Как се диагностицират и лекуват болестите на надбъбречната жлеза?

Интервю с д-р Милена Божилова
5 мар 2015 15:52, Румяна Тасева
1
Как се диагностицират и лекуват болестите на надбъбречната жлеза?
Снимка: Reuters, архив
Д-р Милена Божилова е лабораторен лекар и отговорник по качеството в МДЛ ЦибаЛаб, София. 
 
- Как се проследява дейността на надбъбречната жлеза посредством лабораторните похвати на съвременната медицина?
 
Надбъбречните жлези имат две функционално различни части: кора и медула. Кората синтезира три класа стероидни хормони – минералкортикоиди, глюкокортикоиди и андрогени. Медулата е част от симпатикусовата нервна система и синтезира катехоламини.
 
Дисфункцията на надбъбреците се среща рядко, но нелекувана тя сериозно може да застраши качеството и продължителността на живота. Поради сложността и голямото разнообразие на хормони, отделяни от надбъбречните жлези, ще спомена предимно нарушенията в секрецията на глюкокортикоидите и тяхната диагностика.
 
Образуването на глюкокортикоиди от надбъбречната кора следва цикличен (ден-нощ) ритъм, с максимална сутрешна и минимална продукция в полунощ. Синтезът им се контролира от хипоталамуса и хипофизата. Отделяният от хипоталамуса кортикотропин рилийзинг хормон (КРХ) стимулира освобождаване на адренокортикотропния хормон (АКТХ) от хипофизата, а той от своя страна стимулира надбъбречната кора за синтез на кортизол. Спадането на кортизоловите нива е стимул за освобождаване на КРХ и АКТХ, докато повишаването на кортизоловите нива подтиска КРХ и АКТХ, по механизма на отрицателната обратна връзка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Клъф преди 9 години
Откога Яценюк стана доктор