Неяснота около задържаните български кораби в Румъния

Моряците са спокойни
25 мар 2023 15:35, Росен Стойчев
4

В пристанище Констанца остават задържаните три български риболовни кораба, заради нерегламентиран улов на акули. По случая тече разследване, съобщи Bulgaria ON AIR.

Красимир Петров е собственик на два от задържаните кораби. В момента се намира на пристанището в Констанца. Пред екипа ни признава, че са ловували акули.

Още по темата
"Проблемът идва заради акулата, не заради калкана. Калканът е позволен да се ловува до 15 октомври. Не знам какво следва, ще научим сигурно следобед. Нямаме обвинение, нямаме нищо", коментира собственикът.

Корабите и общо 10 моряци от екипажите им остават на пристанището в Констанца. Те са в добро състояние, имат вода и храна, но нямат право да напускат плавателните съдове.

"И тази сутрин ние бяхме в контакт с капитаните на трите плавателни съда, те потвърдиха, че отношението към тях е добро, те самите се чувстват добре, но си вървят съответните разпити, следствия. Изпратихме спешна нота до Министерството на външните работи в Румъния с искане за информация, имаме устна комуникация непрекъснато. Срещаме разбиране към нашите искания за информация и добро отношение към нашите граждани", каза посланикът на България в Румъния - Радко Влайков.

Има информация, че задържаните плавателни съдове са от Бургас, Варна и Каварна. "Рибарите, които извършват стопански риболов, са длъжни да знаят забраните, които действат в други страни и къде и кога, какво могат да ловят. Българският консул в Констанца се е свързал с тях. Българските власти са оказали съдействие на нашите риболовци и ако има нужда от наша страна ще окажем съдействие както на румънските власти, така и на нашите риболовци, които в момента са там", увери Ваня Стаматова.


4
Още по темата: Румъниякорабиbulgaria on air
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пропуснали факта че не се намират в България и че в други държави сегиз-тогиз спазват ограничения и закони
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В подобен случай се друсва голяма глоба и с плащането и, корабчетата се освобождават. Ако не я платят, конфискуват 1-2 корабчета, докато покрият дълга. Поне с плавателните съдове е лесно.
1
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
някъде четох че румъния е поръчала 130 ф35 от вчера няма молдовски езикима само румънски арестуване 3 бълг гемии с риба изводите си правете сами