Какви санкции ще наложи ЕС на Русия?

351 членове на руската Дума ще бъдат наказани
22 фев 2022 15:15, Нели Христова
160
Какви санкции ще наложи ЕС на Русия?
Снимка: БГНЕС

Налагане на санкции на 351 членове на руската Дума, гласували за независимостта на Луганск и Донецк, и замразяване на руските облигации и кредитиране на Руската централна банка са част от първоначалния пакет от европейски санкции срещу Русия, който е на масата на ЕС.

Освен това Комисията и ЕСВД (Европейската служба за външна дейност) препоръчват да бъдат наложени санкции на 27 длъжностни лица и образувания (включително командирите на руските сили, нахлули в Украйна и три банки), участващи в отделянето на двата региона.

ЕС ще предприеме също мерки да ограничи достъпа на Русия до европейските финансови пазари.

"Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС да одобри пакет от санкции срещу Русия, състоящ се от четири блока: персонални санкции срещу лица, свързани с вземането на решение за признаване на Донецката и Луганската народна република, санкции срещу банки, финансиращи руските военни и други операции в Донбас, ограничения на достъпа на руската държава и правителство до европейските финансови пазари, ограничения върху търговията с отцепническите региони". Това беше заявено в съвместно изявление, публикувано от Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Пакетът беше обсъден сутринта от постоянните представители на държавите-членки (Coreper) и ще бъде обсъден отново следобед, след представянето на правните документи от Комисията, както от Coreper, така и от външните министри в Париж, на неформалния Съвет по външни работи. Решението може да бъде взето утре сутринта или малко след това.

По информация на "Катимерини", настоящият пакет има подкрепата на 26-те страни-членки, като унгарският представител изтъкна необходимостта от по-нататъшни дипломатически контакти с Москва и помоли да се консултира с Будапеща, преди да заеме окончателна позиция.

Комисията подготвя паралелен пакет, който ще се съсредоточи върху физически лица и образувания в отцепилите се региони, докато ЕС си запазва правото да активира по-строг пакет в зависимост от следващите ходове на Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 75 "Много ме кефят братушките," "Кефят те" щото си под 40 и не си спомняш каква мизерия беше под техния ботуш. Мноооого ви разлигави демокрацията, мнооого, та станахте всичките тррролове без работа. Ако се осъществи съкровената ти мечта, ще забравиш за тия екстри. Жалко, че точно демокрацията ни доведе такива в обществото - да им дава глас да викат силно. По-силно от нормалните хора.
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 г ЕС заплати смешни и пенсии.Извинявам се ама няма начин някога да съм за крадливи ,измислени и нагли държави.Не предавам прадедите си ,Русия е моя избор
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като им спрем вноса на айфони и руският елит ще свали Путин от власт.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До72 не може да бъде! - грешиш - не се е здрависал с Урсуслата а само и е кимнал
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забрана за внос на водка в Русия.
70
0
 
0
 
! Отговори
Гласове преди 2 години
От изоставена сгргада някога пълна с живот шепнат колко е приятно да имаш джакузи. Гласове от бункер шепнат колко било гадно да си в изоставена сграда.
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забрана за внос на айфони в Русия. Забрана за внос на картофи в Русия. Забрана за внос на газ и петрол за Русия. Много жестоки санкции.
68
4
 
12
 
! Отговори
1944 преди 2 години
Явно пак Червената Армия ще освобождава света от фaшaги.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсулче, чадо, запри са малко, без Турция, Индия, Иран и Китай както и да санкционирате ефект няма да има. Още една тръба тръгва с газ за Китай. Другата зима си купи дърва за огрев, че как сте я подкарали газта ще е 2000 долара а петрола 200. Замисли се малко, че айфона дето говориш по него е 80% made in China а не made in ЕС.
66
1
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
ЕС, Русия ли наказва или себеси?
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Налагайте, налагайте - и за Крим нали пак налагахте.Опърдявате мечешкия кочан само . Много ме кефят братушките, как и в устичката ви го набиват после.
64
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я що няма в санкциите спиране на руската газ ;))))
63
0
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Значимостта на действията на ЕС са обвързани и с авторитета на ръководителите на ЕК и ЕП.А колко е висок авторитета на г-жа фон дер Лайен е показал външният мин-р на Уганда-просто я е подминал и е отишъл да се здрависва с другите!това вече е втори случай след дивана на Ердоган!А когато на министъра посочили,че трябва да уважи г-жа Урсула той все пак отишъл да се здрависа,но с видимо пренебрежение!И в Африка не я приемат на сериозно.А кой взема на сериозно дресиран папагал,даже ако е титулован?!
62
0
 
16
 
! Отговори
Нато жендър преди 2 години
Не ми се вярва натовски командоси да пленят Путин. Едни френски се пробваха в бг и ядоха бая бой от случайни овчари
61
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите се скъсаха да се радват на "гениалните" ходове на Джуджака и да осмиват Запада, но продължават да стоят в страна член на ЕС и НАТО. Защо така, другаре? В Русия не е ли по-хубаво?
60
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Още малко да са репчи и Червената армия ше стигне до Брюксел :)))
59
1
 
13
 
! Отговори
ww преди 2 години
преди седмица зададоха въпроса на руски дипломат в Швеция какво ще правите ако ви усилят санкциите журналиста като чу отговора и онимя тои каза ние ви се......Ем на санкциите тогава вестниците бяха гръмнали с това заглавие
58
3
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОЛКО СА ЖАЛКИ ОТ ЕС НЕ Е ИСТИНА!!!
57
2
 
18
 
! Отговори
Потресен!!! преди 2 години
Как е възможно 'дипломирана Акушерка' - да дава тона и 'ръководи' Европейския съюз'???Каква е тази, какъв опит има за това? (освен че е известна като най корумпиранта минстърка на отбраната(!?) на Германия - може би да е добра референция за ЕС?)
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малии не санкции а смешка, хеле "ограничения върху търговията с отцепническите региони", тъй де без краварката в левия ъгъл :)))