С йога борим настинките и грипа

Магдалена Чавдарова в интервю за Puls.bg
17 фев 2012 14:32,
1
С йога борим настинките и грипа
Снимка: Reuters
Магдалена Чавдарова започва да се занимава с йога през 2005 г. в търсене на здраве и хармония. Срещата й с йога прераснала в любов за цял живот. Лятото на 2011 г. Магдалена намира своя учител в лицето на Кристос Павлу, който й открехва вратата на Айенгар йогата.
Към настоящия момент тя води уроци по йога в InSight Yoga Studio в София.
 
Защо йога е полезна и през зимния сезон?
 
През зимния сезон обикновено предпочитаме да се заседяваме на топло, даваме превес на хапването и пийването – обикновено изпадаме в летаргично настроение, съпроводено с настинки и хреми.
 
Йога ни помага да повишим своя тонус, като раздвижим цялото тяло. Съответно пък по-доброто кръвоснабдяване ни помага да сме по-устойчиви на вируси и инфекции. Жените, например, по-трудно понасят зимата зарази студа. Йога е отлично средство, с което те могат да закалят телата си и да станат по-малко зиморничави.
 
Цялата философия на йога се стреми към по-здравословен и осъзнат начин на живот – съответно, приемайки йога в своя живот, човек става по-здрав и устойчив на болести и стрес.
 
Кои са асаните които стимулират имунната система и могат ли те да се използват и за подобряване работата на други системи и органи?
 
В системата на Айенгар йога има специално разработен комплекс, който стимулира имунната система. Този комплекс е хубаво да се практикува най-много два-три пъти седмично, като през останалите дни, човек може да прави традиционната си практика.
 
Имуностимулиращият комплекс включва асани, които в последователен ред притискат или опъват областта на гърдите и щитовидната жлеза. Такива асани са стойка на глава - Сиршасана, свещ - Сарвангасана, рало - Халасана, риба - Матсясана, но всички те е хубаво да се практикуват и овлядават под ръководството на опитен учител. Важно е да се знае също, че не всеки може да прави всички асани – някои от тях не се препоръчват, когато жените са в цикъл, при високо кръвно налягане или високо вътреочно налягане. Тогава дадените асани се модифицират, така че да са едновременно безопасни, но и да носят своята полза. В системата на Айенгар се използват множество помощни средства като колани, подпори и одеала, за да може асаните да станат достъпни за по-широк кръг от хора.
 

Продължението на интервюто можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари