изследване, независимо дали са ваксинирани, щом идват от държава с тревожна промяна в епидемичните показатели.

Съветът на ЕС уточнява, че миналата година постигна съгласие за постепенна отмяна на забраните за пътуване през външните граници по несъществени поводи и въведе списък на "сигурни" чужди държави. По-рано този месец ЕК предложи промени в действащите ограничения заради напредъка на ваксинационната кампания. Одобрените днес правила са препоръчителни и държавите от ЕС си запазват правото сами да преценяват условията за пресичане на своите граници.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мигриране на ковидоовцете
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм собственост на държавата и Няма да позволя Ваксина да отнеме или застраши живота ми за сметка на печалбата на ЕС и САЩ от продажбата на Ваксини !!!!!
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пенционерТеб като са те боднали под кръста да не мислиш, че ще можеш да пътуваш?
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5Пинционер ти прецака ли се? И сега си много отворен ще пътуваш в на ...!
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ли щамове ще се пръкнат пак наесен майка ни жална
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само КУПЕШКИЯ "ИМУНИТЕТ" се признава! Сещай се, ***! Дали е за твое добро тая история!
6
3
 
3
 
! Отговори
ho shi min преди 2 години
в китай са 9 души само болни ....да ги пускаме да идват
5
3
 
9
 
! Отговори
Овенен пенЦионер преди 2 години
Швейцария е в Европа, но НЕ в ЕС по подобие на скандинавската Норвегия. И вий сте едни пишман европейци...
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това ,което прочетох ,става ясно ,че всички които работят и живеят в страни с по-висок риск ,ще трябва да се изследват-/тест/ и да спазват карантина-НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ВАКСИНИРАНИ ИЛИ НЕ
3
21
 
4
 
! Отговори
Овенен пенЦионер преди 2 години
Руската ваксина е секретна и затова русо туристо и останалите ватенки ше вегитират в радная Матушка.Ние, ваксинираните с две дози, ше си ходиме където си искаме. Това е положението, другаре. Недоволните да подадат жалби до арменския.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Сърбия? Черна гора? Швейцария? - те също не са ЕС?Как седят нещатата там? дефакто са външна граница?
1
5
 
11
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Единственото което разбрах е, че руснаците могат да забравят за ЕС.