Нов метод "улавя" туморните клетки

Ще предотвратява метастазите
9 яну 2014 18:00,
3
Нов метод "улавя" туморните клетки
Източник: Reuters

Туморните клетки в кръвта могат да бъдат унищожени, а разпространението на рака из организма – предотвратено, благодарение на „лепкави топки“ според ново проучване. 

Най-опасният стадий на туморното заболяване е когато то се разпространи по другите органи на тялото. Близо 90% от фаталните случаи, вследствие на тежкото заболяване, са свързани с метастатичен рак.

Учените от Корнелския университет в САЩ са разработили наночастици, които остават в кръвообращението и унищожават мигриращите ракови клетки, когато осъществят контакт с тях. 

По време на проучването изследователите „закрепят“ протеин, унищожаващ раковите клетки, заедно с други белтъци, към много малки лепкави сфери или наночастици. Когато бъдат инжектирани в кръвния поток, те се прихващат към белите кръвни клетки. 

Тестовете показват, че белите кръвни клетки се сблъскват с всички ракови клетки, които се „откъсват“ от основния тумор и се опитват да се разпространят в организма. Контактът с прикрепения от учените протеин унищожава „клетките бегълци“, сочат резултатите. 

Изследователите смятат, че този метод може да бъде използван при пациенти с агресивен рак, като с помощта на наночастиците се предотврати неговото разпространяване. 

Проучванията все още са в начален етап и са нужни допълнителни такива, преди да се пристъпи към тестване на иновативния метод върху хора. 

Засега данните не установяват никакви странични ефекти върху имунната система, увреждане на други кръвни клетки или вътрешната обвивка на кръвоносните съдове. 

Данните от проучването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Повече информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
ВСЯКА СЕДМИЦА ИМА ПУБЛИКАЦИИ КАК НЯКОЙ АМЕРИКАНСКИ ИНСТИТУТ Е ПРЕБОРИЛ РАКА, А ЧЕРНО НА БЯЛО - НИЩО.А ТОЛКОВА ХОРА СЕ НАДЯВАТ! НЕ Е КОРЕКТНО НЯКАК!
2
0
 
9
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 10 години
Медицината винаги ще напредва, така че подобни прекрасни открития ще ни спохождат все по-често! Дано бързо влезе в употреба!
1
1
 
0
 
! Отговори
titi преди 10 години
ne znaia