Искаме спиране на вноса на украинско зърно до края на годината

Заедно с Полша, Румъния и Унгария искаме удължаване на срока
31 май 2023 17:00, Стела Стоянова
33
Искаме спиране на вноса на украинско зърно до края на годината
Снимка БГНЕС

България заедно с Полша, Унгария и Румъния, които получиха разрешение от Европейския съюз да забранят вноса на украинско зърно, поискаха продължаване на ограничението до края на годината, предаде базираното в Брюксел  електронно издание ЮРАКТИВ.

На заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел българският заместник-министърът на земеделието Георги Събев заяви вчера, че трябва  да се търсят дълготрайни решения за европейските производители.

Миналия месец четирите страни, които пострадаха от евтиния украински внос, договориха с Европейската комисия забрана на внос на украинска царевица, пшеница, рапица и слънчоглед до 5 юни. Те получиха от европейския бюджет 156 млн. евро (26 млн. за България), като компенсация за непродадената  продукция на фермерите.

По-рано ЕС либерализира целия внос от Украйна, за да подпомогне усилията на Киев да отблъсне инвазията на Русия. По този начин петте държави се превърнаха в транзитни пътища за украинско зърно, което не можеше да бъде изнесено през черноморските пристанища заради войната.

„Въпросът за конкурентоспособността на земеделските производители в Европейския съюз днес е по-важен от всякога. Извън финансовата подкрепа за стопаните е наложително да бъде намерено устойчиво решение в дългосрочен план за конкурентоспособността и оцеляването им“, посочи Георги Събев пред колегите си и добави, че макар да е добра новина удължаването на Черноморската зърнена инициатива с два месеца, това е само временно решение, което може да изчезне в разгара на тазгодишната кампания.

Още по темата

Събев настоя за общоевропейски решения като например гаранционни фондове и схеми, с които да се помогне на страните, които се нуждаят от вноса на продукти от Украйна и ЕС. Друго решение е подкрепа за бързо изграждане на складови мощности и инфраструктура за износ.

„За България е от съществено значение гарантирането на транзитната функция на коридорите на солидарността към други държави членки и трети страни. За да се гарантира стабилността на пазара, е важно мярката да бъде удължена и след 5 юни. От решаващо значение е Европейската комисия да продължи да наблюдава вноса на други чувствителни селскостопански хранителни продукти от Украйна и да бъдат въведени бързо превантивни мерки, ако е необходимо“, каза Георги Събев.

Според него заради тежката ситуация в сектора, породена от войната в Украйна, е необходимо изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката.

Европейският съюз прие окончателно миналата седмица нова регулация, която ще удължи безмитния внос на украински стоки за още една година. Това стана чрез гласуване в Съвета на ЕС, след като по-рано решението бе одобрено и от Европейския парламент.
 

 


33
Още по темата: УкрайнавносЕСзърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Офффф преди 3 месеца
До края на годината 😅😅😅
26
2
 
6
 
! Отговори
Що бре? преди 3 месеца
Да си плащат мито и да внасят :) Стига с тия укро-аванти!
25
1
 
2
 
! Отговори
Taliban преди 3 месеца
ЗЬРНАРИТЕ ЦЬРВУЛИ НЕ ПРОУМЯХА ЧЕ МОЖЕМ И БЕЗ ХЛЯБ АКО СЕ НАЛОЖИ НО НАЛИ ИМАХА ПОДСЬДИМИЯ БОЙКО...
24
3
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 3 месеца
ами нали там е целия номер бе, скъпо зърно, скъп хляб, парата отива да въоръжаваме украинските бандити, да плащаме на тяхните к-ур-ви по черноморието, а нашето зърно ще гние...
23
1
 
9
 
! Отговори
???? преди 3 месеца
Като имаме толкова много зърно защо хляба не е по 10 стотинки?
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най добре до края на века
21
3
 
5
 
! Отговори
Ивайло преди 3 месеца
Бабо Гицо, дреме му на народа за всички тези европейски изисквания измислени и хранещи една голяма пасмина от евро чиновници на гърба на обикновения убит от работа народ, който го скубят от всякъде. Тия евро *** непрекъснато измислят нови и нови правила уж за доброро и чистата храна, но това всичко е добре завоялирана машина за мангизи за една безполезна *** от чиновници не вършеш;и нищо. Туморни образувания изяждащи своя гостоприемник обикновения човек.
20
2
 
2
 
! Отговори
Баба Гица преди 3 месеца
До ивайло, може яйцата да са евтини от украйна, защото кокошките се хранят с фуражи, които там са много по-евтини. В европа има директиви - заповеди за щастливи кокошки по колко кв.метра им се пада, да са на земята, а не в клетка, с какво да се инжектират, какво да им се дава като добавка и т.н.. Тези заповеди не важат за украинските кокошки, които снасят чернобилски светещи яйца. Аз си гледам 7 кокошки. Готвя им всеки ден месо, риба, ориз и др.и им давам трева и ги пускам свободно. Щастливи са.
19
2
 
9
 
! Отговори
Ivaylo преди 3 месеца
Помня преди месеци около великден имаше яйца от Украйна на 23 ст. Сега при забранен внос няма яйце под 40 ст. Наще духачи искат да лапат мангизи. Как е възможно яйца от Украйна по време на война да са помевтини от наше родно производство.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма внос, а коридор. Житото влиза с камиони( щото с теснолинейката не може) и отива в Бургас, оттам с кораби в Африка. Обаче някои мафиоти открадват част от него и го преработват. Проблемът е тук, не в Украйна. Охранявайте камионите, да не се отклоняват,както правят румънците. И няма да има проблеми
17
2
 
9
 
! Отговори
ИСКАТЕ--АМА НЕМА преди 3 месеца
СТИГА СТЕ ПЪЛНИЛИ ГУШИТЕ ОТ СКЪПИЯ ХЛЯБ НА НАРОДА!!!!!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От цялата работа разбрах едно. Нямаме право на елементарно самостоятелно решение. Дано все пак нещо проникне през нечии дебели глави.
15
7
 
8
 
! Отговори
Авс5565 преди 3 месеца
Еи тия хиени от усраина попиляха Бг земеделието затворете границата
14
1
 
8
 
! Отговори
Аха преди 3 месеца
Продължение на зглавието: за да можем ние да продаваме на тройно повече и на далавера
13
0
 
7
 
! Отговори
Натовеца преди 3 месеца
Зърното от Келмитский да го изпратят за Англия :) аз лично ще финансирам превоза :)
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
абе тези не си продадоха зърното, когато се търсеше, чакайки цените да се качат още, та още да облажат, но цените паднаха и сега реват реколтата не била реализирана... алчност
11
1
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
До Анонимен 4 И от всичко руско си отказахме. Не става.
10
1
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
Защо трябва да искаме ? Можем сами да си решим проблема. Дойде време за жътва , а силозите пълни.Производителите на зърно без печалба. Хляба с двойна цена.
9
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
Когато изгоните двамата парашутисти,тогава ще стане.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
то туй зърно е последно качество ако може хич да не го внасяме ще е най-добре.