Болестите на сърцето – на какво се дължат?

Каква е ролята на гените?
14 сеп 2016 18:12, Eкип на Puls.bg
0
Болестите на сърцето – на какво се дължат?
Източник: Reuters, архив

Болестите на сърдечносъдовата система са многообразни по вид, тежест, прогноза, лечение. Но също така са разнообразни в причините, които ги предизвикват, както и факторите, които влияят на тяхната тежест и шансове за излекуване.

Въпреки че възпаленията не са пощадили и тази система на организма със заболявания като ендокардит, миокардит, перикардит и др., те определено не са водещата патология.

Основната група болести са онези, които зависят от въздействието на генетичния наследствен товар на човека в комбинация с начина на живот и факторите на околната среда - исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, ритъмни и проводни нарушения, клапни заболявания и още много други.

Разбира се, при едни наследственият фактор е с по-голяма тежест от начина на живот на човека, при други е обратното и това е много важно, за да се знае доколко човек сам си вреди с диетични грешки, слаба физическа активност и други, и доколко нещата са предопределени.

Съвременните схващания на медицината са, че голям брой от заболяванията имат т.нар генетична предоминантна и биват откривани все повече генни локуси, доказващи това. От една страна те вклюват генетични дефекти, асоциирани с дегенеративни и деструктивни промени на сърдечния мускул, сърдечните клапи, съдовата стена и др. От друга страна наследственост се открива в самите рискови фактори за развитие на болести на сърцето - видове ендокринни заболявания, обмяна на мастните киселини, разпределяне на мастните отлагания в тялото и др.

Повече за сърдечносъдовите болести може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари