След 16 години на власт: Какво ще прави Меркел от тук нататък?

Тя няма да се върне към науката
Обновена: 9 дек 2021 22:00 | 9 дек 2021 21:52, Нели Христова
128
След 16 години на власт: Какво ще прави Меркел от тук нататък?
Снимка: БГНЕС

След 16 години на изтощителни европейски срещи на върха, късни коалиционни преговори и последователни конферентни разговори с държавни глави, Ангела Меркел обеща да прекара обозримото бъдеще, закачайки в килера плоските си черни обувки и четейки няколко добри книги.

Но новопоявилите се подробности за нов офис в центъра на Берлин и завоалираните намеци в интервюта предполагат, че светът може би все още не е видял края на кариерата на Меркел.

Новият канцлер на Германия Олаф Шолц положи клетва в двореца Белвю на президента в сряда по обяд, след което Меркел се "оттегли от политическия живот". Тя "няма да присъства на назначения в продължение на месеци", каза дългогодишният й говорител Щефен Зайберт, миналия петък.

На видеоконференция с парламентаристи от нейния Християндемократически съюз (CDU) във вторник, напускащата канцлерка каза, че ще остане на разположение за въпроси, но няма да дава никакви съвети публично.

Меркел отхвърли предложенията, че може да облече бяла лабораторна престикла и да се върне към научните изследвания със съпруга си, квантовият химик Йоахим, който наскоро удължи договора си като старши изследовател в берлинския университет Хумболт до 2022 г.

"Може би редовно ще говоря за връзката между нашия просперитет, изследванията и иновациите – но съм сигурна, че няма да правя никаква научна работа", каза тя пред Ройтерс миналия месец.

Откакто влезе в политиката в обединена Германия през 1990 г., тя едва имаше свободна минута, в която да обмисли какво може да я заинтересува след това, каза канцлерът на събитие през септември с нигерийския писател Чимаманда Нгози Адичи.

"Искам да помисля много внимателно в тази наближаващата фаза от живота ми върху въпроса какво се появява в мен", каза Меркел. "Искам ли да пиша, да говоря, да ходя, искам ли да съм у дома, искам ли да пътувам по света?", допълни тя.

Преместването й в родното й място Хамбург, където се говори, че канцлерката е закупила имот в богатото предградие Бланкенезе, беше отменено по време на кампанията й през септември, когато тя увери гражданите на североизточната част на Германия, че Берлин и Бранденбург ще остава център на нейния живот.

Тя със сигурност няма да "приеме първата покана, само защото се страхувам да не направя нищо", каза Меркел, докато приемаше почетна степен в университета "Джон Хопкинс" в Балтимор през юли.

Да не прави нищо не изглежда реалистична перспектива за Меркел или поне така предполага документ, който офисът й представи на комисия на Бундестага миналия месец.

Според официалното искане, което по-късно изтече в германската преса, Меркел е поискала бъдещия й офис на берлинския булевард "Унтер ден Линден" да има девет служители, двама от които офис мениджъри, двама специалисти асистенти, трима чиновници и двама шофьори.

За сравнение, нейният предшественик Герхард Шрьодер работеше от офис със седем служители, след като загуби от Меркел през 2005 г. Шрьодер, разбира се, побърза да остави петно ​​върху политическото си наследство, като постъпи на работа в руската газопроводна компания Nord Stream, само месеци след като напусна канцеларията.

Неговият предшественик Хелмут Кол, чиито стари офиси Меркел ще поеме, използва политическото си пенсиониране, за да създаде компания, предлагаща доходоносни стратегически съвети и лобистки услуги.

Първата жена канцлер на Германия ще намери вратата между политиката и бизнеса поне временно заключена: закон, приет през 2015 г., забранява на притежателите на високи политически постове да преминат директно към лобиране за поне една година и до 18 месеца.

След като навакса четенето по време на самоналожената си почивка, може би Меркел ще намери вдъхновение от роман, публикуван тази пролет. Криминалният роман на Дейвид Сафиър "Мис Меркел" представя канцлерката, която се оттегля в дачата си в квартал Укермарк на Бранденбург в североизточната част на страната, но скоро се отегчава и започва да разследва неразкрити убийства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да се вземат с нашият бидон бойко ще са хубава двойка.трябва само да научи български.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще си харчи кървавите пари саедно с афро лунгурите.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво ще прави??? За нищо не става тая!!!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се плющи с бедните африканци които си внесе надявам се. Че иначе тия нямат какво да правят.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да продължаваме да се интересуавме КАКВО ще прави ли? Ако ще да прави мекици на Александерплац - все това! )))
69
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ше отваря фондация и дом за н егри и талибани :)))
68
0
 
3
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Shte plete shushoni na vnuzite, deto gi njama
67
0
 
2
 
! Отговори
noema c kumapama преди 2 години
ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ШАНС!ИЛИ Е С ЛУЗЪРИТЕ, ИЛИ С НОРМАЛНОТО!
66
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ами ще прибере един катун доктори на науката от Азия и Африка. Да ги подпомага. Нали си ги покани.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слабо ме интересуват некакви швабски изкукуpuгали бабета ! Които я сложиха там на върха - те да я мислят ...
64
0
 
7
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 2 години
Дано не чуеме никога повече и нищо за нея.... Да я изправят пред международен съд за особено голямо предателство и вредителство....И в трудов лагер за свърши дните си!
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некой сириец белким я вземе за жена.Тя ще е много щастлива.
62
1
 
7
 
! Отговори
noema c kumapama преди 2 години
*** подлежи на изхвърляне на бунището! може и "разделено", ЗА ДА Е ЗЕЛЕНО!от мен никаква милост за меркел! направо на скамейката на нюрнберг 2. заедно с клинтън, обама и бай.дън!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://dnes.bg/slideshow.php?mreporter&id=6672&pid=36448
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гледа внуците, че да им помогне на 3-те си деца
59
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел е добра женица според мен, обаче явно е държат здраво от КГБ с един запис от младостта й, дето денсаше като разгонена девойка на некакво парти......:))) Иначе ми се струва свясна, всеки е правил глупости на млади години :)
58
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно ще превъзмогнем злините които сътвори тази персона.
57
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 години
То е едно много скромно място за отдих за престой за творческа работа, което няма да намериш там си почиват приятели, обсъждат, дискутират... Не е хубаво да им нарушаваш спокойствието, което им гарантирам ...
56
1
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 2 години
Требва да знаеш в цялата тази лудост бунгалото и пещта тип "Open heart" към него е едно от малкото много мирни шинтоиско местенца на тоя свят. Много е неприятно да се закачаш с това местенце ...
55
0
 
25
 
! Отговори
българин преди 2 години
Тази трябва да бъде съдена за опит да унищожи хриситиянската цивилизация,и да прекара старините си в затвор.Тя докара арабите в европа.