Кой е най-ефективният метод в борбата с анорексията?

Зависи от формата на заболяването
Обновена: 4 ное 2013 16:17 | 4 ное 2013 14:10,
3
Кой е най-ефективният метод в борбата с анорексията?
Източник: Reuters

Анорексия нервоза е едно от най-фаталните психически нарушения според проучване. В състава на изследователския екип влизат учени от десет различни германски центрове за изучаване и борба на хранителните нарушения. Досега не е имало толкова мащабно клинично проучване, което да оценява ефикасността на различните терапевтични методи при различните хора в борбата с анорексията. 

Проучването установява, че жените, при които анорексията не е в тежка форма, терапията в извънболнична обстановка е изключително успешна и те продължават да подобряват своето състояние, дори след края на терапията. 

Заболяването се характеризира със силно отслабване и страх от натрупване на килограми, ниско самочувствие, честа поява на депресия, а също така и липса на менструация при жените. 

Един процент от населението в глобален мащаб страда от анорексия. Заболяването изкривява представата за начина, по който тялото изглежда, и по-конкретно за натрупаните килограми. То може също да бъде свързано с преяждане, чувство на безпокойство и други нарушения. 

При дълги периоди на глад, хората с анорексия могат да развият и по-сериозни симптоми, сред които изтъняване на костите, косата, суха кожа, лека анемия, увреждане на мозъка, ниски нива на кръвното налягане, летаргия, мултиорганна недостатъчност. 

В проучването участие взимат 242 жени, които експертите наблюдават за период от 22 месеца. Десет месеца от тях са отделени за терапия, а останалите 12 са наблюдение. Участничките са разделени в три групи, като на всяка група е назначен различен психотерапевтичен метод на лечение, а целта е да се установи кой от тях е най-ефективен. Сесиите са едноседмични за период от 10 месеца. 

Първият метод е психодинамична терапия, която помага да се „проникне“ в подсъзнанието, за да се открие причината за емоционалния проблем или нарушение. Когнитивноповеденческа е другият тип терапия, използвана в проучването, която включва социални умения и разрешаване на проблеми. Последният вид е стандартната психотерапия – най-често използваният метод за лечение на анорексия. 

Учените установяват, че двата нови метода бележат по-голям успех при лечение на това заболяване, в сравнение със стандартната терапия. Участниците и от трите групи имат подобряване на състоянието си след края на проучването. Най-успешен според изследователите обаче се оказва методът на психодинамична терапия.

Проучването е публикувано в сп. The Lancet.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Иван Пешев до 2 преди 10 години
... и халвица за десерт, има една специална рецепта, давам я за всички анорексички, булимички и т.н. Слагате 2-3 лъжици масло да се стопят на ниска температура после добавяте 2-3 буци тахан халва в маслото докато и те се разтопят. Внимавайте понеже пари , яде си топло.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анти-анорексик преди 10 години
Кюфтета, пръжки, сланина и червено вино.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кое е най-ефективният метод в борбата с анорексията?Отговор: Яденето