Фототерапия облекчава псориазиса

Дефицитът на витамин Д влошава състоянието на кожата
Обновена: 22 май 2017 10:02 | 22 май 2017 09:55, Eкип на Puls.bg
2
Фототерапия облекчава псориазиса
Reuters

Изявите на псориазиса могат да бъдат облекчени благодарение на фототерапия. Много дерматолози са доказали, че пациенти, които правят умерени разходки в слънчево време, се чувстват много по-добре. Причината е в увеличаването на количеството витамим Д, съдържащ се в кожата. 

Има доказана връзка между недостига на витамин Д и псориазиса. Често локална терапия с козметика, която съдържа въпросния витамин, подобрява състоянието на кожата при хора с псориазис. Този метод, както и фотопротекцията имат за цел да повишат нивата на витамин Д в кожата. 
 
Дефицитът на витамин Д е причина за влошаване на състоянието на много кожни участъци, засенати от псориазис. Това става най-вече през есента или зимата, когато няма достатъчно слънчеви дни. През лятото обаче повечето пациенти със заболяването се чувстват много по-добре защото се "пекат" на слънце и имат загар, който им гарантира повече от ценното вещество. 
 
Зачервяването на кожата при псориазис ще намалее, ако изложим засегнатия участък на въздействитео на UV лъчи. Ултравиолетовата светлина е тази, която стимулира производството на витамин Д в кожата.
 
Тя потиска имунните клетки, които подклаждат заболяването и спира грешните сигнали, които те изпращат към кожните клетки. Така деленето на клетките намалява и не се образуват толкова люспи и плаки, с което се удължава ремисията на заболяването. 
 
Освен с разходки на слънце, можем да контролираме изявите на псориазиса и чрез трепии в козметичните центрове. Те разполагат със специално пригодени кабини, които излъчват ултравиолетови лъчи с определена дължина на вълната. 2-3 процедури седмично са достатъчно, за да забележим промяна в състоянието на нашата кожата. Първо намалява лющенето на кожата, след това и зачервяването, а кожата е без гадните плаки за по-дълго време. Освен това пациентът добавиа лек тен и Можем да комбинираме фототерапията и с различни локални средства, за да повишим ефекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
патил преди 6 години
BEYBY CREM за един месец не остана нищо от сърбежа и гадните люспи
1
0
 
0
 
! Отговори
me преди 6 години
Това в статията е вярно. От личен опит го казвам. След 20 процедури има осезаем ефект! Даже в зависимост от състоянието може да се направят още 5, но това трябва да го прецени лекар. :)