Какви санкции ще наложи ЕС на Русия?

351 членове на руската Дума ще бъдат наказани
22 фев 2022 15:15, Нели Христова
160
Какви санкции ще наложи ЕС на Русия?
Снимка: БГНЕС

Налагане на санкции на 351 членове на руската Дума, гласували за независимостта на Луганск и Донецк, и замразяване на руските облигации и кредитиране на Руската централна банка са част от първоначалния пакет от европейски санкции срещу Русия, който е на масата на ЕС.

Освен това Комисията и ЕСВД (Европейската служба за външна дейност) препоръчват да бъдат наложени санкции на 27 длъжностни лица и образувания (включително командирите на руските сили, нахлули в Украйна и три банки), участващи в отделянето на двата региона.

ЕС ще предприеме също мерки да ограничи достъпа на Русия до европейските финансови пазари.

"Европейската комисия предложи на Съвета на ЕС да одобри пакет от санкции срещу Русия, състоящ се от четири блока: персонални санкции срещу лица, свързани с вземането на решение за признаване на Донецката и Луганската народна република, санкции срещу банки, финансиращи руските военни и други операции в Донбас, ограничения на достъпа на руската държава и правителство до европейските финансови пазари, ограничения върху търговията с отцепническите региони". Това беше заявено в съвместно изявление, публикувано от Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Пакетът беше обсъден сутринта от постоянните представители на държавите-членки (Coreper) и ще бъде обсъден отново следобед, след представянето на правните документи от Комисията, както от Coreper, така и от външните министри в Париж, на неформалния Съвет по външни работи. Решението може да бъде взето утре сутринта или малко след това.

По информация на "Катимерини", настоящият пакет има подкрепата на 26-те страни-членки, като унгарският представител изтъкна необходимостта от по-нататъшни дипломатически контакти с Москва и помоли да се консултира с Будапеща, преди да заеме окончателна позиция.

Комисията подготвя паралелен пакет, който ще се съсредоточи върху физически лица и образувания в отцепилите се региони, докато ЕС си запазва правото да активира по-строг пакет в зависимост от следващите ходове на Владимир Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите на ЕС правят Русия по-силна и независима.
94
4
 
17
 
! Отговори
Ес сурикат преди 2 години
Половината икономика на ЕС е зависима от ресурсите и парите на Русия.Ес единствено могат да пишат декларации и да се правят на важни.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращай бежанците на източния фронт!
92
2
 
9
 
! Отговори
попитали: преди 2 години
Урсула фон дер Лайен колко му е гОООлем на таварищ паПутин ...и тя милата го показала на снимката...!
91
3
 
10
 
! Отговори
луд умора няма преди 2 години
Всичко което Путин им говори от 2007 г насам от речта в Мюнхен, всичко се сбъдна! "2010: Europe & Putin laugh about getting heat from firewood | 2021:"
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай за Инстанбулската конференция!
89
2
 
17
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 години
Какви санкции ще наложи ЕС на Русия? Спират доставките на розовите прашки и провеждането на ГЕЙ парадите в Москва и СИБИР...
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Припомнете ми, моля, защо ЕС не наложи санкции на Косово и неговите създатели САЩ? Много, много интересен въпрос.
87
2
 
8
 
! Отговори
фон дер Лайен преди 2 години
Те такъв ще го ядем !!!
86
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 2 години
На всеки 100 години западният свят се обединява срещу Русия,само за да изяде шамарите.И да се успокои през следващите 100.
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"351 членове на руската Дума ще бъдат наказани" - прави до стената? Мъмрене? Забележка в дневника? Писмо до родителите? Няма такава "журналистика" (с извинение)...
84
0
 
6
 
! Отговори
Пацифист преди 2 години
Когато заплатата е 610 лв и си заеършил харвард или колумбииския разбираш от всичко. Когато си нанесъл непоправими поражения на пп-слабия който е разчитал да му помогнеш го наричаш санкции за мир.
83
0
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
На тая името хич не и приляга на анатомията.Нещо няма тежест и изглежда смешно.Не случайно и Обонго/Одонго от Уганда я отсвири,като Ердоган.
82
0
 
16
 
! Отговори
Смях преди 2 години
То и оня турчин се опита да се прави на мъж, но после лично ходи при руснака да му се кланя. И за отплата му купи отбранителни ракети, нищо че е в НАТО . Сега тези какви ги говорят , искат да се изредят, и кавали ли да правят ? Само ще го ядосат, да им врътне кранчето постед зимата.
81
2
 
18
 
! Отговори
Натовски джeндъp преди 2 години
Да си играеш с Русия, не е като Сирия, ирак, югославия.Чакам с нетърпение часа на офанзива на нато.
80
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 83 "15 г ЕС заплати смешни и пенсии.Извинявам се ама няма начин някога да съм за крадливи ,измислени и нагли държави.Не предавам прадедите си ,Русия е моя избор" Я кажи какво работиш, бе, приятелщ, да видим кой безценен кадър е така недоволен от възможностите, които му е дала свободата! Познавам даже и свръхобикновени хора - но работещи, които си докарват много прилични доходи с работа. Един проссТ сервитьор взема по 5 бона по време на сезона. Какви хора сте?
79
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия да спре да им продава Мерцедес и БМВ и Ауди и Фолксваген пък ще видим.
78
2
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
Урсулка да нареди незабавно да се построи стена от Балтийско до Черно море - да се спре тази руска намеса! Верно че едно време СССР построи такава в Берлин - и това бе Лошо! Но Европейския съюз може да я направи хиляди километри - и това е Добро!
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какви санкции , освен да му пръ- днат на кО-ра ? Нали един път им спря газта, сега посред зима пак ли да го направи? Ще духат супата, тези сополанковци и да се радват, че все още имат топло .
76
0
 
11
 
! Отговори
Как какви преди 2 години
смешни, кви други..