Осигурете спокойна атмосфера за сън на детето

От 6 месеца до 1 година сънят намалява до 11 часа
Обновена: 3 май 2017 15:05 | 2 май 2017 08:23, Eкип на Puls.bg
0
Осигурете спокойна атмосфера за сън на детето
Reuters
Сънят е основната „съставка“ за психичното и физическото ни здраве. При децата сънят е жизнено необходим, в по-големи количества, отколкото при нас възрастните, тъй като се изгражда и оформя цялостната жизнена структура на човек. Как да осигурим спокоен сън на детето е една от темите, по които водещи специалисти ще дадат актуална информация на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg (13-14 май/Sofia Event Center).
 
В периода от 0 – 4 години необходимостта от сън е изключително динамична и променлива, тъй като това е пряко свързано от една страна с естественото, възрастовото развитие на детето и от друга с неговата темпераментова/ биологична индивидуалност. В този смисъл необходимостта от сън се регулира в различни интервали от денонощието.
 
Чувствителността към външната среда на всеки организъм е строго индивидуална, като именно поради този факт, нуждата от заспиване е различна при всяко едно дете в рамките на едно денонощие. Потребността от сън при шестмесечно бебе би могла да варира в порядъка между 16 до 20 часа на денонощие, докато детето на възраст между 1-3 години се нуждае средно около 10 и 13 часа сън за едно денонощие. Индивидуалната потребност от сън при децата в тази възраст варира в рамките на тези показатели като норма.
 
Динамиката на съня във възрастовото развитие е изключително променлива и специфична, особено в детска възраст. Това е така, поради психичното и неврологично развитие на детето. Много често бебетата от 0 – 6 месеца живеят изключително в сферата на техните базови нужди, като нуждата от храна, топлина, защита и т.н. поради това те се будят много по-често, именно за да задоволят биологичните си потребности. По естествен път бебетата сами регулират своите базисни потребности, както и нуждата от сън в това число.
 
При детето от 6 месеца до 1 година сънят намалява до 11 часа за денонощие, тук отново се наблюдава една естествена потребност от психо-емоционален контакт с родителите.
 
Детската фантазия се развива много бързо, в тялото започват интензивни промени, поява на първи зъбки, първи крачки, ново опознаване и разширяване на детския свят, поради това и настъпват промени в динамиката на детския сън. Детето по естествен начин започва да се страхува от всички тези настъпващи промени, които изострят неговите сетива, а това от своя страна води до трудности в заспиването, стряскане от сън, плач по време на сън, накъсан ритъм в съня и т.н., но това е естествена част от развитието, освен в случаите в които детето не е болно или силно травмирано.
 
Във възрастта от 1 до 4 години детето още по-интензивно развива себе си, като взаимодейства с външния свят, трупа емоционални преживявания в контакта с другите, родители, приятели на площадката, детската градина, контакт с роднини, животни и т.н. Благодарение на това се променя и интензивността на детския сън. При по емоционални и чувствителни деца биха могли да възникнат състояния, при които детето трудно заспива или често се буди, тревожи се, страхува се, противопоставя се на правилата в средата т.н., но това също е естествено поведение и част от развитието, освен в случаите в които не става дума за тежко боледуване или психична травма, които говорят за болестни изменения.
 
Във всички други случаи интензивонстта на психичното и физическото развитие съпътства детския сън. В този смисъл появата на кошмари, породени от различни страхове е естествена, както и нежеланието да се заспива, породено от нуждата на детето да бъде включено в контакат с другите, мама, тате, братя сестри и т.н. Например много често децата между 1 – 4 години не желаят да заспиват, защото мама и тате „не заспиват” заедно с него, а вършат „други неща”, любопитни за детето. Във възраст, в която любопитството към света е жизнено важна и необходима част от развититето на детето, се поражда необходимостта от това да „остана буден”, за да не пропусна „интересни неща”.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа
Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Чудесни прически, които да опитате (галерия)
Чудесни прически, които да опитате (галерия)

Чудесни прически, които да опитате (галерия)