Кукленият фестивал "Пиеро" за възрастни предлага 37 различни събития

Фестивалът ще се проведе от 24 до 29 септември
21 сеп 2021 01:00, Ния Христова
5
Международният куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" ще се проведе за поредна година в Стара Загора, а в програмата му са включени 37 различни събития.
 
"Въпреки че фестивалът, който ние правим, е Международен куклено-театрален фестивал за възрастни, единственият в България, но ние работим и за децата. Като творци ние стъпваме върху едни много добри корени в България, признати от световната куклена гилдия", каза режисьорът на кукления театър в Стара Загора Цвети Пеняшки пред Bulgaria ON AIR.
 
"Може да популялизираме това изкуство. Това е и основната мисия на фестивала - все повече хора да идват и да гледат куклен театър за възрастни, защото смятаме, че той има средствата да разказва сериозни и истински теми, така че хората да останат развълнувани", допълни Пеняшки пред Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че фестивалът има и конкурсен характер.
 
"Тази година имаме 11 спектакъла в програмата. 3 от спектаклите, които ще гостуват, са от чужбина - "Мала страна" от Франция, Банска Бистрица - Словакия, третата трупа, която е от чужбина, е от Унгария. Един от творците, които са в "Мала страна", е бил част от трупата на Филип Жанти - французин, един от основоположниците на т.нар. "Кукленият театър за възрастни", посочи той.
 
"Имаме награда "Гран При", която е за цялостен спектакъл, след това наградите са за мъжка, женска роля, музика, сценография", подчерта Цвети Пеняшки.
 
Фестивалът ще се проведе от 24 до 29 септември.
 
Вижте целия разговор във видеото.

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо взимат интервю от куклата?
2
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 3 седмици
Кукли за възрастни... надуваеми ли са :)))
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България има традиции в кукления театър, предимно детски. Те трябва, да се пазят и развиват.