Скрит тестис - най-честата полова аномалия при мъжете

Аномалията е известна като крипторхизъм
Обновена: 16 окт 2015 09:38 | 15 окт 2015 18:25,
4
Скрит тестис - най-честата полова аномалия при мъжете
Снимка: Reuters, архив

Липсата на единия или и на двата тестиса в скротума се означава като крипторхизъм. Състоянието е коварно, защото, ако остане неразпознато, е сериозен рисков фактор за развитие на стерилитет и тумори на тестисите.

По време на вътреутробното развитие на плода, тестисите се сформират в коремнта кухина и постепенно се спускат през ингвиналния канал до скротална торбичка. Този процес се регулира от хормони и растежни фактори, произвеждани, както в плода, така и в майката.

 
Ранната фаза на спускане (десцензус) на тестисите се означава като абдоминална. Тя се осъществява от 8-мата до 15-тата гестационна седмица. Завършващата фаза е ингвиналната – между 28-а и 35-а гестационна седмица. В зависимост от това в кой период от бременността са действали рисковите фактори или хормоналните промени, тестисите са спрели спускането си на различно разстояние от крайната си нормална позиция-скротума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скрит тестис . Зная такъв случай , на момчето му правиха операция и беше тогава на около 10 години . Сега е на 35 и има 2 деца !