Балнеолечението в България

Какви са видовете лечебни води?
Обновена: 9 яну 2015 14:18 | 6 яну 2015 14:05,
6
Балнеолечението в България
Източник: Reuters, архив

В балнеотерапията се прилагат минерални води с лечебна и профилактична цел. Ефектите от приложението им може да се проявят непосредствено след процедурите или да са отдалечени във времето.

У нас са известни над 200 хидроминерални находища.

Произходът на минералните води е най-често дълбоко от земните недра. Техният минерален състав носи паметта на преминатите земни пластове и съдържа освен разтворени минерали и газове, придаващи допълнителна специфичност на водите. В повечето случаи температурата на последните не надвишава 100 градуса.

Класификацията на водите се извършва на базата на преобладаващото в тях количество разтворени йони и газови молекули. Сред най – често срещаните газове с лечебно действие са въглеродният диоксид, сероводородът и радонът. Последният се получава от разпадащи се радиоактивни скали, през които преминава минералната вода.

Три са начините на приложение на минералните води.

При външно приложение прицелният орган е кожата. Комбинираните въглекисело - серовъглеродни бани подпомагат киселата реакция на потта и нейното защито бактерицидно действие. Други минерални съставки увеличават кръвотока на аплицирано място и реализират трофичен и регенераторен ефект.

Незначителна част от минералите имат способността да проникват през кожата и да оказват системно влияние върху цялото тяло. В повечето случаи, обаче, минералните съставки активират отделителната функция на кожата по отношение на токсични продукти и отпадни вещества.

При кожното приложение по-изразено е неспецифичното локално въздействие на водата. Питейното и приемане е с ефекти, концентрирани основно върху гастро- интестиналния тракт и с по-значително влияние върху целия организъм поради попадането на част от минералите в кръвното русло.

Още за видовете балнеолечение четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
За здравето на цебият организъм пийте гола вода!!!:))))
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България имаме бол вода и земя и и правим калтова е цитат не съм го измислил аз.
2
0
 
0
 
! Отговори
ДО 1 преди 9 години
Прав си, но последните 25 г те са достъпни само за определени хора.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Макар и написана като лекция пред студенти, статията показва богатството ни на лечебни води, които, за съжаление, не умеем да използваме пълноценно.