Болестите на сърцето – на какво се дължат?

Каква е ролята на гените?
14 сеп 2016 18:12, Eкип на Puls.bg
0
Болестите на сърцето – на какво се дължат?
Източник: Reuters, архив

Болестите на сърдечносъдовата система са многообразни по вид, тежест, прогноза, лечение. Но също така са разнообразни в причините, които ги предизвикват, както и факторите, които влияят на тяхната тежест и шансове за излекуване.

Въпреки че възпаленията не са пощадили и тази система на организма със заболявания като ендокардит, миокардит, перикардит и др., те определено не са водещата патология.

Основната група болести са онези, които зависят от въздействието на генетичния наследствен товар на човека в комбинация с начина на живот и факторите на околната среда - исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, ритъмни и проводни нарушения, клапни заболявания и още много други.

Разбира се, при едни наследственият фактор е с по-голяма тежест от начина на живот на човека, при други е обратното и това е много важно, за да се знае доколко човек сам си вреди с диетични грешки, слаба физическа активност и други, и доколко нещата са предопределени.

Съвременните схващания на медицината са, че голям брой от заболяванията имат т.нар генетична предоминантна и биват откривани все повече генни локуси, доказващи това. От една страна те вклюват генетични дефекти, асоциирани с дегенеративни и деструктивни промени на сърдечния мускул, сърдечните клапи, съдовата стена и др. От друга страна наследственост се открива в самите рискови фактори за развитие на болести на сърцето - видове ендокринни заболявания, обмяна на мастните киселини, разпределяне на мастните отлагания в тялото и др.

Повече за сърдечносъдовите болести може да научите на Puls.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Прически за всеки ден от седмицата
Прически за всеки ден от седмицата

Прически за всеки ден от седмицата

Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност
Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност

Знаци, че може би имате хранителна нетолерантност