Южна Корея с амбиция да е четвъртата военна индустрия в света

Политологът Владимир Шопов пред Bloomberg TV Bulgaria
8 дек 2023 22:45, Анисия Иванова
21
Южна Корея с амбиция да е четвъртата военна индустрия в света
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На срещата между Китай и ЕС вчера не се очакват еднозначни решения, засягащи по-дълбоките разногласия между страните и не се очаква развитие сред разделителните линии. Срещата е преминала в последователно и изчерпателно заявяване на темите, на които настояват двете страни, като в последните години тези теми се увеличават, а не намаляват. Южна Корея има цел да се превърне в четвъртата военна индустрия в света до 2027 г., това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Пекин е домакин на среща на върха между Китай и ЕС, която е първа от четири години насам, като китайският лидер Си Дзинпин се е срещнал с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

От тази среща не се очакват еднозначни решения, засягащи по-дълбоките разногласия между ЕС и Китай и не се очаква развитие сред разделителните линии, каза Шопов. Гостът обясни, че това е стандартна и поредна такава среща, но различното сега е, че двете страни имат по-ясно оформена представа и нагласа една към друга, което затруднява постигането на съгласия. Срещата е преминала в последователно и изчерпателно заявяване на темите, на които настояват двете страни, като в последните години тези теми се увеличават, а не намаляват.

Анализаторът смята, че Китай има едно подценявано предимство – икономическата асиметрия по отношение на пазарния достъп, която бе приета от Запада при интеграцията на азиатската страна в световната икономическа система. За преодоляването на асиметрията ще е нужен по-силен европейски натиск. На тази среща голяма част от разговора е бил посветен за негласната и понякога гласната подкрепа на Китай към Русия, смята гостът.

"Наскоро излязоха данни; вече над 80% от стоките с двойна употреба, които достигат до Русия, преминават или през Китай, или през Хонконг. И дори и неофициално се разбра, че Брюксел обсъжда възможността една доста сериозна група от китайски компании да бъде включена в 12-тия санкционен пакет, насочен срещу Русия, което вече ако се случи би било една сериозна ескалация и би довело до влошаване на отношенията.“

В последните години се забелязва желание от страна на Пекин за диалог, но в такива срещи е най-важно да се чуят приоритетите, с каква острота се поставят те и каква е готовността за остри мерки от някоя от страните по тях, но това няма как да бъде разбрано от официалната информация след подобни срещи, каза гостът.

"Ключовото в тази ситуация, според мен, ще бъде да видим, след изборите за Европейски парламент и след създаването на нова Комисия в средата на идната година, как точно ще изглежда европейският подход спрямо Китай, защото без да избързваме; от сега се вижда, че радикално десните партии ще бъдат доста по-силни вътре в него (ЕП); Тогава ще бъде моментът, в който евентуално можем да станем свидетели на един следващ етап, в който Европа ще е по-склонна да реагира“.

Рамковото споразумение подписано от Полша и Южна Корея за закупуване на оръжие за над 22 милиарда долара, показва желанието на азиатската страна да заеме нова позиция в глобалната военна индустрия. Това желание бе породено, преди около 10 г., от силно милитаризиращия се Китай, несигурността от съседството със Северна Корея, която задвижи своя ядрена програма и агресивното поведение на Русия, каза гостът.

Пред Южна Корея се отвори неочаквана ниша, смята гостът, тъй като много азиатски страни имат желание да сменят застаряващите си руски оръжия, като Южна Корея се опитва да направи сделки с Мианмар, Филипините и Виетнам.

Южна Корея има цел да се превърне в четвъртата военна индустрия в света до 2027 г., като в началото на века е била едва 31. Изисква се много голяма експанзия за постигането на това начинание.

"Един от подходите е видим в случая с Полша – бърза реакция и комуникация с държави, които са подложени на някакъв риск, свързан със собствената им сигурност, какъвто е случаят с Полша; Техният подход е много агресивен, той е агресивен и по няколко други причини. На първо място, разбира се, военната индустрия се развива на гърба на много силните технологично напреднали индустрии и производства; на практика без тях те няма как да се превърнат в този играч, който имат желание да бъдат“, коментира гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейки, я ни припомнете "Колоса" Прроссия на кое място е? А недоразумението КНДР, влиза ли в топ 100? или е към 300+ място? Даааа, комунизъма е много добър в разпределяне на вакума и мизерията. Ако Египет стане комууунделски, няма да имат пясък до 5г., а ако пратим баба Куури и Гечев, ще изпълним петилетката за 3г., ура др0гаре!
17
3
 
6
 
! Отговори
Петров преди 4 месеца
а бългерия има 5 милиона жители от които 2 милиона ромалееееееее
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 11Южна корея е в демографски колапс.))))Верно ли? Затова ли Ю. Корея при по-малка територия от КНДР има 52 млн. жители, а КНДР 24млн.
15
9
 
5
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
Дали са имали среща със Си Дзимпин, пуделите мърсулка и шарл, или пак са ги наритали в ъгъла... Нещо, няма снимков материал от таз среща... ===)))
14
5
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 4 месеца
До Анонимен 4 КНДР...? Нито е Народна , нито е Демократична.Държава концентрационен лагер.
13
5
 
2
 
! Отговори
Бах мама му. преди 4 месеца
Ааа не. Кимчо не дава. Ха,ха . И плаче че няма много момчета за войната. Ами майките гладни бе. Не им е до секс.
12
7
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 4 "Армията на КНДР е силно изостанала спрямо Ю. Корея,и ако не е ядреното оръжие Ю. Корея отдавна да ги е помлела." - затова БРАВО на Ким, Обединителя на двете корени!
11
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 4 "Южна Корея прави най-добрият танк в света К-2.От начало се поизложиха с двигателя и се наложи да го заменят с немски." - НЯМА как да е даже добър Най-доброто което немците са правили в последните 25 години за армията са униформите за бременни танкистки, които Урсулата поръча. Факт.
10
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Браво! ЕС трябва да се капсулира като СИВ, та да изчезне още по-бързо!
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Южна корея е в демографски колапс.
8
4
 
7
 
! Отговори
До8 преди 4 месеца
Що зеля наркото като обикаля света да проси кво, нищо не казваш.
7
8
 
10
 
! Отговори
Я Руский преди 4 месеца
Шаман го каза! Майка Русия е първата и единствена сила. Останалите са натегачи.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Корейците са доста кадърен народ, трябва да се обединят двете кореи, братя разделени по политически причини. Тръмп беше задвижил процеса, но го спряха
5
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 4 месеца
Информацията ти е частично вярна. Произвеждат аналог на Ф15, не на Ф22. САЩ не са дали технологията му на никой съюзник. Дори на Япония. А тя искаше да купи, не да произвежда!
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Южна Корея прави най-добрият танк в света К-2.От начало се поизложиха с двигателя и се наложи да го заменят с немски. К-2 единственият танк в света, който отговаря на всички съвремени изисквания на НАТО. Полша е поръчала 850 танка. Освен това Ю. Корея произвежда дубликати на най-добрият самолет Ф-22,,Раптор".Артилерията на Ю. К.също е една най-добрите в света.Армията на КНДР е силно изостанала спрямо Ю. Корея,и ако не е ядреното оръжие Ю. Корея отдавна да ги е помлела.
3
8
 
8
 
! Отговори
Безимен. преди 4 месеца
ние каква сила сме ??? Със толкова заводи за боеприпаси? А сме принудени да купуваме само от 1 доставчик .Щото така е било най демократично да се купува само от най Демократичната страна .Нищо че после парите вземаха а стоката не дадоха .
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
3нaчи Kимчo шe e тpeтa...
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В ЕС се произвеждат 9,2 - 9,4 милиона автомобила а в Китай се продават по 25 милиона на годиниа и пазара расте . Освен това ЕС е фалирал и се свива потреблението . В тази позиция само Китай може да диктува условия . А са Южна Корея не съм убеден .В разгара на натовската криза за снаряди цената на един 155 мм натовси снаряд стигна 8 000 долара . Това е начина да загубиш война срещу Русия Китай и Северна Корея . Като разчиташ на скъпи снаряди и ракети :) Това не свърши работа дори срещу талибаните