ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите

80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна
290
ЕП призова страните от ЕС да осигурят жилища на ромите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейският парламент прие набор от препоръки, насочени към подобряване на несигурното положение на ромските селища в ЕС.

Ромите с цялото многообразие, което включва този термин, са най-голямото етническо малцинство в Европа и са изправени пред бедност и социално изключване в няколко държави членки, посочват членовете на ЕП.

Основните проблеми, на които трябва да се обърне спешно внимание, са липсата на достойни, десегрегирани жилища, до чиста питейна вода, електричество, канализация, съоръжения за преработване на отпадъчни води и отпадъци, както и продължаващата дискриминация и сегрегация на ромските деца в училищата. Членовете на ЕП подчертават също така липсата на здравни грижи, дългосрочната безработица, полицейските злоупотреби и неадекватния достъп до правосъдие.

За да се коригира тази ситуация, ЕП призовава за краткосрочни и дългосрочни стратегии, подкрепени с достатъчно финансиране от ЕС и от националните фондове, по-специално от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+), Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националните планове за възстановяване и устойчивост.

Държавите членки следва да разпределят средствата на регионално и местно равнище, за да отговорят по-добре на непосредствените нужди на ромите, живеещи в селища в ЕС. Трябва да бъдат отстранени всички пречки, включително преки и непреки форми на дискриминация, които възпрепятстват ефективното използване на средствата.

Комисията трябва да създаде механизъм за ранно предупреждение, който да идентифицира злоупотребите или неправомерното използване на европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и други средства на ЕС, предназначени за справяне с положението на ромите, казват евродепутатите. Те също така настояват Комисията постепенно да премахне маргинализираните ромски селища в целия ЕС до 2030 г. Включването на членове на ромската общност, които извършват качествена социална работа в селищата, би било начин да се убедят ромите да ги напуснат.

Членовете на ЕП призовават децата от ромски произход да бъдат надлежно включени в националните планове за действие по Европейската гаранцията за децата. Засилената Гаранция за младежта и "Еразъм+" трябва да се използват за насърчаване на социалното сближаване и заетостта сред ромските младежи. Те също така смятат, че участието и ръководните функции на ромите трябва да бъдат качествена цел в националните стратегически рамки за ромите, за да се насърчи социалното приобщаване и демократичното участие.

Накрая, те посочват неизползвания потенциал на високообразованите млади роми като двигател на положителна промяна.

Резолюцията беше приета с 486 гласа "за", 109 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се".

Според проучването на Европейския съюз за малцинствата и дискриминацията, 63% от ромите не учат, не работят и не се обучават, докато средната стойност за ЕС е 12%. 80% от ромите живеят под прага на риска от бедност в своята страна. 41% от ромите в деветте държави членки на ЕС, обхванати от проучването EU-MIDIS II, се чувстват дискриминирани заради ромския си произход в поне една област от ежедневието, като например търсене на работа, работа, жилище, здравеопазване и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още по темата: ромиЕПжилища за ромите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
Аврам преди 1 година
Сорос, да пукнеш дано
160
0
 
5
 
! Отговори
Слави преди 1 година
Социални помощи за мързел,кражби безнаказани,в ромските квартали търговия без всякакъв контрол от НАП,ХЕИ и др.,къщи палати без документи-остава да им осигори държ.и жилища.Да работим бунаците да храним ромите!
159
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да се изпрати снимка на този блок от Ямбол в ЕП за да и се радват всеки ден _ тъкмо ще имат имах за работа???????
158
0
 
15
 
! Отговори
Watch преди 1 година
Ние пари им осигуряваме всеки месец,сега и жилища трябва :(
157
1
 
22
 
! Отговори
Ей сеа преди 1 година
Нищо няма да им осигурявам. Който не работи няма да яде. Да им осигурява който ги гледа и хрантути в Западна Европа, хич и да не мислят да се връщат
156
0
 
32
 
! Отговори
Док преди 1 година
Както многократно съм отбелязвал, на следващото преброяване на населението ще пиша мен и децата роми. Даже няма да е лошо всички да го направим. И тогава спокойно може да пледираме за всички привилегии с които ги облагодетелстват. На мен ми писна да ме дискриминират. Сам си платих образованието. Сам си намерих работа. Не получавам никаква помощ от държавата, понеже "доходите ми надвишавали прага".
155
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ги вземат Борел и Урсула в Брюксел. Така и ромите ще са доволни. И сметките за вода и ток ще паднат, защото няма да ни ги разхвърлят техните. Реално имат ли разходи за нещо? А и каруците ще намалеят.
154
0
 
19
 
! Отговори
Друг преди 1 година
Тив от европарламента май не са виждали ром на живо!
153
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за глупости? 1. Ромите са по-добре от нас. Работят(или извършват престъпления) в чужбина, масово купуват жилищата в по-малките населени места2. А и по-горе са прави. Тея ще съсипят всичко, защото са неблагодарни и са свикнали да получават на готово или да си звемат..3. Ако ще има за ромите трябва да има и за бедните и нуждаещи се българи, но за съжаление едва ли. На това му се вика расова дискриминация, не мислите ли?Да живее ЕС, ЕП и техните гнили ценности.
152
0
 
31
 
! Отговори
Никой преди 1 година
И как само ги стопанисват не е истина. Попиляха общинските жилища в Търговище, неплатени сметки за ток, вода и пълен разгром. Да се осигурят жилища за българите, а не тия ***
151
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепям национално финансирана кампания за еднопосочни билети на дискриминираните към европейските столици
150
0
 
30
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Раомите окрадоха всичко каквото можеше да се краде.Станаха милионери ,а нашите родители просяци .На ром трябва здрав прът.
149
0
 
37
 
! Отговори
Няма пък преди 1 година
А за българите жилища? Искам безплатен апартамент и аз ! Защо аз трябва да работя цял живот за едно студио 30 кв.м да платя, пък на тях да им ги осигурим? И на укрите...и на братята от боята ....африканците и те хора , да ги викнем и тях да храним, че са малко хрантутниците на гърба на малкото останали работещи тук!!!
148
0
 
36
 
! Отговори
бг гето преди 1 година
Нещо са се объркали. Всичките колиби дето ползват са с безплатен ток и вода, дето ние го плащаме после. БХК направи така, че да имат повече права от другите хора. В бг най-защитавани са кучетата и сиганити. Песове бездомни или домашни си обикалят без наморници сер*ат и си апят на воля. Обикновения беден бял човек е нисша раса, която няма място под слънцето. Ай честито
147
0
 
34
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Как пък не. Защо не си ги вземете на запад, да ги дундуркате там? Единстввното което трябва да осигурим е еднопосочен билет. Живеели под прага на бедността-нормално, като не работят. Я да видим първо работещите бедни българи и за тях да се погрижим.
146
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газифицирани ли трябва да бъдат?
145
0
 
25
 
! Отговори
Франция преди 1 година
Един приятел ,барета от ДС, ми разказваше как са ги прибирали от Франция, като им събориха постройките в Болонския лес- уж франсетата ги били претърсили преди самолета, но нашите си знаят и те го направили - мачете, брадви, ножове и всякакви подобни - купчинка направили! Местните гледали с отворена уста! Другия път и те като нашите ги претърсили хубавичко!
144
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако от Възраждане бяха засегнали темата с добро решение по въпроса, щяха да имат 20% ,както си мислеха! Коста кажи какво правим тук?
143
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме решение от нашите политици по този въпрос!! То е ясно ,че ЕС искат да ни принудят още пари да отделяме за ***!! *** ли си , дискриминация ще има! Ако работят, плащат си тока, водата и т.н. , като всички, никой няма да ги дискриминира! Защо не дискриминираме турците, арменците и други общности в БГ? Не сме такива расисти като на запад, лицемерите!
142
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахха. Поредното лицемерие на ЕС. Тези от запада нямат насищане!!! Навсякъде в Европа , ромите са били на катуни и никой не им е продавал земя, защото са роми. България и Румъния стават първите в Европа, който им продават земя и те остават! Всички знаем как се развиват след това...Сега нашите се сетили, че тия никога няма да се интегрират! Другия път да им намерите някое кварталче в Париж, вместо да ни връщате!