Орбан: ЕС има нужда от нова стратегия за войната в Украйна

Според него санкциите не са проработили
23 юли 2022 15:37, Александър Попов
105
Орбан: ЕС има нужда от нова стратегия за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Европейският съюз има нужда от нова стратегия за войната в Украйна, каза унгарският премиер Виктор Орбан и заяви, че санкциите срещу Москва не работят, предаде Ройтерс.

"Необходима е нова стратегия, която да е фокусирана върху воденето на мирни преговори и изработването на добро предложение за мир, а не върху спечелването на войната", заяви Орбан в реч в Румъния. Преизбраният през април за четвърти пореден мандат политик подчерта, че Унгария трябва да стои настрана от войната в съседна Украйна. Орбан и преди е казвал, че Унгария не желае да подкрепя европейските ембаргови мерки или ограничаването на вноса на руски газ, защото това ще навреди на унгарската икономика, отбелязва Ройтерс.

В днешната си реч той заяви, че западната стратегия е изградена върху четири стълба: първият е, че Украйна може да спечели войната срещу Русия с натовски оръжия; вторият е, че санкциите ще отслабят Русия и ще дестабилизират нейното ръководство; а другите са, че санкциите ще навредят повече на Русия, отколкото на Европа и че светът ще се обедини в подкрепата си за Европа.

Орбан каза, че тази стратегия се е провалила и европейски правителства рухват "като в игра на домино", цените на енергията са се повишили и сега има нужда от нова стратегия. "Качили сме се в кола, и четирите гуми на която са спукани: абсолютно ясно е, че войната не може да бъде спечелена по този начин", заяви той пред свои привърженици.

Унгарският премиер каза също, че Украйна никога няма да спечели по този начин войната, "просто защото руската армия има асиметрично надмощие".

Според Орбан няма шанс за мирни преговори между Русия и Украйна. "Тъй като Русия иска гаранции за сигурността си, тази война може да свърши само с мирни преговори между Русия и Америка", каза унгарският лидер.

Орбан каза, че опасността от икономическа рецесия тегне над цяла Европа и е риск и за унгарската икономика.  Според анализатори увеличаването на БВП ще се намали до около 2,5 процента догодина. "Трябва да постигнем ново споразумение с ЕС, водят се такива финансови разговори и ще стигнем до споразумение", каза Орбан.

Брюксел и Будапеща водят спор за милиарди евро от европейските фондове. това се отрази неблагоприятно на форинта през последните седмици и принуди правителството на Орбан да обяви стъпки за намаляване на бюджетния дефицит и да отмени въведени преди години тавани върху цените на бензина и енергията и нови цени за домакинствата с по-високо потребление на енергия. Орбан каза, че запазването на ограниченията върху ръста на цените би струвало на бюджета само тази година над 2 трилиона форинта (5,15 милиарда долара).

ЕС спира отпускането на европейски пари за Унгария поради опасения от корупция при обществените поръчки. Освен това има забележки към независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. Будапеща отхвърля твърденията за корупция./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият държавен глава в ЕС, който мисли за държавата си и отстоява решенията си. Останалите като, Шолц, Макрон, Рошавия Боре и т.н. са безгръбначни марионетки, които са купени от САЩ и са готови да затрият нациите си само и само да напълнят банковите си сметки. Нашите ме котел и пък са готови за жълти стотинки да се продадат. Политическата каста в Европа е утайката на обществото
72
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Те всъщност и руснаците са най-вече северен угрофински народ. Даже не са говорили руски, по европейските степи. Има хора които помнят стария си език но са много малко - няма нищо общо с руския. Рус е била където е Украина и Белорус (Балторус по старому), горе е било Московско княжество - друга култура и обичаи. Взели са гръцкия превод на името Рус, както е била записана в Константинопол в документите, за да се обяват за легални наследници на Рус, само, че са го превели с О вместо У.
71
19
 
13
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Орбан че кой те спира ти ако искаш мини към руската федерация. ЕС даже няма да усети че си се махнал. Нито си фактор в производството нито нещо силна армия, просто си никой. Ако искате си създайте съе Вучич Унгаро Сръбската империя и си бъдете съюзник на Русия. Ние не сме длъжни да ти играем по свирката за да си ти добре маджарска ппппподлого
70
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде ние да речем - русофили, щото славяни, това-онова.Ами унгарците???Унгарците са угрофини, модьор, модьор бесилек, кезит чоколом! Нищо общо с русофилщината!Забравиха унгарската революция 1956 г., как бесеха руснаци по дърветата!!!
69
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбан на корбан!
68
16
 
9
 
! Отговори
До 83 преди 1 година
Слава на всички тия , дето за бутилка с олио и туба с газ, защитават Путин и Русия.
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай бе, чичо!! Къде остави НАТО?
66
13
 
17
 
! Отговори
вова велики преди 1 година
Тива е истински държавник, който не страхува да каже истината. А евросите само целуват дементиралите задни части на байдона
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един нормален и банда ***-ло'умни човекомразещи пси'хопати.
64
12
 
12
 
! Отговори
за Орбан наколянката преди 1 година
и тя е Унгария да бъде предупредена с изхвърляне от ЕС, заради такива като този селски терикат и двуличник Германия ще промени правилата
63
14
 
2
 
! Отговори
Н преди 1 година
Нормално е да се притеснява. Ако руснаците тръгнат на запад ще прецапат първо през тях и поляците.
62
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения европеиски политик които е с нормалални деиствия и мисли поне за сега. Гледа за добруването и оцеляването на унгарския народ за разлика от лидрите на останалите европеиски държави.
61
16
 
8
 
! Отговори
Слава преди 1 година
На всички, които за парче сланина и бутилка менте ракия защитават Украина.
60
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тезите на Орбан са едно към едно с исканията на Кремъл!Някой, да го попита, ако примерно Украйна беше нападнала Унгария, Орбан би ли се съгласил да отстъпи 20% от територията на Унгария, само и само мир да е?!
59
4
 
5
 
! Отговори
Напред преди 1 година
С Наркокоминтерна.Слава на Колумбия.Европол търси оръжия изпратени в Украина сред европейския криминален свят.
58
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За почитателите на Орбан: При положение, че граничиш с най богатите западноевропейски държави, да имаш по слаба икономика от Румънската си е чист резил. Това дърто плашило по скоро рано от колкото късно ще слезе от сцената, а може и да го тричат Унгарците на изпроводяк.
57
3
 
1
 
! Отговори
76 преди 1 година
Можете само да си вържете цър....
56
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЖАЛЪК ОРБАН! ЧЕ ТАЯ ОПОРКА Я КОПВА И ПОСЛЕДНИЯ *** ТУК ВСЕКИ ДЕН ПО 100 ПЪТИ! ПРЕЗ 1987 Г БЯХ НА ЕКСКУРЗИЯ В УНГАРИЯ. КАЗАХА НИ ДА НЕ ГОВОРИМ НА РУСКИ, ДА НЕ ЯДЕМ БОЙ! ЗАРАДИ 1956. НО УНГАРЦИТЕ ЯВНО СА РОБСКО ПЛЕМЕ, БЪРЗО СА ЗАБРАВИЛИ СМАЧКАНИТЕ МАДЖАРИ ПО УЛИЦИТЕ НА БУДАШПЕЩА ОТ СЪВЕТСКИТЕ ТАНКОВЕ!
55
7
 
10
 
! Отговори
Европейци преди 1 година
Защо свалите санкциите на руския петрол , газ, изкуствени торове. Няма ли таз и петрол от САЩ? САЩ пак ли ще ви хранят с фуражна царевица? Логично.
54
13
 
6
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
Тоз явно не чел историята на страната си и по-конкретно 1956-та. Я да видим ако ние върнем крана на тръбата през БГ и украинците на тази през Украйна пак ли ще говори за икономика.