Кукленият фестивал "Пиеро" за възрастни предлага 37 различни събития

Фестивалът ще се проведе от 24 до 29 септември
21 сеп 2021 01:00, Ния Христова
5
Международният куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" ще се проведе за поредна година в Стара Загора, а в програмата му са включени 37 различни събития.
 
"Въпреки че фестивалът, който ние правим, е Международен куклено-театрален фестивал за възрастни, единственият в България, но ние работим и за децата. Като творци ние стъпваме върху едни много добри корени в България, признати от световната куклена гилдия", каза режисьорът на кукления театър в Стара Загора Цвети Пеняшки пред Bulgaria ON AIR.
 
"Може да популялизираме това изкуство. Това е и основната мисия на фестивала - все повече хора да идват и да гледат куклен театър за възрастни, защото смятаме, че той има средствата да разказва сериозни и истински теми, така че хората да останат развълнувани", допълни Пеняшки пред Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че фестивалът има и конкурсен характер.
 
"Тази година имаме 11 спектакъла в програмата. 3 от спектаклите, които ще гостуват, са от чужбина - "Мала страна" от Франция, Банска Бистрица - Словакия, третата трупа, която е от чужбина, е от Унгария. Един от творците, които са в "Мала страна", е бил част от трупата на Филип Жанти - французин, един от основоположниците на т.нар. "Кукленият театър за възрастни", посочи той.
 
"Имаме награда "Гран При", която е за цялостен спектакъл, след това наградите са за мъжка, женска роля, музика, сценография", подчерта Цвети Пеняшки.
 
Фестивалът ще се проведе от 24 до 29 септември.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо взимат интервю от куклата?
2
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кукли за възрастни... надуваеми ли са :)))
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има традиции в кукления театър, предимно детски. Те трябва, да се пазят и развиват.