Kой печели и кой губи от скока в цените на стоките?

Печалбите за износителите на стоки лесно ще надвишат загубите им през миналата година
31 юли 2021 21:35, Красимир Ангелов
71
Kой печели и кой губи от скока в цените на стоките?
Снимка: Bloomberg

Възстановяването на света от пандемията на коронавирус доведе до скок в цените на енергията, металите и хранителните продукти, помагайки на големите износители на стоки, като същевременно удари онези нации, които купуват по -голямата част от суровините си от други, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Стоките като цяло са нараснали с повече от 20% тази година и около 50% в случая на суровия петрол. Индексът на Bloomberg Commodity Spot е на най-висока точка от десетилетие и върви към четвъртото си поредно месечно увеличение. Големите петролни и минни компании, затрупани с пари, връщат милиарди долари на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване.

Малко анализатори очакват скоро печалбите да се обърнат и мнозина смятат, че трябва да продължат напред.

За подобните на Русия и Саудитска Арабия, най-големите износители на енергия в света, това предвещава добри времена. За други това натоварва огромно техния платежен баланс и валутите, което води до по-висока инфлация.

Победители и победени

Производителите на нефт и газ в Арабския залив ще бъдат най-големите икономически победители тази година, според проучване на Bloomberg Economics, проведено сред почти 45 държави. Обединените арабски емирства и Катар ще видят нетния си износ да се увеличи с повече от 10% от брутния вътрешен продукт в сравнение с 2020 г., докато Саудитска Арабия няма да изостава прекалено много.

Япония и по-голямата част от Западна Европа ще пострадат, тъй като са принудени да харчат повече за внос. Петте най-губещи ще бъдат в Азия, като подобни на Виетнам и Бангладеш страдат най-много от по-скъпи горива и храни.

Трансфер за 550 милиарда долара

Печалбите за износителите на стоки лесно ще надвишат загубите им през миналата година с разпространението на пандемията и почти нулевото търсене на суровини. Bloomberg Economics изчислява, че 550 млрд. долара ще се прехвърлят от вносителите към износителите през 2021 г., което е почти двойно обратното прехвърляне от 280 млрд. долара миналата година, когато цените се сринаха.

В абсолютно изражение Русия ще се възползва най-много, като нейният нетен износ ще се увеличи с почти 120 млрд. долара през 2021 г. Следват Австралия, Саудитска Арабия, Бразилия и ОАЕ, всяка с печалби от над 50 млрд. долара. Нетният износ на Китай ще намалее с около 218 милиарда долара. Това е далеч по-високо от цифрите от около 55 милиарда долара за следващите най-засегнати страни, Индия и Япония.

САЩ срещу Китай

Нетният износ на САЩ също ще спадне, но само с 22 милиарда долара, малка сума спрямо 21 трилиона долара годишна икономическа продукция. Страната почти е заличила експозицията си на вносни суровини през последното десетилетие до голяма степен благодарение на огромното увеличение на производството на шистов нефт и газ.

Китай също стана по-малко уязвим. Но подобрението е много по-малко, особено що се отнася до енергията.

Проблеми с храната в Близкия изток

Цените на храните са се повишили навсякъде през последните 13 месеца и са близо до най-високото ниво от 2011 г. насам, според данни на ООН. Това е особен проблем за Близкия изток, където по-високите разходи за всичко, от хляб до месо, предизвикаха протестите на Арабската пролет преди 10 години.

Седем от 10-те най-слаби страни днес са в региона, според анализ на нововъзникващите пазари на Bloomberg Economics. Те включват Йемен, съкрушен от гражданската война, както и Судан, Тунис и Алжир, всички от които напоследък бяха свидетели на големи протести заради спада на жизнения стандарт.

"Бумът на стоките се прехвърля с около 550 милиарда долара към големите производители на природни ресурси като Русия, Саудитска Арабия и Австралия от големи вносители като Китай, Индия и Европа. Но по отношение на размера на икономиката Виетнам, Бангладеш и Тайланд ще бъдат изправени пред най -високите разходи", смята Зиад Дауд, главен икономист на развиващите се пазари на Bloomberg Economics.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
дО 41 преди 1 месец
Гледай Индокитай да не разбреш какво очаква България?
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светът ни е толкова лицемерен и алчен, че се самоизяжда отвътре. Шепа ненаяли се дъртаци държат трилиони, докато масите гладуват и се избиват. Някаква мъждукаща робска маса пък се има за средна класа, и не осъзнава че яде само трохи. Всичко се връща обаче, рано или късно. Всеки плаща за действията си, каквито и да се те.
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес отивам до Била да си купя 300 грама кашкавал и един хляб. Наглата на касата ми вика "55 лева". Квооу? Реших, че нещо е сбъркала и казах пак да сметне. "Ама ти нямаш пари, ми вика, а аз държа в ръка 100 лева и и ги подавам. Един зад мен реши да се застъпи, но го спрях и зарязах покупките и си тръгнах. Повече няма да стъпя там. Мошеници!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка будна личност знае отговора на тоази лесен въпрос .....
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно е също, че правилните цилиндрични дупки на много места по земята, се образуват от кухините оставащи след изпомпването на петрола. Това се МИЛИОНИ барела ДНЕВНО!! И ТОВА ЩЕ БЪДАТ НАЙ - МАЛКИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ АЛЧНОСТТА НА НАС ХОРАТА! Германия е лицемерна, защото говори за екологична неутралност, а ще е един от основните потребители на петрол.
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eко свят без петрол, а! Вече хората вярват повече на предсказания, на теории за глобален контрол и всякакви небивалици, защото явно те кореспондират повече до реалността. Алчността ще ни погуби.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
62, абе кой с колко участва в този газов проект не е толкоз важно.Основното е, че за америкосите нямат далавера и го спъват/спират отвсякъде, като настойчиво напъват да "вкарват" тяхна газ в бутилки с кораби на космически цени. Бизнес и пак бизнес...
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да стане, това е съвместен проект м/у Г-я и Русия, като немците са основни инвеститори, т.е. клиенти. - - - ТОВА Е ВЯРНО, СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕТО НА СП2 СЕ ОЧАКВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ГАЗ ДА СЕ ПОВИШИ И ОТТАМ, СЕ ЗАСИЛВА ПЕРСПЕКТИВАТА И ЦЕНАТА СКАЧА. Само че Русия е основен инвеститор!
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво четем и научаваме от тази статия? Разбираме, че основно Индокитай ще изгуби доста пари - "по отношение на размера на икономиката Виетнам, Бангладеш и Тайланд ще бъдат изправени пред най -високите разходи" и, тъй като по-горе непрекъснато ни напомнят, че по-високите разходи за всичко са повод и водят до големи протести заради спада на жизнения стандарт, да очакваме следващите цветни революции в Индокитай или в слабините на КНР.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото по-евтина рубла, толкова по-ниски цени и на петрола и на почти всички други видове стоки. Всеки който разбира поне малко от икономика го знае това отдавна.
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още по Елементарно:Байдън увеличава цените на горивата и блокира договорите/проектите на Путин + всякви саннкции, демек прави монопол. Путин "печели" един по-дълъг и дебел.
38
1
 
6
 
! Отговори
Елементарно преди 1 месец
Джо Байдън увеличава цените на горивата-печели Путин!
37
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Най-много печелят Печатници те на пари, докато все още има кой да ги приема.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА НА РАЗБОЙКО БОРИСОВ И КАЛИНКИТЕ НА ШАЙКАТА ГЕРБ. ЗАКРИХА ЮЖЕН ПОТОК И НАПРАВИХА ТАКЪВ ХЪБ ЧЕ ПРЕЗ ДВА МЕСЕЦА ДИГАТ ЦЕНИТЕ С НАД 20%. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕП И РАЗБОЙНИЦИТЕ ТАМ КАТО ББ.
35
0
 
8
 
! Отговори
до 46 преди 1 месец
В Африка и до момента има търговия с роби в буквалния смисъл.Ай ся, на на тия ако хипотетично им паднат оковите, по-свободен ли ще се почувстваш или е по-добре да ги игнорираме, както е на практика. Един лети в космоса в частен полет за милиарди, на него не му дреме. Всичко е много относително...
34
3
 
0
 
! Отговори
And even the Court преди 1 месец
Say: Denied. No proof. Not a basis for a trial. How poor is that guy. Very much.Screw him.Screw you too.
33
3
 
0
 
! Отговори
Now that is a bright преди 1 месец
That's a fucking slave labor! Good! That's not education that's a fucking Nazi camp! Wonderfully! In the 21 century. In the EU.... And that the one who proved it is called crazy, shizo, nutshell and so much wonderfully words, been under attack for 14 bloody years.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да стане, това е съвместен проект м/у Г-я и Русия, като немците са основни инвеститори, т.е. клиенти.Затова САЩ/ Брайдън спират проекта с нам кви си доводи/заплахи срещу крайния потребител, т.е. Г-я. И при Тромпета беше така.Путин здесь ни в впричем.
31
4
 
5
 
! Отговори
Гладен журналист преди 1 месец
До Автора; Различията в мненията може да остават на думи за парлама и омайване . Ама ти гледай действията и резултата. Санкциите са вдигмати и проекта на Путин завършва. Путин удари джакпота с назначаването на Байдън. Севения му поток 2 ще е завършен. На Украйна и Полша тръбите ще пресъхнат за наказание. И цените на горивата растат заради няколко мъдри указа на Байдън. Как да не празнува Путин.
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гладен журналиститС автора на статията е опасно на се спори. Пък и Путин и Русия нямат финансите на Китай за да наддават на търга за изкустните картини на надарения с разностранни таланти байдънов син. Да наведем главици, та сабя да не ги сече