Фототерапия облекчава псориазиса

Дефицитът на витамин Д влошава състоянието на кожата
Обновена: 22 май 2017 10:02 | 22 май 2017 09:55, Eкип на Puls.bg
2
Фототерапия облекчава псориазиса
Reuters

Изявите на псориазиса могат да бъдат облекчени благодарение на фототерапия. Много дерматолози са доказали, че пациенти, които правят умерени разходки в слънчево време, се чувстват много по-добре. Причината е в увеличаването на количеството витамим Д, съдържащ се в кожата. 

Има доказана връзка между недостига на витамин Д и псориазиса. Често локална терапия с козметика, която съдържа въпросния витамин, подобрява състоянието на кожата при хора с псориазис. Този метод, както и фотопротекцията имат за цел да повишат нивата на витамин Д в кожата. 
 
Дефицитът на витамин Д е причина за влошаване на състоянието на много кожни участъци, засенати от псориазис. Това става най-вече през есента или зимата, когато няма достатъчно слънчеви дни. През лятото обаче повечето пациенти със заболяването се чувстват много по-добре защото се "пекат" на слънце и имат загар, който им гарантира повече от ценното вещество. 
 
Зачервяването на кожата при псориазис ще намалее, ако изложим засегнатия участък на въздействитео на UV лъчи. Ултравиолетовата светлина е тази, която стимулира производството на витамин Д в кожата.
 
Тя потиска имунните клетки, които подклаждат заболяването и спира грешните сигнали, които те изпращат към кожните клетки. Така деленето на клетките намалява и не се образуват толкова люспи и плаки, с което се удължава ремисията на заболяването. 
 
Освен с разходки на слънце, можем да контролираме изявите на псориазиса и чрез трепии в козметичните центрове. Те разполагат със специално пригодени кабини, които излъчват ултравиолетови лъчи с определена дължина на вълната. 2-3 процедури седмично са достатъчно, за да забележим промяна в състоянието на нашата кожата. Първо намалява лющенето на кожата, след това и зачервяването, а кожата е без гадните плаки за по-дълго време. Освен това пациентът добавиа лек тен и Можем да комбинираме фототерапията и с различни локални средства, за да повишим ефекта.
 

2
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
патил преди 1 година
BEYBY CREM за един месец не остана нищо от сърбежа и гадните люспи
1
0
 
0
 
! Отговори
me преди 1 година
Това в статията е вярно. От личен опит го казвам. След 20 процедури има осезаем ефект! Даже в зависимост от състоянието може да се направят още 5, но това трябва да го прецени лекар. :)

Растителни въглехидрати, от които се отслабва
Растителни въглехидрати, от които се отслабва

Растителни въглехидрати, от които се отслабва

Домашни лекове при изгорен език
Домашни лекове при изгорен език

Домашни лекове при изгорен език