Какви санкции ще наложи ЕС на Русия?

351 членове на руската Дума ще бъдат наказани
22 фев 2022 15:15, Нели Христова
160
Какви санкции ще наложи ЕС на Русия?
Снимка: БГНЕС

Налагане на санкции на 351 членове на руската Дума, гласували за независимостта на Луганск и Донецк, и замразяване на руските облигации и кредитиране на Руската централна банка са част от първоначалния пакет от европейски санкции срещу Русия, който е на масата на ЕС.

Освен това Комисията и ЕСВД (Европейската служба за външна дейност) препоръчват да бъдат наложени санкции на 27 длъжностни лица и образувания (включително командирите на руските сили, нахлули в Украйна и три банки), участващи в отделянето на двата региона.

ЕС ще предприеме също мерки да ограничи достъпа на Русия до европейските финансови пазари.

"Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС да одобри пакет от санкции срещу Русия, състоящ се от четири блока: персонални санкции срещу лица, свързани с вземането на решение за признаване на Донецката и Луганската народна република, санкции срещу банки, финансиращи руските военни и други операции в Донбас, ограничения на достъпа на руската държава и правителство до европейските финансови пазари, ограничения върху търговията с отцепническите региони". Това беше заявено в съвместно изявление, публикувано от Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Пакетът беше обсъден сутринта от постоянните представители на държавите-членки (Coreper) и ще бъде обсъден отново следобед, след представянето на правните документи от Комисията, както от Coreper, така и от външните министри в Париж, на неформалния Съвет по външни работи. Решението може да бъде взето утре сутринта или малко след това.

По информация на "Катимерини", настоящият пакет има подкрепата на 26-те страни-членки, като унгарският представител изтъкна необходимостта от по-нататъшни дипломатически контакти с Москва и помоли да се консултира с Будапеща, преди да заеме окончателна позиция.

Комисията подготвя паралелен пакет, който ще се съсредоточи върху физически лица и образувания в отцепилите се региони, докато ЕС си запазва правото да активира по-строг пакет в зависимост от следващите ходове на Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
20
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Наясно ли сте, че не съществуват толкова танкери в света, които да захранят Европа с втечнен газ? Оставете цената. Технологично няма как да се случи.
54
3
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсуло мобилизирай е врогейската армия да връща Крим и Донбас :)))
53
2
 
9
 
! Отговори
Когато преди 2 години
Фледаш зеленски виждаш бойко или кирчо. Всичко обещава нищо не изпълнява. А Когато гледаш путин виждаш терминатор, дошъл да защити джон конър и го защитава
52
4
 
11
 
! Отговори
Натовски младоженец преди 2 години
Русия ще си върне Цяла Украйна пред погледа на нато. Чакам с нетърпение нато да нападне Русия. Както ирак, либия, югославия, виетнам.Обаче май нато не им стиска. Ще убият Русия с декларации и санкции. Русия е в шок от санкциите
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да оди да му седне на канапето в Кремъл.
50
2
 
15
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
"ограничи достъпа на Русия до европейските финансови пазари" ... страхотно. И очаквано Русия ще ограничи достъпа на ЕС до руски газ. И нека мазалото започне сега. Тия ментално ощетени от ЕС да не си мислят, че тия ходове не са премислени предварително.
49
3
 
19
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 2 години
Целият български народ подкрепя братския съветски народ в борбата срещу фашизма и милитаризма!
48
3
 
15
 
! Отговори
Смях в залата преди 2 години
Щяла да ограничи достъпа на Русия до европейските финансови пазари.. А с какво ще плащат газта си по Северен поток.
47
0
 
0
 
! Отговори
не преди 2 години
го слу6аи льже те не му се хващаи на вьдицата
46
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ъъ Няма начин, трябва да се симулира масовост, че утре руските медии трябва да пишат каква огромна подкрепа има Путин в България от "българския народ" :)
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До УчителяМарш в час или те няма и в двора на училището
44
4
 
12
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 години
Леле леле! АКУШЕРКА на чело на Европейския Съююз - а той не може да роди Нищо смислено!
43
13
 
7
 
! Отговори
Учителя преди 2 години
Маллеее, много мирише на руски партенки тука бе...РОСТРОЛКОЛХОЗ яко се е рзсмърдял на спаружени у.ш.а.н.к.иЗа лакеите на Путин имам добра вест - Путаранката ще даде на най-мазния *** да го цунка по дъртото дупенце...
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсулке, Урсулкеееее само тоалетната хартия да ти спрат и ще изпаднеш в депресия и нервна криза. Къде сте тръгнали бе европейци? Не знаете како е режим на тока, на водата , купонна система, глад. Липса на стоки от първа необходимост....
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖендърлякЗабравяш че до Путин е мълчеливото човечеот Китай.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖендърлякЗабравяш че до Путин е мълчеливото човечеот Китай.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдъня умува дали пращането на руски миротворци се води агресия или нахлуване. Извъртяха си гъъъза по англо-саксонски. Най-набити ще са киевските фашаги, които чакат западна помощ. Само че Западът освен да се хили и да лицемерничи, друго не прави.Болгарушките и тях ги чакат високо сметки за бензин, газ, ток и парно. Да не говорим за инфлацията и глада. Така е, либераастията иска жертви. Урсулата истински ви съчувства!
38
1
 
9
 
! Отговори
Мавродиев запис преди 2 години
Гърч за герберунгелските изчадия.
37
2
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
А в санкцийте дали се включва мъжленцето и да не продава 'ваксинки' на Русия или той е изключен от санкций???
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито и санкций да налага, посоката е една. ЕС не е независима, и играе геополитическата игра на САЩ и Ингилизите.А тя е икономически заробен ЕС. Входа на суровини да е през САЩ, отделно пълен достъп до 500 мил. европейски пазар за стоките им.Това е известно отдавна, но имаше надежда Германия да отвоюва някъква независимост и отстои идеята да се развива с руски суровини. Смяната на Меркел бе индикация, че това няма да се допусне. Така че с или без признание на ЛДНР, санкциите са подготвени.