Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?

Има неравновесие между националния и общоевропейския интерес, смята дипломат
27 окт 2021 21:45, Анисия Иванова
166
Полша, ЕС, Конституция... Върви ли Eвропа към връщане на границите?
Снимка: БГНЕС

Eвропа не само че върви към връщането на границите, но вече се изграждат и стени, което е изключително симптоматично за това, че в момента има неравновесие между националния и общоевропейския интерес. Това каза Здравко Попов, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него действията на Полша спрямо Европейския съюз и изказването на премиера на страната, че Брюксел може да започне трета световна война, са израз на един от най-сериозните вътрешни проблеми в Европа - дали европейското законодателство има превес над националното и най-вече над Конституциите на страните членки.

Все още не сме решили и една по-голяма идея. Не сме решили дали ЕС да има по-голяма автономност – политическа, икономическа, финансова. Това не е свързано с федерализацията на ЕС, а по-скоро е свързано с това съюза да може да изгражда своята собствена реалност и да намали зависимостите от САЩ, Русия, Китай., коментира експертът.

Полша е радикализирала позицията си и поставя един от най-важните въпроси: юридическото противоречие между Конституциите на страните членки и договорите, които предвиждат примат на правото на ЕС над националното законодателство, но не е казано, че имат примат и над Конституциите.

Полша изразява общо мнение и на Вишеградската група, каза Попов. Според него обаче речта на полския премиер поставя и още една тема - че националното самосъзнание не си противоречи с европейското, защото той казва, че "може да дискутира с Брюксел, но не е срещу ЕС".

Въпросът дали това се отнася за страните от Балканите е въпрос, който трябва да се обсъжда, защото хората от района винаги са страдали от дефицит на „европейското“, каза още Попов.

Той посочи и че в различни страни, особено на Южна Европа, се работи по изграждането на миграционна политика, която да засяга страните от региона, които са най-потърпешви. Има желание от Испания, Италия, Гърция, Малта, Кипър, Албания, които искат да имат по-значим глас в тези обсъждания, отколкото северните страни.

Попитан и за енергийната криза в Европа, Здравко Попов коментира, че разнообразието на енергийните политики на страните членки на ЕС прави невъзможно изграждането на единна стратегия и енергийна политика на ЕС.

"Зелената сделка е приета за бъдещето на Европа – спорът е в начините и парите, през които ще се компенсира преодоляването на въглеродната икономика и енергетика. Дебатът в България по въпроса беше по-скоро какви европейски средства можем да усвоим. Ние нямаме цялостно виждане как ще се развие българската икономика, за да се напрати този преход, каза още Попов.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Справедлив,Свободен и Солидарен...така бе създаден Съюза...да виждате нещо подобно?...печатене на банкноти...финансиране на мафиоти диктатори...гласуващи властта им в ЕП,нечовешки престъпления...жесток геноцид,лицемерие и фалш,алчност и жажда за власт...това не е моят съюз!
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е,че ЕС няма Конституция,в която да са закрепени основните граждански праваТака се суспендират Правата на гражданите в собствените им ДържавиПредставете си,че Парламента на ЕС приеме регламент,чрез които ограничи Правата ми и в България и не само според Конституцията на България ами и според Хартата за Правата на Човека,която България е подписала преди да стане член на ЕСКои мои права тогава се валидиратТези по Конституция или по регламента?Това е спора с ПолшаКъде е върховенството?
134
1
 
1
 
! Отговори
PLъх преди 2 години
До анонимен 138 Пр остак-фантазьор си
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за политическо пълноправие в ЕС. Всички страни да са равнопоставени. Стига само на Франция и Германия се е чувал гласът. Вярно е че те дават най-много в бюджета на ЕС. Но те са и най-големите печеливши от съществуването на ЕС. Нали никой не се заблуждава че няколко трилионната икономика на Германия печели несъразмерно повече от безмитната търговия отклкото мизерната Българска такава?
132
2
 
9
 
! Отговори
Ам гъл преди 2 години
Време е ГЕРМАНИЯ да бъде Приключена и да бъде Разделена на отделни държави както се Случи със ССР, Югославия. Дойде време на Проблема за Европа Германия. Германия сега сътвори Третата която не се знае дали ще "успее" и така до като не и се даде урок.
131
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свършено е с ЕС ту . Големите са го отписали. Той е технологично джудже . Не е нужен на никого .Технологиите губят своето голямо значение заради конкуренцията и тогава други стават важните неща. Ресурсите и печатането на пари например. САЩ разбраха че ресурсите това са Русия и за кратък период купиха нефт за 11 милиарда от руснаците а на нас ни казаха да спрем южен поток. А при парите има надпревара между долара юана и еврото . За всички е ясно че еврото е най слабо и ще падне ;)
130
6
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен136 Не мисля, че ЕС ще свие платна пред трудностите. Мисля, че той все още е обсебен от изграждане на базисни формулировки и положения, но този процес нещо продължава много дълго и доста проблеми се натрупват, което без съмнение може да донесе разпад на някакво ниво..Иначе подобни проблеми като с полската Конституция биха се решили много лесно чрез взаимни консултации и решения, но Полша подходи доста агресивно и без желание за разбирателство, а с някакво желание за налагане - лошо
129
11
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Според мен, Полша бърка жестоко - естествено е като влиза страната в ЕС с цел живот без граници там, да синхронизира законите и конституцията си с тези от ЕС. Сега осъдиха Полша да плаща ежедневно над 1млн. евро за неспазване на европейските закони! какво им става на поляците, не ми е много ясно, но то ще се изясни...
128
4
 
1
 
! Отговори
До ВЪН преди 2 години
Добре де а ти знаеш ли колко са чиновниците тука в БГ? Споко знам, че не знаеш ама са над 350 000. Не за друго ми толкова хора работят в държавния чиновнически апарат! Така, че ако ми казваш, че заради едни 40 000 искаш да се махнем от ЕС то какво ще ми кажеш ОТ КЪДЕ ДА СЕ МАХНЕМ при 350 000 чиновника тука в БГ!? Кат си толкоз сведущ дай неква алтернатива!!!???
127
3
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
Абе не знам ама знам, че разделянето е зле! Отделно, че и америката и русията не искат обща европа! Ама да видим де, може пък този път източната част да се падне на америката апък западната на русията! Да видим!!!
126
4
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Другарю демократ, НЕсъюзът ЕС е разсечен от противоречия, непреодолими и обективни: Север - Юг /най-центробежното/, Запад - Изток, Англия - Брюксел, Вишеградска четворка - Брюксел и т.н. ФАЩ през 1999 г имат 31 % дял в СБПромишлен продукт, през 2002 г е 19,5. Азия вече 2 десетилетия изпреварва ЕС по томпове на икономическо развитие. Абсолютен аматьор сте в геополитиката и геоикономиката. Съсредоточете се в семейството, ако го имате, най-вероятно сте 0 там също.
125
13
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Както обикновено се случва тези дето копаят гроб на ЕС сами падат в него, що се отнася до разпада на ЕС само ми посочете коя е неговата алтернатива и не ми казвайте че това евроАзиатския коптор...А иначе ЕС е съюз на равнопоставени и суверени държави приели да спазват общи ценности и всеки може да го напусне когато поиска, със съответните последствия разбира се свързани с мита, търговия и облекчения за членовете на общността, британците вече го направиха без да се налага да им се пращат танкове
124
1
 
20
 
! Отговори
Shark преди 2 години
ЕС беше една хубава идея, но за съжаление си остана само като идея. Превърна се в империя за злато, а всяка империя неминуемо си отива. В историята примери бол. В миналото империите са просъществували по-дълго време, защото хората не са имало достъп до толкова много информация и начини за комуникация и масово движение. Сега е друго, затова и ЕС скоро ще си иде.
123
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСССР изкарал над 70 години... Ами ти ако идеш до Сталин какво ще му кажеш? Въобще ще имаш ли възможността да стигнеш до него? Да имаш - в ковчег. В СССР всичко да е еднакво за всеки. Аз като мога повече защо да се съобразявам ? Ами вече не е така - и чудеса. Хората които искаха да бъдат успешни са. И защо ли винаги предимно зад граница четем за велики бъгалрски постижения.
122
4
 
3
 
! Отговори
Храбра глупост преди 2 години
140 години от изказването на Енгелс за ролята на поляците в историята.
121
1
 
26
 
! Отговори
ВЪН преди 2 години
40 000 ЧИНОВНИКА само в ЕВРОПАРАЛМЕНТА. 40 000 хрантутника измислящи все повече бумащина и разход на хартия...... на ненормално високи заплати.ВЪН ОТ ЕУ
120
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС не е това, което беше. Опитаха да бъдат хегемони във всяко отношение и предстои разпад, ваксините и Полша са една от последните капки. Прекалиха евро другарите много!
119
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз казах "Те нали уш най - пропадналите, най - тъпите ." Такива са, да. И тъпите могат да вляяят. Ето, вие влияете на ЕС с глупостта си на антиваксърчета.
118
1
 
18
 
! Отговори
Аз казах преди 2 години
Алоо партия "гонят ме мамо руснаци" ... Всички недъзи на пропадналия ес .. на руснаци преписвате. Те нали уш най - пропадналите, най - тъпите ... Ама иначе казвате влияят на цял ес. Изберете си едно от двете. И се научете да бъдете обективни - как издайнически, проглушително мълчите за всички наглости сътворени от сащ и европа .... Е , една новина - те загиват, не бързо , смело и гордо .. по - скоро гният, бавно , като настъпан червей. Поздрави, горди и мъдри българи.
117
4
 
11
 
! Отговори
Добруджанец преди 2 години
Тия тектове си ги за.вр.ете.... Жена ми прави онзи ден антиген-положителен. Вчера правим ПСР нейтия отрицанелен моя положителен. И свамата имаве симптоми.