Трябва да се води статистика на гейовете и бисексуалните мъже

Гей и бисексуалните мъже са в повишен риск от СПИН
4 авг 2008 09:45,
5
Трябва да се води статистика на гейовете и бисексуалните мъже
Снимка: БГНЕС

Мъжете, които правят секс с други мъже са 19 пъти по-застрашени да бъдат инфектирани с ХИВ-вируса от общото население - все още игнорирана заплаха в много страни, гласи най-ново изследване, цитирано от Ройтерс.

Докладът на Американската фондация за изследване на СПИН предполага, че групата, която от самото начало е най-рискова за фаталния и нелечим вирус - гей и бисексуалните мъже - остава в най-рискова ситуация, дори когато пандемията се разрасна дотолкова, че засяга жени и деца.

Фондацията е прегледала 128 национални доклада, предадени на ООН агенцията UNAIDS, за да установи, че 44% от тези страни нямат данни за гей или бисексуалните мъже.

Изследването, представено на глобалната конференция за СПИН в Мексико Сити заключава, че правителствата и глобалните здравни организации не са успели да отговорят на нарастващата епидемия от ХИВ сред мъжете, които правят секс с други мъже.


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
tozi d-r ivanov ne pishe po temata. a tya e - ima li geyove i kolko sa te u nas? statistika razbira se i za tova nyamame! i vaprosat beshe iskame li da imame takiva sasedi. nie ne znaem i kolko sa ni prostitutkite. a kolko sa HIF-POZITIVNITE U NAS, VYARVATE NA VARLEVA - JALKO!
3
0
 
0
 
! Отговори
Dr. Ivanov преди 14 години
Според статистиката* за България:677 са регистрираните заразени с ХИВ в България. Това съобщи Тонка Върлева, Директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" по време на семинар на тема "Превенция на ХИВ/СПИН сред младите жени и бъдещите майки". Само от началото на годината са регистрирани 79 случая на ХИВ-позитивни, 18 от тях жени. По думите на Върлева България се намира в един от регионите с най-бързо разпространение на вируса. Над 25000 души са регистрираните заразени в страните от Югоизточна Европа.Разпространението на вируса става главно по сексуален път - 90,5% от случаите. 5,1% от случаите са заразени при венозна употреба на наркотици, 3,6% от случаите са чрез кръвопреливане, а при 0,8% вирусът се е предал от майката на детето.2% от заразените с вируса са на възраст под 15г., 5% - между 15 и 19г., 12%-между 40 и 59 г. и 8% над 50г. От всички серопозитивни в България 67,3% са мъже. Най-много са регистрирани в София-25%.Д-р Върлева съобщи, че тази година е регистриран случай на заразяване с вируса на 16-годишно дете, което е наркоман и води рисков полов живот.По думите на Върлева е много тревожен фактът за намаляването на долната възрастова граница на заразяващите се с ХИВ в България. Тя бе категорична, че трябва да се въведе в училищата задължителен час заздравно сексуално образование. В момента в 120 училища в страната има въведен такъв свободно избираем предмет.В страната са оборудвани 15 кабинета за анонимни, безплатни изследвания и консултиране за ХИВ/СПИН, пет нископрагови центрове за интравенозни наркомани, седем здравносоциални центрове в ромски квартали, 15 мобилни кабинета за изследвания , три сектора за лечение на пациенти и две Национални референтни лаборатории.По принцип в България напоследък преобладават случаите на инфектиране при хетеросексуални контакти. Също така се смята, че ще се увеличи броят на заразилите си наркомани.
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
а защо да няма изследване и за обикновените ***|дераси?...
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
ima li u nas statistika, kolko sa gey'ove kolko lezbiiki? ne sam chuvala! nie ne znaem i kolko sa prostitutkite! za tova izsledvane, koeto tsitirate, dali ima danni za Balgaria ili i tam sme lagali? tova da niroblema!