При бременност гаденето е нормално явление

Зависи от честотота му и общото състояние на бъдещата майка
16 юни 2015 15:30, Румяна Тасева
2
При бременност гаденето е нормално явление
Източник: Reuters

Чувството за гадене и повръщането са част от ранните симптоми на настъпила бременност. Наблюдава се при 80% от бъдещите майки. Тези плакванията се появяват от 6-7 гестационна седмица, като най-непоносими за бременната стават към средата на третия месец от бременността. След 16 г. с. постепенно отшумяват.

Съществуват няколко причини за гаденето в ранна бременност. Една от тях е повишеното ниво на човешкия хорионгонадотропен хормон, който се отделя от развиващата се плацента в кръвообращението на жената. Високите нива на естрадиола и прогестерона също предизвикват гадене.

В зависимост от силата, честота и ефекта им върху общото здравословно състояние на бременната се различават три форми. Първата форма се смята за физиологична. Тогава общото състояние на жената не е нарушено, повръщането е еднократно, сутрин на гладно, след ставане от сън. Апетитът е запазен. Няма нежелана промяна в теглото и обикновено оплакванията отшумяват без лечение.

Втората форма се проявява с повръщане 1-2 часа след нахранване, което може да продължи и през целия ден. Бременната е с намален апетит, отслабва, но остава в добро общо състояние.

Докато първата и втората форма могат да се контролират от самата бременна с промяна на хранителния режим и включването на повече почивка, третата форма налага хоспитализиране. Тогава се получава опасно за организма ѝ и плода дехидратиране. Повръщането е постоянно през деня, по 15-20 пъти.

Повече за гаденето, повръщането и за други симптоми през бременността можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
5897 преди 8 години
Ти да видиш...!