Починалата родилка - инцидентна белодробна тромбоемболия

Очаква се и становището на Съдебна медицина
Обновена: 17 май 2015 20:57 | 17 май 2015 16:53,
36
Починалата родилка - инцидентна белодробна тромбоемболия
Снимка: Клиника "Д-р Щерев"

След проведена извънредна пресконференция относно смъртта на родилка в Медицински комплекс "Д-р Щерев" стана ясно, че младата родилка е колабирала, а екипът не е успял да я върне към живота.

29-годишната Преслава Димчева Ризанова-Първанова е приета на 14 май в 6:00 ч. в болницата за планирано цезарово сечение по собствено желание.

"Оперативното раждане е протекло при опитни оператори – акушер-гинеколози с нормална кръвозагуба и без усложнения. Родено е момиченце (Димана) в прекрасно състояние и здраве, което в момента се намира под грижите на неонатолозите и акушерките на болницата. В нулевия постоперативен ден и в началото на първия постопеартивен ден, реанимационият лист, проведените следоперативните изследвания и поведението и състоянието на оперираната жена не будят никакви индикации за усложнения", съобщават от болницата.

Внезапно при второ раздвижване за деня от реанимационната акушерка в 8:40 часа Преслава колабира. Веднага екип от анестезиолози-реаниматори са започнали спешни реанимационни мероприятия в пълен обем, продължили два часа без успех.

Още по темата

"Модерната медицина е постигнала огромен напредък, но за съжаление пред нея все още има граници, които не могат да бъдат преодолени", казват още от медицинския център.

Няколко минути след потвърждаване на невъзможността за успешното реанимиране на пациентката и констатирането на нейната смърт, семейството е било уведомено. В последствие са спазени всички процедури за информиране на компетентните органи.

Осигурен е пълен достъп на семейството до цялостното медицинско досие на починалата и им е предоставено копие на всички медицински документи. На семейството са представени възможности за избор на място за провеждане на аутопсията с цел да се гарантира независима оценка за причината за смъртта. Техният избор бил тялото да бъде прието за аутопсия от Съдебна медицина.

В болницата е свикана лекарска консултативна комисия, която прави пълен обзор на случая. "На база на цялостната медицинска документация, резултати от проведени изследвания и клинична картина становището на комисията е, че се касае за остър брутален инцидент на масивна белодробна тромбоемболия. Според международни медицински проучвания това състояние е основна причина в случаите на внезапна смърт при родилките в развитите страни, разполагащи с добре оборудвани родилни отделения и опитни екипи", казват от Щерев.

В момента се очаква независимото официалното становище от аутопсията, която ще бъде проведена от Съдебна медицина.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
3
 
! Отговори
v преди 8 години
КОЙТО ПРЕМАХНЕ СЕКЦИОТО ДА СИ НАМЕРИ ТРЕТИ ВИД ДА МУ ВЪРШИ ТАЯ РАБОТА! ЖЕНАТА Е СВОБОДНО СЪЩЕСТВО И ТЯ РЕШАВА, КОЕ МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ И ДА ЖИВЕЕ С ТОВА. РАЗБРАХТЕ ЛИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МНОГОЗНАЙКОВЦИ?!
26
2
 
4
 
! Отговори
пациентка преди 8 години
Жалко за момичето и светла й памет! Съболезнования на близките! Случилото се е ужасно! Дано се установи истината. Аз съм пациентка на Щерев и мога само да споделя, че клиниката в сравнение с други е на светлинни години като обслужване, отношение и апаратура! А относно избора за секцио, свободни хора сме, със свободен избор! Всеки преценява и решава за себе си! Никой няма право да съди и обижда другите заради избора им!
25
3
 
5
 
! Отговори
v преди 8 години
Абе вие злобни женички, защо я обвинявате за секциото бе? Защо не лаете против нормалното от което векове наред се умира до днес? Ами ако беше умряла от нормално? Вие кои сте, че да обиждате хората, за това какво са избрали?Да не става въпрос за бездушни предмети, че да им се налага естествено, в кой век живеем? Нали жените искат права, а как без най-важните им права? Редно ли е да имираме поради непосилна болка, да ни бият упойки в гръбначния стълб, да се раздробяваме живи? Как ще живеем после
24
3
 
10
 
! Отговори
Чичо Д-р преди 8 години
Когато някой ей така, рефлекторно, започне да ругае лекарите, ще му кажа, че добри, лоши, са наши, добре подготвени лекари! Да се ражда със секцио без крайна необходимост е тъпо и рисковано! Връзката малък таз - белодробно кръвообръщение е много пряка! Но да се дават антикоагуланти е също рисковано! Свидетел съм на драматични събития, за щастие с добър край, в суперболница в САЩ точно след токова раждане. В ЮАР, заради анатомична особеност на черните жени - тесен таз, пък е рутина.
23
1
 
12
 
! Отговори
ели преди 8 години
Стига с тия пари. Не знаете,но пак драскате глупости. Цената за нормално раждане и секцио в клиниката е една и съща. И стотинка разлика няма. Повечето от вас не знаят дори къде се намира болницата,но вече я очерниха и я сравниха със земята. Жалко за момичето,но докторите не са БОГ.
22
2
 
8
 
! Отговори
99 преди 8 години
Дежурните кабинети ,така както са създадени с по 2-3-*** лекари със слушалки, са напълно излишни -даже опасни за здравето на хората.Те не са в състояние да реагират на критична ситуация,защото не разполагат с нищо повече от споменатите слушалки.И докато те препратят някъде по спешност,ако въобще това стане,може "да хвърлиш топа".Преди години бяха в болниците и при нужда веднага идваше съответния специалист,който преценяваше състояниетои вземаше компетентно решение.Да не говорим за селата!Кой глуп
21
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Секцио по избор... луда работа. Родих 3 деца в Щатите, секцио по избор няма. С висок диоптър късогледство съм и от малка ми бяха казали в БГ, че един ден трябва да раждам с операция. Тук лекарите (и очен, и гинеколог) за първи път чуваха подобно нещо. Ама понеже е по-бързо и по-платено, лекарите в БГ правят секцио със и без причина. Това дете можеше да има майка, ако беше родила по естествен начин.
20
2
 
18
 
! Отговори
Татяна преди 8 години
Аз съм раждала в клиниката - два пъти секцио по медицински показания. И в двата случая ми беше направена тромбопрофилактика след секциото - биха ми Клексан. Раздвижването започва максимално скоро след раждането, има рехабилитатор. Слагаха ми и антибиотици за предотвратяване на евентуални инфекции, така че мога спокойно да кажа, че грижите бяха адекватни и пълноценни. Но животът не е в наши ръце и такива трагедии се случват. Моите съболезнования за семейството й и новороденото й дете!
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още нещо ник-казваш, че не били ходили на училище. Това мой проблем ли е? Аз ли да звъня на 32 ученика на родителите, че ми е много голяма заплатата? Значи родителите не се интересуват за собственото си дете, а аз трябва да се интересувам за всички 32 дали са на училище? Отговорните родители звънят и се интересуват за детето си, или идват в училище. Нямам причина да карам насила някой да идва. Това е образователна институция и аз не съм лицето което се грижи за присъствието на учениците.
18
6
 
13
 
! Отговори
Ева преди 8 години
N 13, то стана ясно кой няма акъл с този злобен пост! Всяка бременност и раждане крият рискове - естественото раждане по-малко за майката и повече за бебето, секциото - обратно. Болка има и при двата вида раждане, както и усложнения. Не можеш да съдиш хората, че се възползват от напредъка на медицината и правото си на избор!
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До никРаботата на учителя е да си преподаде урока. Това, че родителя не си контролира гамена в къщи да пише, чете и учи, ние вина нямаме.Значи един родител няма желание да научи собственото си дете да бъде грамотно и ще вменява неговите обязаности на учителя? Нещо си в грешка ник! Личи си с кои деца са се занимавали родителите и кои и без тяхна помощ искат да знаят. Ти какво искаш..да седна и да уча таблицата с тях, да му хвана ръчичката и да го уча грамотно как се пише ! В грешка си!
16
9
 
7
 
! Отговори
ник преди 8 години
До учителя!Тази година познавам трима абитуренти които не знаят таблицата за умножение,азбуката и за цяла година може да им се събере общо да са ходили един месец на училище!А ми да взема да те обвиня че си некадърен учител?!Къде се буташ в А група?
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понякога при раждането това се случва, независимо дали е секцио или нормално. Това си е трагедия, но друг е въпроса дали такива лични трагедии е красиво и етично да се тръбят от медиите.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЛУПАЦИИИИ пише се ТРОМБОЕМБОЛИЯ !!!!!! аман от некадърници по тея сайтове, че и статии пишат!
13
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 8 години не живея в България, но за 27 години работа там, мога да кажа ,че на работното си място съм срещала всякакви хора, като най-лакомите, пазарящи се като за стотинката, са били лекари и адвокати ! Оттогава ненавиждам тези две съсловия - изключително безскрупулни и меркантилни, низши духом, каквото и да кажа за тях - малко ще е !
12
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 14А нещо като Хипократова клетва да си полагал? Май всички доктори станахте капиталисти и изгубихте нормалния си човешки облик. Само вие ли учите бре? Аз като съм учител, какво да ти кажа...плащай си да ти учи детето,ако не ти отърва-да ходи неграмотно. Да ти имам логиката. Май само парите ви интересуват.Колкото пъти ида на лекар още от вратата ми иска таксата...че мога да умра преди да ме е прегледал....или живота ми струва 3.60 лв. Ама касова бележка не дава...Търгаши сте, не сте лекари!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПрофесионалистИ кво ше работиш кат не ти трябваме бре "професионалист" ?
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След "инцидента" с акушерката - биячка на четиридневни бебенца, вече трудно ще се вържа на обясненията за "неведомите пътища " и безсилната медицина ! В голяма част от случаите се касае за липса на професионализъм, забавени реакции, поради недооценяване сериозността на ситуацията - абе, с една дума - прегряли са тотално всичките, но не професионално, щото никога не са били професионалисти в пълния смисъл на думата ! Да почива в мир младата жена, жалко....
9
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 10Имали пари бол-платили! Нямала акъл родилката...избрала цезарово сечение...да не се мъчи като жена да роди нормално. Префърцунени, разглезени, претенциозни жени...това са българките! Ама като няма кой да чете, че всяко операция крие риск от емболия/мозъчна, сърдечна или белодробна/, кой им е крив? Но претенциите и самочувствието им са до небесата...що ще се напъват да раждат. Ние май сме били будали като сме раждали нормално! Нямам думи..нека почива в мир и да е обеца на ухото за всяка !
8
2
 
15
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Благодаря на Днес беге, поне си оправихте заглавието. Съжалявам за младата жена, наистина. Господ да дава сили на близките и на малката Димана.